Γ. Βουρεξάκης: “Σε εξέλιξη ο καθαρισμός των φρεατίων από την ΔΕΥΑΗ”
Συνεχίζεται ο καθαρισμός των φρεατίων από την ΔΕΥΑΗ όπως κάθε χρόνο για τις περιοχές που πλήττονται λόγω βροχοπτώσεων. Μάλιστα, με επιτυχία εγκαινιάστηκε το πρωί της Δευτέρας μονάδα αφαλάτωσης, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ στην περιοχή της Φοινικιάς, με δυνατότητα παραγωγής 2.000 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως, η οποία θα ενισχύσει σταδιακά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις ανάγκες υδροδότησης των περιοχών Μαλάδων, Ζερβού Μετόχι, κάμπου Αγίου Σύλλα και Φοινικιάς, σύμφωνα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη που μίλησε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη.
Είναι μία μονάδα η οποία είναι τοποθετημένη στον χώρο της ΔΕΥΑΗ στις Μαλάδες. Προσθέτουν νερό άριστα γευστικό με όλες τις προδιαγραφές από την Ε.Ε. Παράγει 2.000 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως, η οποία θα ενισχύσει σταδιακά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις ανάγκες υδροδότησης των περιοχών: Μαλάδων, Ζερβού Μετόχι, κάμπου Αγίου Σύλλα και Φοινικιάς. Η νέα μονάδα αφαλάτωσης στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΗ παράγει νερό πολύ καλής ποιότητας, το οποίο θα πηγαίνει σε περιοχές που έχουν ανάγκη και αποτελεί σημαντική ενίσχυση για το υδρευτικό δίκτυο της πόλης. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη θα επεξεργάζεται και θα προμηθεύει τη Δ.Ε.Υ.Α. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ με 360.000 m³ πόσιμο νερό εντός χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών ανά έτος, με δυνατότητα άμεσης επέκτασης λειτουργίας και στους υπόλοιπους έξι.
Μάλιστα, συνεχίζεται ο καθαρισμός των φρεατίων στις περιοχές που πλήττονται από τις βροχοπτώσεις, ώστε να αποφευχθεί τυχόν πρόβλημα σε έντονα καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα “Τρίτσης” μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθούν κι άλλα έργα από ροής υδάτων.
Η λειτουργία της μονάδας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια επεξεργασίας:
Προκατεργασία
• Άντληση του προς επεξεργασία νερού από δύο γεωτρήσεις πλησίον της μονάδας στο χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού ΒΙΟ1 και ΒΙΟ2 (μέσης παροχής m3/h 80 και 60 m3/h αντίστοιχα) και προσωρινή αποθήκευση του σε δεξαμενή χωρητικότητας 80 m³ αφού πρώτα πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη χλωρίωση του.
• Προώθηση του μέσα από πολυστρωματικά φίλτρα θολότητας – αιωρούμενων σωματιδίων – αποσιδήρωσης – απομαγγανίωσης, ως πρώτο στάδιο φίλτρανσης.
• Περαιτέρω φίλτρανση, υψηλότερης απόδοσης, διαμέσου ειδικών φίλτρων σάκου. Σύστημα αντίστροφης ώσμωσης • Μέσω πολυβάθμιας ανοξείδωτης φυγοκεντρικής αντλίας οδηγείται, υπό υψηλή πίεση, εντός των σύγχρονων μεμβρανών αντίστροφης ώσμωσης (Reverse Osmosis) όπου και πραγματοποιείται ο διαχωρισμός και η απομάκρυνση των αλάτων που υπάρχουν στο τροφοδοτούμενο νερό, με τη μορφή ιόντων, καθιστώντας πλέον, πόσιμο το παραγόμενο νερό. Μετακατεργασία
• Το αφαλατωμένο νερό οδηγείται εντός ειδικών πολυστρωματικών φίλτρων όπου πραγματοποιείται αύξηση σκληρότητας και διόρθωση της τιμής του pH του.
• Ελεγχόμενη χλωρίωση του.
• Προσωρινή αποθήκευση σε δεξαμενή 40 m³ από όπου μέσω διπλού πιεστικού συστήματος διοχετεύεται προς διάθεση στο τελικό δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου.
Ακούστε εδώ τον κ. Βουρεξάκη: