Γ. Βουρεξάκης: Διακοπές υδροδότησης 7-8 ωρών αν δεν βρέξει – “Μπορεί να επανέλθουμε σε καθεστώς πριν τον Αποσελέμη”
Αγωνία επικράτησε για άλλη μια φορά για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ηρακλείου, χωρίς την παροχή νερού από το φράγμα Αποσελέμη καθώς εκτελούνται εργασίας αποκατάστασης διαρροής που παρατηρήθηκε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη που μίλησε στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη η διαρροή δεν ήταν τόσο μεγάλης έκτασης και ζητήθηκε να αποκατασταθεί πριν από μέρες ωστόσο αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω ταυτόχρονης βλάβης στον αγωγό των Μαλίων. ‘Oπως επισήμανε πάντως οι εργασίες κινούνται με ικανοποιητικούς ρυθμούς οπότε τις επόμενες ημέρες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα όπως εκτιμά.
Σύμφωνα με τον κ.Βουρεξάκη έτσι κι αλλιώς πλέον η ποσότητα που λαμβάνει ο δήμος Ηρακλείου από το φράγμα είναι όλο και λιγότερο αφού ,όπως είπε, πρόκειται για 350 κυβικά την ώρα την ώρα που στο παρελθόν ήταν 1.000 κυβικά.
Διακοπές υδροδότησης αν δεν βρέξει
Το νερό από το φράγμα αρκεί για περίπου δύο μήνες και στο ερώτημα πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε περίπτωση που δεν έρθουν οι πολυπόθητες βροχοπτώσεις ο κ.Βουρεξάκης απαντά πως “μπορεί να επανέλθουμε σε καθεστώς πριν τον Απσοελέμη το 2018 , με τον Αποσελέμη. Ήδη σε μια περιοχή γίνεται καθημερινά μια διακοπή περίπου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 22:00 το βράδυ , αυτό θα εφαρμόσουμε και στην περιοχή της Ούλοφ Πάλμε, θα κάνουμε διακοπές το 24ωρο, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, περίπου 7-8 ώρες κάθε μέρα“.
Τα ¨αγκάθια” των γεωτρήσεων
Η εναλλακτική που επεξεργάζεται εδώ και καιρό η ΔΕΥΑΗ ως “λύση” σε ένα μέλλον χωρίς Αποσελέμη, είναι οι γεωτρήσεις. Ωστόσο οι δυσκολίες είναι πολλές, αφού σύμφωνα με τον κ.Βουρεξάκη οι γεωτρήσεις πρέπει να βρίσκονται κοντά σε αγωγό και απαιτούν κονδύλια, ωστόσο η χρηματοδότηση μέχρι στιγμής ανέρχεται μόλις στις 150.000 ευρώ.
Στο ερώτημα αν οι αρχές και τα υπουργεία έδειξαν αργά αντανακλαστικά περιμένοντας να μας “χτυπήσει” πρώτα την πόρτα η λειψυδρία, ο κ.Βουρεξάκης απάντησε πως η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και πως διαθέτει τον ΟΑΚ που μπορεί να προωθήσει λύσεις. Παρουσίσε δε ως παράδειγμα την Κύπρο με την ενιαία διαχείριση νερού.
Οι δυσκολίες των μακροπρόθεσμων λύσεων
Επισήμανε πάντως πως ενώ θα έπρεπε να προωθείται η λύση του αγωγού από το φράγμα Ποταμών (που έχει υπερχειλίσει) δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο , ούτε υπήρξε ενδιαφέρον όπως είπε. Επισήμανε πως ούτε η λύση του Αλμυρού δεν προχωρά, παρά παρά το γεγονός ότι με το 10% του νερού που διαθέτει μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του Ηρακλείου.