Γ.Ατσαλάκης – Πολυτεχνείο Κρήτης: «Φωτιές στον Έβρο και πλημμύρες στη Θεσσαλία εκτροχιάζουν τις προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό»

Δημοσιεύτηκε στις 12/09/2023 15:08

Γ.Ατσαλάκης – Πολυτεχνείο Κρήτης: «Φωτιές στον Έβρο και πλημμύρες στη Θεσσαλία εκτροχιάζουν τις προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό»

Σε μία πρώτη εκτίμηση της ζημιάς που υπέστη η Θεσσαλία από τις πλημμύρες σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα, προέβη ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης Γιώργος Ατσαλάκης, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, επισημαίνοντας πως οι φωτιές στον Έβρο και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία εκτροχιάζουν τις προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό.

Όπως είπε ο κ. Ατσαλάκης, «η πιο άμεση συνέπεια έχει να κάνει, οπωσδήποτε με τις απώλειες της παραγωγής των κτηνοτρόφων και των αγροτών, αλλά και των μικρών επιχειρήσεων που είχαν εμπορεύματα και βιοτεχνίες.Οι σοδειές είτε ήταν πάνω στα δέντρα ή σε αποθήκες, χάθηκαν κι αυτοί οι άνθρωποι για να ξανά αποκτήσουν εισόδημα, θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος και αφού βρουν τα κεφάλαια κίνησης να αγοράσουν σπόρους, λιπάσματα, πιθανόν και μηχανήματα που έχουν καταστραφεί. Θα φυτέψουν και για αυτό μέχρι να αποδώσει σωστά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος,  οπότε δημιουργείται μια σημαντική ανεργία. Σε όλους τους κατοίκους που είναι εκεί και οι οποίοι για να μπορέσουν να βγάλουν εισοδήματος θα περάσει τουλάχιστον ένα έτος, ενώ για κάποιους, όπως τους κτηνοτρόφους μπορεί και περισσότερα χρόνια.»

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές ανέφερε πως:  «Φέτος,  δεν θα γίνουν οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων που παρήγαγαν εκείνες οι περιοχές γι αυτό και θα χρειαστεί  να πληρώσουμε γι αυτά τα προϊόντα και θα αναγκαστούμε να κάνουμε και εισαγωγές, τουλάχιστον μέχρι τη νέα επόμενη χρονιά. Θα αυξηθεί δηλαδή και το χάσμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών.»

Για το ΑΕΠ της χώρας, σημείωσε πως: «Η χώρα μας, που βασίζεται περίπου 4% στη γεωργία για το ΑΕΠ της, θα παρουσιάσει πτώση του εμπορικού της ισοζυγίου καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές και θα αυξηθούν οι εισαγωγές τροφίμων, άρα θα μεταβληθεί δυσμενώς το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. »

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ατσαλάκης, προτείνει για την διαχείριση φυσικών καταστροφών την  δημιουργία μηχανισμού άμεσης επέμβασης, για να περιοριστεί το μέγεθος των ζημιών, και σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομική ζημιά, αλλά και μια πιο ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη στα περιουσιακά μας στοιχεία. Ειδικότερα σημείωσε πως:  «Η ασφάλεια στην χώρα μας δεν γίνεται γενικευμένα, δεν έρχεται μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα. Για παράδειγμα οι περισσότεροι από μας δεν έχουν ασφαλίσει το σπίτι μας για φυσική καταστροφή. Πρέπει να το δούμε αυτό, ώστε σε βάθος πρόγνωσης να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη ασφαλιστική κάλυψη για όλες τις δραστηριότητές μας, ώστε σε τέτοιες φυσικές καταστροφές, να  μην καταστρεφόμαστε και να μην χάνονται ολοκληρωτικά τα πάντα. Χρειάζεται μια πιο μακροχρόνια πολιτική, όπου να ασφαλίζονται όλες οι δραστηριότητες μας και το σπίτι μας και η γεωργική  μας παραγωγή και τα αυτοκίνητα μας και τα μηχανήματα μας και γενικότερα, όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία.»

Ενώ για τη ζημιές από τις φυσικές καταστροφές σε οικονομικό επίπεδο στη χώρα ανέφερε πως: «Οι συνέπειες, της καταστροφής, οικονομικά θα επιβαρύνουν σίγουρα όλους τους πολίτες, διότι θα κληθούμε μέσα από τους φόρους να πληρώσουμε αυτές τις δαπάνες, οι οποίες θα αυξηθούν και εξαιτίας ότι θα κληθούμε να πάρουμε δάνεια. Και μάλιστα δάνειο, με υψηλό επιτόκιο, της τάξεως του 4,5  και 6%. Δυστυχώς, αυτά τα έξοδα είναι απαραίτητα για να γίνουν. Φέτος η Ελληνική οικονομία,  δεν θα καταφέρει να φτάσει τους στόχους που είχε προγραμματίσει. Το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερα από όσο είχε προβλεφθεί. Δεν έχουμε ακόμα εκτίμηση διότι δεν ξέρουμε την πραγματική ζημιά, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως όλα αυτά είναι επιβαρυντικά για την οικονομία μας συνολικά, ειδικά αν αναλογιστούμε πως είμαστε και ένα κράτος που χρωστάει πάρα πολλά χρήματα.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook