Γ. Αργείτης: «Κάθε αύξηση κάτω από 826 ευρώ διατηρεί το μισθό στη φτώχεια»
Τους λόγους που η ΓΣΕΕ, πρότεινε ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 826 ευρώ μηνιαίως, εξήγησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Αργείτης που επεσήμανε πως: «Κάθε αύξηση κάτω από 826 ευρώ διατηρεί το μισθό στη φτώχεια».
Όπως επεσήμανε: «Ξεκινάμε, από το ερώτημα τι ορίζεται ως κατότατος μισθός και για ποιο λόγο έχει θεσμοθετηθεί. Θεωρούμε, πως ο κατώτατος μισθός να πάει στα 826 ευρώ όπου θα φτάσουμε το “κατώφλι” της φτώχειας και από εκεί και πάνω θα αρχίσουμε να μιλάμε για ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Δεν σημαίνει δηλαδή, ότι με τα 826 ευρώ θα σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο, εξακολουθούμε να είμαστε σχεδόν 6,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το κατώφλι αυτό, δηλαδή στο όριο της φτώχιας. Ορίσαμε αυτό το νούμερο, κι όχι πάνω από το 826, διότι λάβαμε υπόψιν μας στην έρευνα που έγινε την αξιοπιστία, υπολογίσαμε ότι αυτό είναι ένα νούμερο που δεν θα είναι σε βάρος της εργασίας, που θα τηρείται από όλους τους εργοδότες κ.α.»
Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ τόνισε ότι η αύξηση του δεν περνάει σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων του τομέα αυτού, ο κ. Αργείτης απαντά: «Έχουμε φτάσει στο σημείο οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας να μην περνάνε στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Εμείς προτείνουμε να αρθούν όλα τα εμπόδια στο ατομικό και στο συλλογικό δίκαιο, που περιορίζουν την διεύρυνση των συμβάσεων αυτών και όλων των όρων που εμπεριέχουν αυτοί. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα ελληνικά νοικοκυριά από την ακρίβεια πρέπει να δούμε μια πιο οριζόντια αύξηση των μισθών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει με θεσμικότατο τρόπο».
Ακούστε τον κ. Αργείτη: