Γ. Ανυφαντάκης: “Ο λογικός φόβος σώζει ζωές”

Δημοσιεύτηκε στις 28/08/2020 12:59

Γ. Ανυφαντάκης: “Ο λογικός φόβος σώζει ζωές”

Σχετικά με τις ψυχαναγκαστικές διαταραχές που μπορούν να προκληθούν μετά την εκδήλωση του κορωνοϊού, καθώς πολλοί άνθρωποι φοβούνται για την υγεία τους, αναφέθηκε ο ψυχολόγος Γιάννης Ανυφαντάκης στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη.

Ένας δικαιολογημένος φόβος μπορεί να είναι θετικός ανέφερε ο κ. Ανυφαντάκης: “Σε περίπτωση κινδύνου, ένας δικαιολογημένος φόβος μπορεί να είναι θετικός. Ο φόβος στην καθημερινή μας ζωή μας προστατεύει διότι παίρνουμε κάποια μέτρα για να αποφύγουμε κάποια πράγματα τα οποία είναι δυσάρεστα για εμάς. Οπότε ένας λογικός φόβος σώζει ζωές. Με την επιδημία αυτή, τα παιδιά με τους καλούς εκπαιδευτικούς που έχουμε θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν με την μορφή του παιχνιδιού ή με άλλες εκπαιδευτικές μεθόδους που γνωρίζουν πολύ καλά οι δάσκαλοι και οι παιδαγωγοί. Είναι ένας καινούργιος τρόπος ζωής αυτό που βιώνουμε και αυτό είναι το κλειδί για όλους μας. Δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει η επιδημία οπότε θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε έναν καινούργιο τρόπο ζωής χωρίς φόβο και πάθος διότι θα είναι κακό για την υγεία μας”.

“Με βάση πολλών ερευνών που έχουν γίνει μας δείχνουν ότι οι συνέπειες του κορωνοϊού ή οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν μπει στις ΜΕΘ, δεν έχουν μόνο θέματα υγείας αλλά και ψυχολογικά. Αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους που έχουν δει τον θάνατο από κοντά ή έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά, υποφέρουν μετά από μετατραυματικό στρες,αυξημένο άγχος, ψυχιατρικές και ψυχολογικές παθήσεις οι οποίες θα τους συνοδεύουν για αρκετό διάστημα στην ζωή τους. Αν κολλήσουμε κορωνοϊού θα έχουμε μετά άλλες συνέπειες στην καθημερινότητά μας” υποστήριξε ο ψυχολόγος κ. Ανυφαντάκης με βάση τις έρευνες για τις συνέπειες που προκαλεί ο φονικός ιός στην ψυχολογία μας.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα ψυχολογικής διαταραχής μετά την εκδήλωση του κορωνοϊού σύμφωνα με τον κ. Ανυφαντάκη: “Θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να είμαστε φορείς, ώστε να μην τον μεταδώσουμε στον διπλανό μας. Αυτό δεν έγινε το καλοκαίρι, καθώς έγιναν πολλά πάρτυ, εκδηλώσεις κτλπ, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάστηκε ο ιός στην χώρα μας. Πρέπει να αναλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα με ψυχολογικές διαταραχές που έρχονται στα δικά μας τα γραφεία, οι οποίοι είχαν μία ευαισθησία και φόβους παραπάνω αλλά και πίεση από την καραντίνα και με τα μέτρα που έχουν παρθεί διότι άλλαξε η καθημερινότητά μας. Οι άνθρωποι έρχονται με δείγματα μικροβιοφοβίας, αλλάζουν συχνά τα ρούχα τους, κρύβονται μέσα στο σπίτι και γενικά έχουν ένα “τελετουργικό” ουτώς ώστε να διατηρήσουν τον χώρο τους όσο γίνεται πιο καθαρός και πιο απομακρυσμένο από το εξωτερικό περιβάλλον”. 

Τις συμβουλές του για τους γονείς που έχουν αμφιβολία για το αν πρέπει να πάνε τα παιδιά τους σχολείο και πως θα πρέπει να τα προφυλάξουμε αλλά και να ενημερώνονται καλύτερα ανέφερε ο κ. Ανυφαντάκης: “Η αμφιβολία ειναι στην φύση του ανθρώπου και είναι λογικό ορισμένοι να αμφιβάλλουν. Θα πρέπει να σκεφτούν καλά μέσα τους αυτό το πράγμα που συμβάινει γύρω μας τι ακριβώς είναι, να ακούσουν επίσημες και σωστές πηγές πληροφόρησης, διότι ορισμένες φορές οι πηγές πληροφόρησης  είναι λανθασμένες.  Υπάρχει συχνά παραπληροφόρηση και ο κόσμος συχνά παίρνει την πληροφορία που τον βολεύει. Οι γονείς θα πρέπει να πληροφορηθούν σωστά,  να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους, τον οικογενειακό τους γιατρό και να ακολουθήσουν τις έγκυρες οδηγίες από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες και πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα”. 

Ακούστε τον κ. Ανυφαντάκη: