Γ. Ανυφαντάκης: Με προσοχή θα διαχειριστούμε το άγχος και το κακό θα περάσει
Είναι δεδομένο πως το να παραμείνουμε σπίτι μας για τόσες μέρες και μάλιστα απομονωμένοι από τις κοινωνικές μας επαφές είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, ωστόσο η κατάσταση για να σταματήσει η διασπορά το απαιτεί, πώς όμως ο εγκλεισμός μας αυτός , επηρεάζει την ψυχολογία μας; ο φόβος μπορεί να αντιμετωπιστεί; Κι κυρίως, όταν όλα τελειώσου, σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η ψυχολογική μας υγεία; Στα ερωτήματα αυτά απάντησε ο ψυχολόγος Γιάννης Ανυφαντάκης στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη.
“Να αποκλειστούμε, μπορεί να μας φαίνεται τρομακτικό, ωστόσο θα πρέπει να φανταστούμε ένα φυλακισμένο που παίρνει πτυχίο πανεπιστημίου στη φυλακή. Δηλαδή, στο σπίτι μας έχουμε πολλές δυνατότητες και δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε και που δεν είχαμε φανταστεί. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε πολλές ευφάνταστες δραστηριότητες στο σπίτι μας”, δήλωσε ο κ. Ανυφαντάκης
Ευφάνταστες κι απλές δραστηριότητες με τα παιδιά μας
“Μπορούμε με τα παιδιά μας να μαγειρέψουμε, να φτιάξουμε γλυκά για να βάλουμε τα παιδιά στο παιχνίδι, για να μπορέσουμε να τα κάνουμε να αποφύγουν τις πολλές κοινωνικές επαφές με άλλα παιδιά, αλλά και για να έρθουμε πιο κοντά κι εμείς με εκείνα. Χρειάζεται να δραστηριοποιήσουμε με πρακτικό τρόπο τα παιδιά, άλλωστε όλα τους αγαπάνε να φτιάχνουν πίτσα ή γλυκά.”
Στόχοι κι οικογενειακές στιγμές θα καταπολεμήσουν τα μετέπειτα τραύματα του κορονοϊού
“Δεν χρειάζεται φόβος, χρειάζεται να παραμείνουμε σπίτι, να αξιοποιούμε με διάφορες δραστηριότητες των ελεύθερο χρόνο μας, με τους απολύτως κοντινούς μας ανθρώπους. Βιώνουμε ένα ψυχολογικό τραύμα, καθώς υποβαλλόμαστε σε μία διαδικασία απομόνωσης, φόβου κι αποξένωσης, και ενδεχομένως όλοι μας είναι πιθανόν να έχουμε τέτοια τραύματα, ειδικά μόλις τελειώσει η περιπέτεια λόγω του κορονοϊού. Ωστόσο χρειάζεται να εξετάζουμε την κάθε μέρα ξεχωριστά. Άλλωστε δεν είναι απολύτως βέβαιο πως όλοι μας θα πάσχουμε από τέτοια τραύματα, μπορούμε να θέτουμε κίνητρα και στόχους για την επόμενη μέρα ώστε να τα καταπολεμήσουμε.”
Μεταξύ άλλων ο κ. Ανυφαντάκης αναφέρθηκε και σε συνανθρώπους μας που ενδεχομένως δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στις νέες αυτές συνθήκες και δεδομένα κατά της διασποράς του κορονοϊού, καλώντας τους να συμβουλεύονται τους ειδικούς. “Καλό είναι αν δεν μπορούμε ενδεχομένως να διαχειριστούμε αυτή τη μάχη, να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς. Αυτή την περίοδο χρειάζεται να παραμείνουμε σπίτι, να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία.”
Ακούμε τον κ. Ανυφαντάκη: