Γ. Αλεξάκης: «H Κρήτη θα γίνει η πρώτη περιφέρεια σε παραγωγή υδρογόνου έως το 2029 – Ενδιαφέρον από Ευρωπαίους διπλωμάτες για τα έργα στο νησί»
Για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Κρήτη και τα οφέλη που θα δώσει κάτι τέτοιο στο νησί μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Διεθνή Θέματα, Γιώργος Αλεξάκης.
Ο κ. Αλεξάκης αναφέρθηκε στο γεγονός πως η περιφέρεια της Κρήτης είναι μια από τις 9 περιφέρειες της Ευρώπης που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία καθαρής κοιλάδας υδρογόνου σημειώνοντας πως: «Η Ευρώπη, αντιμετωπίζει τεράστια ενεργειακή κρίση τη δεδομένη στιγμή, καθώς η Ρωσία την εκβιάζει για την προμήθεια φυσικού αερίου, προβαίνοντας ανενόχλητη σε πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τιμή εισαγωγής ενέργειας. Αυτό οδήγησε στην ανάγκη, να συνειδητοποιήσουμε την ενεργειακή κρίση και την κρίση που οδηγεί η κλιματική αλλαγή, που για να περιοριστεί χρειάζεται να βρεθεί ένα νέο καύσιμο που θα μπορεί να αποθηκεύεται εύκόλα και θα έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Εξαιτίας των παραπάνω, η Κρήτη θέλησε να προετοιμαστεί για την ενεργειακή μετάβαση και να την κάνει πράξη, μέσω της συμμετοχής της σε πρόγραμματα με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια, για τη παραγωγή πράσινου υδρογόνου και ενεργειακή χρήση του. Η κοιλάδα του υδρογόνου θα αποτελέσει ένα τοπικό τεχνολογικό οικοσύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει, τη παραγωγή του υδρογόνου, την αποθήκευση και τη μεταφορά του, και την αξιοποίηση του για τη παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας.»
Σε ότι αφορά το σχεδιασμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων ο κ. Αλεξάκης ανέφερε: «Αναμένεται να δημιουργηθεί ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου στον Αθερινόλακκο που είναι χαρακτηρισμένη περιοχή ως ενεργειακός κόμβος και μπορεί να χωροθετηθεί και ο τόπος όπου το υδρογόνο που θα παραχθεί θα έχει 2 χρήσεις. Αυτές οι χρήσεις θα αφορούν στις μεταφορές, καθώς προβλέπεται από το πρόγραμμα κεφάλαιο αγοράς λεωφορείου το οποίο θα λειτουργεί με καύσιμο το υδρογόνο και θα μεταφέρει τουρίστες στο κέντρο της πόλης, και ένα δεύτερο έργο θα αφορά τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα μέσω του υδρογόνου θα παράξουμε και θα δώσουμε δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε συγκεκριμένο αριθμό νοικοκυριών στην περιοχή του Αθερινόλακκου ως αντισταθμιστικό όφελος για την περιοχή, ενώ σκοπεύουμε να υποβάλλουμε πρόταση για να δοκιμάσουμε το υδρογόνο και στην ναυτιλία μικρών αποστάσεων γύρω από το νησί. Όλα αυτά δεδομένα έχουν οδηγήσει Ευρωπαίους διπλωμάτες να ενδιαφέρονται να κάνουν έργα στο νησί.»