Γ.Αγριμανάκης: «Εαν είχαν επιτρέψει να ψηφιστούν τα τέλη τον Δεκέμβριο δεν θα είχαμε αναγκαστεί σε αυτό το σχέδιο σήμερα – Περιθώριο μόνο για εξορθολογισμό τελών σε οδούς»
Για τα δημοτικά τέλη, τον προϋπολογισμό και τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων ο κ. Αγριμανάκης τόνισε πως: «Έχει τεθεί στη δημοσιότητα και καλούμε σε διαβούλευση τους φορείς την επόμενη Τετάρτη για την πρόταση μας, σε ότι αφορά τα τέλη τα ανταποδοτικά δημοτικά και τα τέλη στα τραπεζοκαθίσματα. Σε ότι αφορά το κομμάτι των ανταποδοτικών τελών, πρέπει να σας πω ότι η πρότασή μας φτάνει στο 1,05, δηλαδή μια μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με την τελευταία πρόταση που κόλλησε στην αποκεντρωμένη και επίσης σε ότι αφορά ο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, επανερχόμαστε την προ covid εποχή τ0 2019 κι ακόμα κάτι λιγότερο. Αυτό που έχει αξία να κουβεντιάσουμε και να πληροφορήσουμε τους ακροατές μας, είναι ότι για πρώτη φορά, έγιναν κάποιες ομαδοποιήσεις δρόμων, δηλαδή οι λεγόμενες ζώνες αυξήθηκαν από 7 στις 10 και θα ήθελα ακόμα να σημειώσω πως για πρώτη φορά το μετά το 2024, θεωρείται ως έτος η γέφυρα της αντικειμενικότητας για τα τέλη. Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο αντικειμενικότητας, δηλαδή να αίρουμε την αδικία που υπήρχε αυτής της οριζόντιας, είτε αύξηση της μείωσης που σε πολλές περιπτώσεις ήταν άδικο. .Αυτό που έχει δημιουργηθεί μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και μετά από συζητήσεις αλλά και με το δήμαρχο και γενικότερα με όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία, είναι ότι προσπαθήσαμε να δείξουμε παραπάνω αντικειμενικότητα. Έτσι λοιπόν, με βάση την εμπορικότητα, την εμπόρευματικότητα αλλά και την επισκεψιμότητα των οδών, τις ομαδοποιήσαμε σε διάφορες ζώνες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δημιουργήσαμε και το αντίτιμο αυτών των ζωνών. Η μεγάλη ζώνη ξεκινά από τα 150 ευρώ και φτάνουμε στην τελευταία ζώνη που είναι αυτή της Αλικαρνασσού με το ποσό των 30€. Για πρώτη φορά έχουν μπει αντικειμενικά κριτήρια για πρώτη φορά, έχουν ομαδοποιηθεί δρόμοι, για πρώτη φορά έγιναν ζώνες. Και σας υπόσχομαι και εγώ, αλλά και ο δήμαρχος ότι το επόμενο έτος θα είναι ακόμα αντικειμενικότερο, θα είναι ακόμα πιο δίκαιο το σύστημα, γιατί θα λάβουμε υπόψη μας και άλλα επιστημονικά εργαλεία, αλλά και την βοήθεια της τεχνολογίας και τους και μέσα συνεργασία πάντα με τους εταίρους και τους φορείς της πόλης μας, να δημιουργήσουμε αυτούς τους δείκτες τους αντικειμενικούς που δεν θα είναι δείκτες. Είναι δείκτες που δεν θα τις επηρεάζει καθένας με το με αυτό που πιστεύει από αυτό που καταλαβαίνει θα είναι δείκτες αντικειμενικότητας, οπότε για το 2024 δημιουργείται η γέφυρα αυτή για το 2025. Επειδή δυστυχώς έχουμε το χρόνο ως εχθρό απέναντί μας στη διαδικασία του δήμου για την ψήφιση του προϋπολογισμού, δημιουργήσαμε αυτές τις ζώνες κάτω από μεγάλη προσοχή, εστιασμένη στο δίκαιο σύστημα και εστιασμένη στο να δώσουμε στην κοινωνία τη δυνατότητα να μην μπαίνουν όλοι σε ένα κουβά, αλλά να γίνεται μια διαβάθμιση και μια αξιολόγηση του που είναι ο καθένας το που έχει τα τραπεζοκαθίσματα του, και πώς μπορεί να συμβάλει και αυτός με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν.»
Για τα έσοδα που θα έχει ο δήμος αλλά και για το αν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ο κ. Αγριμανάκης σημειώνει πως: «Υπολογίζουμε πως θα έχουμε 800.000€ έσοδα, με αυτό το νέο σύστημα. Νομίζω θα επανέλθουμε δηλαδή στην προ covid εποχή. Δεν υπάρχει περιθώριο, παρά μόνο, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να δούμε αν κάποιες οδούς τους έχουμε αδικήσει, τους έχουμε υπερτιμήσει αυτό που έχει αξία. Να σας πω είναι ότι τα τέλη αυτά καθ εαυτά οι δαπάνες ισοσκελίζονται με την πρόταση αυτή. Οι δαπάνες, που αφορούν τα τέλη δημοτικά με τα κοινόχρηστα σας είπα και πάλι είναι άλλη διαδικασία. Είναι η διαδικασία του τι χρωστάει κάποιος χρησιμοποιώντας το χώρο του δήμου και αυτό θέλω να σας πω ότι επειδή χαίρομαι πραγματικά γιατί η κανονικότητα είχε επανέλθει στην καθημερινότητά μας και πραγματικά και η ζωή αναπτύσσεται και εμπορικότητα αναπτύσσεται και επιχειρηματικότητα πάει πάρα πολύ καλά. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα μαγαζιά έχουν επανέλθει και λειτουργούν όπως πρέπει. Τότε που κάναμε την περικοπή του 50%, ήταν μια συνθήκη ιδιαίτερη, συνθήκες πρωτόγνωρες για την ανθρώπινη ζωή. Για πρώτη φορά απειλήθηκε η ανθρώπινη ζωή. Για πρώτη φορά έκλεισαν νοικοκυριά, έκλεισαν εμπορικά μαγαζιά, άλλαξαν χέρια οι περιουσίες, οπότε ήταν επιβεβλημένη μια τέτοιου είδους προσέγγιση. Όμως η ζωή επανήλθε, και αυτό είναι θετικό το θέλουμε, η επιχειρηματικότητα επίσης είναι σε καλό σημείο και αναπτύσσεται και το θέλουμε και θα κάνουμε πρωτοβουλίες. Έτσι λοιπόν θα πρέπει και αυτό να το εισπράξει ο δήμος, να ζήσει την κανονικότητα, δηλαδή, να εισπράττει όσο θα έπρεπε σε κανονικές συνθήκες. Αυτό να θυμάστε ως γενική αρχή και ως βάση το 19 που και πάλι σας λέω το 19 ήταν κάπως κάτι μεγαλύτερο από ότι είναι σήμερα από τη δική μας πρόταση. Κάναμε μια μικρή διόρθωση προς τα πάνω γιατί από τον Δεκέμβριο έχουν δημιουργηθεί άλλες συνθήκες που επιβάλλουν τη διαδικασία, δηλαδή αυτές συνθήκες των τελών ταφής και άλλα.»
Για τον προϋπολογισμό που θα ήταν καλύτερα να είχε ψηφιστεί, ο κ. Αγριμανάκης, ανέφερε πως: «Θα ήταν λίγο καλύτερα από την άποψη ότι αν είχε ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, υπό τις τότε συνθήκες δεν θα μιλούσαμε καθόλου για προϋπολογισμό, γιατί ξέρετε ότι τα τέλη είναι προϋπόθεση μαζί με το τεχνικό πρόγραμμα για να πάμε στην στον προϋπολογισμό. Τώρα είναι όλα αυτά τα μέτωπα ανοιχτά. . Ξεκινάμε λοιπόν από το θέμα, ναι, αν είχαν ψηφιστεί θα ήταν αλλιώς τα πράγματα, κακώς δεν ψηφίστηκαν, κακώς δεν πέρασε η πρόταση αυτή που βέβαια θα ήταν αλλιώς γιατί, θα είχε κλείσει ο προϋπολογισμός με άλλο τρόπο. Τώρα αυτό που λέω είναι πως εκδικητικά στέκεται ο χρόνος απέναντι μας, παραμονεύει για τον τρόπο λειτουργίας της οικονομικής διαδικασίας του δήμου, οπότε θα πρέπει γρήγορα στοχευμένα και με ένα τρόπο όχι πρόχειρο αλλά εστιασμένο να δώσουμε γρήγορες απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα, αυτό που έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό.Νομίζω ότι εστιάζουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι, στην ανταποδοτικότητα, και νομίζω ότι και η αντιδημαρχία καθαριότητας και πρασίνου, εστιάζει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι. Φυσικά και θα πρέπει να ανταποδώσουμε στην κοινωνία, όλα αυτά για τα οποία πληρώνει η κοινωνία. Αυτό είναι το στοίχημα και όχι να πάρουμε απλά τα λεφτά και να λέμε ότι απλά θα πάρουμε από ένα προϋπολογισμό. Το στοίχημα είναι αυτά που θα πάρουμε να γυρίσουν πίσω πολλαπλάσια προς όφελος της κοινωνίας. Νομίζω εκεί σε αυτό το σημείο πρέπει να εστιάσουμε. Έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά και καθημερινά γίνεται περισσότερη για να φτάσουμε στο σημείο εκεί όπου όλα αυτά τα ανταποδοτικά θα έχουν την απόλυτη αξία για την κοινωνία. Μένει αυτό να το αποδείξουμε στην πράξη, νομίζω όμως ότι έχουν τεθεί οι βάσεις.»
Για τις 10 ζώνες και αν θα αλλάζουν και κάθε πότε ο κ. Αγριμανάκης, ανέφερε πως: «Κάθε χρόνο είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε τέλη, οπότε κάθε χρόνο αυτό με τις ζώνες θα επικαιροποιείται, θα αναπροσαρμόζεται και θα εξορθολογίζεται όπου πρέπει. Αυτό θα είναι μια συνεχής βελτίωση προς την άρση του της αδικίας. Θα κάνουμε μια ομάδα έργου, όπου θα συμπεριλάβουμε πολίτες φορείς και όποιο επιστημονικό δεδομένο έχουμε για να κάνουμε αντικειμενικούς δείκτες για την κατάρτιση των τελών και γενικότερα των κοινόχρηστων τελών. Εμείς θέλουμε την κοινωνία συμμέτοχο σε αυτή τη διαδικασία. Στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε τη σχέση μας με την κοινωνία, να μιλήσουμε με την κοινωνία και όλοι μαζί να δεσμευτούμε για το αποτέλεσμα. Αυτό είναι μια συνεχής αδιάκοπη διαδικασία, την οποία συναισθάνεται πλήρως ο δήμαρχος.»