Φράγμα Φανερωμένης: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα μαύρα νερά – Συνεχίζεται η άρδευση

Δημοσιεύτηκε στις 03/05/2023 14:55

Φράγμα Φανερωμένης: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα μαύρα νερά – Συνεχίζεται η άρδευση

Τις αιτίες που οδήγησαν στην μόλυνση του φράγματος Φανερωμένης στη Μεσαρά αναζητούν οι ΤΟΕΒ και οι αρμόδιες αρχές καθώς μπορεί να έγινε αντιληπτό από περαστικούς ότι “μαύρισαν” τα νερά και να καταγγέλθηκε το γεγονός, δεν υπάρχει όμως ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το πως οδηγηθήκαμε στην ανησυχητική εικόνα και την έκταση του προβλήματος.

Όπως εκτίμησε μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ά ζώνης Μεσαράς Ευάγγελος Τσιμπραγάκης η εικόνα παρατηρήθηκε “ μετά την τελευταία νεροποντή, τις τελευταίες βροχές (έτσι) εξηγείται κάπως πως μεταφέρθηκαν τα υλικά. Δεν μπορείς μέσα σε έναν όγκο νερού οχτώ εκατομμυρίων κυβικών να εστιάσεις και να δεις κάτι. Δεν ήταν ξεκάθαρο, φαινόταν μόνο η θολούρα. Ενδέχεται επειδή υπάρχουν πολλά πρόβατα στα ορεινά στο σημείο όπου μαζεύεται το νερό που κατεβαίνει στο φράγμα, θεωρείται ότι (ευθύνονται) τα απόβλητα των ζώων στην περιοχή καθώς και τα φύλλα από τις βελανιδιές και τους πρίνους λόγω της ζέστης ξεραίνονται και παρασύρθηκαν από το νερό. Δημιουργήθηκε μια μάζα βιολογικού υλικού η οποία δημιούργησε αυτή την εικόνα το φράγμα“.

“Δεν μπορείς στα οχτώ εκατομμύρια κυβικά να εστιάσεις σε τυχόν λύματα”
Το νερό του φράγματος χρησιμοποιείται για την άρδευση και στην ερώτηση αν θα υπάρξουν αναλύσεις δειγμάτων ή θα ενημερωθεί ο Εισαγγελέας για το θέμα ο κ.Τσιμπραγάκης απάντησε ότι “στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσαμε ότι πρόκειται για λύματα, να ψάξουμε να βρούμε ένοχο ή να κάνουμε καταγγελία. Στην προκειμένη περίπτωση θεωρήσαμε ότι ίσως είναι σωστός ο συλλογισμός που μας είπαν για τα φερτά υλικά. Δεν μπορεί στα οχτώ εκατομμύρια κυβικά να εστιάσεις, αν υπάρχουν λύματα. Λαμβάνεται τακτικά δείγμα και δεν έχει διαπιστωθεί κάτι περαιτέρω. Είναι δύσκολο – γιατί εμείς θεωρήσαμε, ότι αν κάποιος άδειασε κάποιο βυτίο, το βυτίο αυτό στην καλύτερη περίπτωση να αφήνει 10 κυβικά υλικού. Στα οχτώ εκατομμύρια δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό“.

Χαμηλή η στάθμη του φράγματος
Ο κ.Τσιμπραγάκης επανέλαβε πάντως ότι η στάθμη του φράγματος παραμένει χαμηλή καθώς υπάρχει μεγάλη αγωνία των παραγωγών για την άρδευση των καλλιεργειών το φετινό καλοκαίρι. Όπως επισήμανε θα στραφούν στις γεωτρήσεις και αν χρειαστεί θα υπάρξει και αύξηση του κόστους νερού, ενώ δεν απέκλεισε την ανάγκη να απαιτηθούν και έκτακτα μέτρα λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων.

φωτογραφία αρχείου