Φρ. Λαμπρινός: «Δουλειά και ισχυρή εκπροσώπηση η δέσμευσή μου – Με δύο έδρες το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο»

Δημοσιεύτηκε στις 13/04/2023 19:19

Φρ. Λαμπρινός: «Δουλειά και ισχυρή εκπροσώπηση η δέσμευσή μου – Με δύο έδρες το ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο»

Τους λόγους που τον κάνουν να αισιοδοξεί πως το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 2 έδρες στο Νομό Ηρακλείου αλλά κι εκείνους που θεωρεί πως αξίζει την στήριξη του κόσμου, δεσμευόμενος δουλειά και ισχυρή εκπροσώπηση στη βουλή, παρουσίασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Φραγκίσκος Λαμπρινός 

Σε ότι αφορά το πολιτικό σύστημα και το κλίμα που εκλαμβάνει συνομιλώντας με τους πολίτες ο κ. Λαμπρινός συμπεραίνει πως:  «Σε εθνικό επίπεδο κλίματος αλλά και σε τοπικό επίπεδο και ότι αυτό που συμπεραίνω και από τις επαφές μου, με τους πολίτες καθημερινά τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης συνολικά στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Έρευνες έδειξαν πως εφτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν σε κανένα θεσμό, σε κανένα κόμμα, στη δικαιοσύνη σε τίποτα. Φαντάζομαι ότι αυτή η άποψη έχει γίνει κατά πολύ χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς και την τραγωδία των Τεμπών. Στοιχεία του ΟΣΑ,  μας δείχνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μπροστά μόνο από τη Σλοβακία στην ερώτηση πόση εμπιστοσύνη έχετε στην κυβέρνησή σας και τη διακυβέρνηση του τόπου. Χρειάζονται λοιπόν, έμπρακτες κινήσεις και μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν όσο γίνεται την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Είμαι ένας άνθρωπος που εδώ και πολλά χρόνια τώρα, έχω κουραστεί με την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες, προτάσεις για να αντιστραφεί εικόνα, όπως παραδείγματος χάρη σχετικά με την νομοθεσία για το πόθεν έσχες των αιρετών που πρέπει να αλλάξει ώστε να υπάρχει στους πολιτικούς ένας διαρκής και μόνιμος έλεγχος.»

Σε ότι αφορά το κόμμα του Κασιδιάρη θα έπρεπε το πολιτικό σύστημα να βρει ένα τρόπο νόμιμο ώστε όσες εγκληματικές οργανώσεις φοράνε το μάτι ενός πολιτικού κόμματος να μην μπορούν να επιστρέψουν στη Βουλή, υπογράμμισε πως: «Εμείς στηρίξαμε την πρόταση του κ. Βορίδη, κι είχαμε προειδοποιήσει μάλιστα τότε πως το ζήτημα έπρεπε να πάει στην ολομέλεια του Αρείου πάγου και να μην κρίνεται σε επίπεδο τμήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει βρει ένα τρόπο να ομονοήσει με τα άλλα δύο κομμάτια γιατί ξέρετε στο πνεύμα της διάταξης στην ουσία συμφωνούμε όλοι. Δεν ξέρω αν το ζήτημα είναι πολιτικό ή οικονομικό οπωσδήποτε η κυβέρνηση καθυστέρησε πάρα πολύ να νομοθετήσει. Έπρεπε να το έχει κάνει από τότε που βγήκε η πρωτόδικη απόφαση για τη Χρυσή Αυγή και δεν το έκανε. Η νομοθετική ευθύνη είναι καθαρά της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι και στην αντιπολίτευση θα μπορούσαμε να το είχαμε σκεφτεί λίγο νωρίτερα το ζήτημα για το κόμμα Κασιδιάρη, πιστεύω πως δεν είχαμε αντιληφθεί και τη δυναμική του ζητήματος.»

Σε ότι αφορά την εκτίμηση του για την τύχη που θα έχει τελικά το κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Λαμπρινός απαντά πως: «Νομικά δεν είναι κάτι που μπορώ να το προδικάσω και ξέρετε γιατί ; Γιατί είναι μια υπόθεση πρωτοφανής. Μέχρι τώρα ο Άρειος πάγος έκανε μόνο τυπικό έλεγχο των υποψηφιοτήτων, τώρα θα κριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία να αποφασίσει για μία καινούργια διάταξη στην οποία θ πρέπει να εξετάσει αν η υποκρυπτόμενη ηγεσία είναι πράγματι τέτοια που να συνδέεται με κάποιο τρόπο με εγκληματική οργάνωση που να δικαιολογεί τον αποκλεισμό του κόμματος. Οπότε νομίζω, ότι ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλο νομικός, μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα γίνει ακόμα κι από τους πιο έγκριτους συνταγματολόγους. Είναι κάτι το οποίο θα παράξει νομολογία δεν είναι κάτι που πατάει σε εμπειρία και δεν μπορώ να ξέρω τι θα συμβεί, αυτή είναι η αλήθεια και νομίζω ότι οποιοσδήποτε σοβαρός νομικός το ίδιο θα απαντούσε. »

Για τον άγνωστο Χ ως πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την διακυβέρνηση της, ο κ. Λαμπρινός σημείωσε πως: «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την διακυβέρνηση της χώρας έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι να γίνει μία προγραμματική συμφωνία και το δεύτερο είναι αφού επιτευχθεί αυτή η προγραμματική συμφωνία να βρούμε ποια πρόσωπα μπορούν να την υπηρετήσουν. Το δύσκολο κατά τη γνώμη μου δεν είναι το πρώτο, αλλά το δεύτερο, το να καθίσουν τα κόμματα σε ένα τραπέζι και να πουν ότι συμφωνούμε σε πέντε πράγματα και αυτά τα πράγματα να μην είναι θεωρητικά αλλά να αφορούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα πράγματα στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική κατοικία. Να καθίσουμε δηλαδή σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουμε και να κοστολογήσουμε και τα μέτρα. Το ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι από το πρώτο κόμμα δεν είναι κάτι πρωτοφανές κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στην Ευρώπη. Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός της χώρας και ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Είναι εντυπωσιακό, ότι όλοι στέκονται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Εμείς αυτό που αυτό που λέμε, είναι ότι θα μπορούσε να είναι κι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Πιστεύουμε ότι το βασικότερο λοιπόν ζήτημα, είναι το τι θα γίνει στη χώρα. Αν συμφωνήσουμε στο τι θα γίνει τότε πιστέψτε με θα είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε να δούμε το ποια πρόσωπα θα τοποθετηθούν σε ποια Υπουργεία.»

Ο κ. Λαμπρινός, παρουσίασε ένα πλέγμα ζητημάτων και θέσεων του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν και σημεία με τα οποία θα μπορούσαν αν το επιθυμούν να συμπλεύσουν μαζί του προγραμματικά τα άλλα κόμματα. Όπως είπε: « Για την υγεία εμείς λέμε ότι το 10% από το ταμείο ανάκαμψης πρέπει να πάει για την αναγέννηση του Εθνικού συστήματος υγείας, που παρουσιάζει τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχει ακόμα, πρόβλημα υποστελέχωσης εγκατάλειψης και πρέπει να πέσουν λεφτά εκεί. Νούμερο δύο το ζήτημα της κατοίκιας και σας είπα 150.000 κοινωνικές κατοικίες να δωθούν σε νέα ζευγάρια με χαμηλό ενοίκιο δηλαδή μέχρι 300 ευρώ στα οποία θα μπορούν να εγκατασταθούν. Αυτή η ρύθμιση θα επηρεάσει πάρα πολύ και το νούμερο 3 την ακρίβεια. Για την ακρίβεια, εμείς λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα με την αισχροκέρδεια και ότι πρέπει να ενισχυθεί η επιτροπή ανταγωνισμού και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Νούμερο, τέσσερα κόκκινα δάνεια, εμείς λέμε ότι υπάρχουν υπεύθυνες λύσεις που θα προστατεύσουν τους αδύναμους δανειολήπτες και τους δανειολήπτες του ελβετικού Φράγκου με τους οποίους υπάρχει επίσης μεγάλο πρόβλημα Λέμε πως θα προστατεύσουν την περιουσία τους οι άνθρωποι αυτοί και δεν θα κλονίσουμε την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Και στο νούμερο 5 και κλείνουμε με αυτό, προτείνουμε μεταρρυθμίσεις για την αποσύνδεση της λειτουργίας του κράτους από τον κομματισμό. Αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω των οποίων κανένας διοικητής οργανισμού δεν θα προέρχεται από κομματικούς μηχανισμούς, σε αντίθεση με το πως διοίκησε ο κύριος Μητσοτάκης τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπου όλες του, οι επιλογές ήταν κομματικές. Νομίζω ότι σε όλες τις τοποθετήσεις του αυτά τα θέματα θίγει ο κ. Ανδρουλάκης, όπως και όλα τα στελέχη του κόμματος μας.»

Για το τι δεν θα δούμε στην προεκλογική του καμπάνια, ο κ. Λαμπρινός απαντά: «Στην προεκλογική μου καμπάνια δεν θα δείτε, οτιδήποτε παλαιοκομματικό ή οτιδήποτε έχετε βαρεθεί να βλέπετε τόσα χρόνια. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα πράγματα αλλά θα αποφύγω, οτιδήποτε κάνει κανείς για να εκλεγεί. Θα αφήσω πίσω, οτιδήποτε παλαιοκομματικό παρωχημένο και οτιδήποτε ενοχλεί την αισθητική μου και την αξιοπρέπεια μου. Πάω σε καφενεία, όπου όμως με καλούν οι φίλοι μου και μιλάω για ένα ένα πεντάλεπτο, μετά δίνω το λόγο στον κόσμο για να βλέπω τις απόψεις που έχει ο καθένας, έτσι γίνεται μετά κι ένας ωραίος διάλογος. Όταν δεν υπόσχεσαι, μιλάς σοβαρά και επίσης μιλάς για πράγματα τα οποία ξέρετε μέχρι τώρα δεν πολυακούγονταν στο δημόσιο διάλογο, ο κόσμος σταματά να σε βλέπει με το στρώμα της καχυποψίας στο πολιτικό κομμάτι.»

Μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπρινός, έθιξε το ζήτημα της βίας αλλά και του Brain Drain, υποστηρίζοντας πως: «Στην Κρήτη και το Ηράκλειο είμαστε πρώτοι σε όλες τις μορφές ποιες όχι μόνο στην οικογενειακή, υπάρχει μεγάλο θέμα με την παράνομη οπλοφορία και με την παραβατικότητα και κατά την γνώμη μου το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί, μέσα από την πιστή εφαρμογή των νόμων αλλά και μέσω της παιδείας που όπως και να έχει είναι αυτονόητο ότι διαμορφώνει τη νοοτροπία που θα βοηθήσει στην τήρηση των νόμων. Επειδή δε στο Ηράκλειο, εκτός από το Brain Drain στο εξωτερικό, έχουμε και το το Brain Drain προς την Αθήνα, βασική μου προτεραιότητα θα είναι να φέρω πίσω στο νησί και το Νομό νέους που αποχώρησαν. Για να το κάνω όμως αυτό, πρέπει να μπορέσουμε να συνδέσουμε τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα με την οικονομία ώστε για παράδειγμα, να δημιουργήσουμε ένα πάρκο κοινωφελή για νεοφυείς επιχειρήσεις όπου θα δώσει κίνητρα για να μπορούν να έρθουν και να εγκατασταθούν νέοι επιχειρηματίες. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε την επιστροφή του Enisa στην Κρήτη γιατί ήταν αρκετά σημαντικό που εμείς είχαμε στο Νομό μας και στην πόλη μας ένα ευρωπαϊκό οργανισμό. Οι νέοι θα ήθελαν να γυρίσουν στο νησί μας και πρέπει να στηριχθούν οικονομικά, δηλαδή να υπάρχουν δουλειές και οι ευκαιρίες που να τους μπορούν να τους καλύψουν οικονομικά και κοινωνικά.»

Για τους λόγους που καλεί τον κόσμο να τον στηρίξει αλλά και για τους λόγους που καλεί τον κόσμο να συμμετέχει στις εκλογές ο κ. Λαμπρινός, τόνισε πως: «Η γενιά μας έχει περάσει πολλά, στα καλύτερά μας χρόνια μας έτυχαν τρία μνημόνια μετά πανδημία και τώρα πόλεμος και ακρίβεια. Πιστεύω πως η γκαντεμιά αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Επειδή πολλά χρόνια κάνουμε υπομονή και δεν θέλουμε να κάνουμε άλλο υπομονή, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε και η μόνη συνταγή είναι η συμμετοχή. Δεν χρειάζεται να κάνει ο καθένας αυτό που κάνω εγώ δηλαδή να κατεβαίνει βουλευτής, ούτε χρειάζεται, γιατί υπάρχει η αυτοδιοίκηση υπάρχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι υπάρχουν διάφορε κοινωνικές δραστηριότητες και γενικά πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βοηθήσει. Όμως βασικό στις εκλογές είναι πρώτα να ψηφίζουμε και δεύτερον να στείλουμε όσο περισσότερος αξιόλογους ανθρώπους μπορούμε σε όλες τις θέσεις κλειδιά σας . Αν μπουν δυο-τρεις σοβαροί, άξιοι και τίμιοι άνθρωποι στα κοινά τότε θα φτιάξουν πιο γρήγορα τα πράγματα και βεβαίως για τους νέους αυτό που λέω είναι ότι αν έχουν βαρεθεί να τους λένε ότι είναι το μέλλον αυτού του τόπου, μια πρόταση τρομερά κλισέ και βαρετή, τότε πρέπει να γίνουν το παρόν. Δεν σημαίνει πως επειδή είσαι 27-30 χρονών, πρέπει να περιμένεις. Δεν έχεις κανένα λόγο να περιμένεις, αν είσαι έτοιμος, βούτα, γίνε υποψήφιος ή βρες κάποιον άλλον να σε εκφράζει ή πάρε την κατάστασή στα χέρια σου. Έτσι αλλάζουν τα πράγματα δεν υπάρχει άλλος τρόπος τη δημοκρατία εκτός από τη συμμετοχή μας. »

Σε ότι αφορά τα έργα υποδομών του νησιού, ο κ. Λαμπρινός σημείωσε πως: «Εγώ μιλάω πάρα πολύ για αντισεισμικά και αντιπλημμυρικά έργα θεωρώ αδιανόητο να μιλάμε για ΒΟΑΚ και για την εκτροπή στο Πλατή ή το αεροδρόμιο Καστελλίου και να έχουμε ξεχάσει τα βασικά όπως μας έδειξε ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι και οι πλημμύρες στην Αγία Πελαγία. Πρέπει να κοιτάξουμε να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε τον τόπο μας με αντισεισμικά κι αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης θα με δείτε να μιλάω πολύ και για το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης όπου είναι το τελευταίο δημόσιο αεροδρόμιο της χώρας, και δεν έχει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του και για να φτιαχτεί κάθετι που χαλάει και να πάρουν χρήματα χρειάζονται απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θα μιλάω και για οτιδήποτε κατά τη γνώμη μου αμαυρώνει την εικόνα του Ηρακλείου και της Κρήτης στα μάτια των τρίτων. Το ίδιο ισχύει και για το δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, που περιμένουμε εναγωνίως το πότε θα δρομολογηθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή νέου, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν στο υπάρχον είναι τριτοκοσμικές. Φανταστείτε, ότι ο δήμος τους έχει παραχωρήσει αίθουσα για συνεδριάσεις, ενώ υπάρχει πρόβλημα και με το εφετείο και το πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ακόμη μπορεί να είπαμε για το αεροδρόμιο Ηρακλείου, αλλά και στο Καστέλλι, δεν υπάρχει masterplan για την ευρύτερη περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο. Χρειάζεται masterplan ανάλογο με αυτό που έγινε στην Εύβοια, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό το έργο θα γίνει προς όφελος των κατοίκων και της περιοχής.»

Σε ότι αφορά το στόχο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές σε επίπεδο Νομού Ηρακλείου και σε επίπεδο χώρας ο κ. Λαμπρινός υποστήριξε πως: « Η δυναμική που νιώθουμε ως κόμμα είναι ότι πάει γίνει ρεύμα και δεν μπορώ να βάλω οροφή . Για εκείνο που είμαι σίγουρος είναι πως καλύτερα είναι μπροστά μας και πως τα ποσοστά μας θα είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τις εκλογές του 2019 . Σε επίπεδο Νομού Ηρακλείου, θεωρώ από εξαιρετικά πιθανό ότι η δεύτερη έδρα είναι κάτι που είναι πάρα πολύ κοντά.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook