“Φως” μέσα από το πρόγραμμα “HELIOS” για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών

Δημοσιεύτηκε στις 19/12/2019 18:01

“Φως” μέσα από το πρόγραμμα “HELIOS” για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών

O επικεφαλής από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός, Γιώργος Ζερβός, που υλοποιεί το νέο πρόγραμμα, το οποίο «τρέχει» σε λίγες ημέρες, με την ονομασία «HELIOS» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και σχετίζεται με την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, το οποίο έχει δύο άξονες, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την στέγαση τους, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.

Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο κ. Ζερβός λέγοντας: «Χωρίς περιστροφές, θα πω ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα. Χρειάζεται να το δούμε με την δέουσα σοβαρότητα γιατί αν γίνει ανεξέλεγκτο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποσταθεροποιήσει την χώρα. Θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση με όρους και κανόνες που δεν θα επηρεάζει αρνητικά τις περιοχές και τις οικονομίες. Η Κρήτη είναι ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός, δεν μπορεί να μη γίνει με τέτοιο τρόπου να μην επηρεαστεί ο τουρισμός της Κρήτης. Γι΄ αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε ναι θα επιδείξουμε την αλληλεγγύη αλλά αυτό πρέπει να γίνει με όρους. Με αυτό τον τρόπο αποφασίστηκε να γίνει με όρους αξιοπρέπειας. Υπήρχε τρόπος, αποδείχτηκε ότι λειτουργεί χωρίς να δημιουργείται κάποιο θέμα και επιδεικνύοντας ταυτόχρονα η Κρήτη, αλληλεγγύη. Να ξέρετε ότι οι φορείς που διαχειρίζονται το προσφυγικό εκπόνησαν ένα δικό τους σχέδιο ώστε ακόμη και στις παραλαβές να υπάρχει μια διασπορά και να μην δημιουργούνται εστίες και εικόνες οι οποίες θα τρομάζουν».

Για το αν μπορούμε να υποδεχτούμε περισσότερους πρόσφυγες ο κ. Ζερβός απάντησε: «Πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην επηρεαστούν οι τοπικές κοινωνίες. Η ΠΕΔ ήταν πολύ καθαρή, πρότεινε ο κ. Κουράκης και ο κ. Κοκοσάλης να αυξηθεί λίγο το «ΕΣΤΊΑ» ακόμη και οι Δήμαρχοι της Κρήτης πρότειναν να πάρουμε ένα μέρος ασυνόδευτων παιδιών με όρους. Όχι στα γκέτο, όχι στις κλειστές δομές. Μπορούμε να αποφύγουμε την κλειστή δομή αν τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα και από την Αυτοδιοίκηση και από τους παραγωγικούς φορείς. Η Κρήτη δεν υπεκφεύγει των υποχρεώσεων αλλά θέτει το θέμα στην ουσία».

Πρόγραμμα «HELIOS»

Ξεκινώντας την περιγραφή του ο κ. Ζερβός για το νέο πρόγραμμα, αναφέρθηκε αρχικά στο τρέχον πρόγραμμα «ΕΣΤΊΑ». «Έχει 1.100 θέσεις και εκεί διαμένουν οικογένειες προσφύγων που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου. Όταν εκδικαστούν οι αιτήσεις τους, φεύγουν από το πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα φιλοξενίας. Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων, φεύγει ενώ ένα μικρό μέρος, γύρω στο 20-30% έχουν επιλέξει να μείνουν εδώ. Αυτοί που μένουν μετά την φιλοξενία, πρέπει να ενσωματωθούν ή να προσαρμοστούν εδώ. Γι’ αυτό το λόγο οι φορείς που χειρίστηκαν το πρόγραμμα από την αρχή έθεσαν το θέμα ότι πρέπει να υπάρχει το δεύτερο στάδιο που είναι η ένταξη στην κοινωνία. Αυτό έρχεται να κάνει το πρόγραμμα HELIOS».

«Αυτό έχει κάποιες δράσεις στήριξης των ωφελούμενων ξεκινώντας με την πρώτη και την βασική, εύρεση κατοικίας. Οι ωφελούμενοι που έχουν φύγει από το πρόγραμμα «ΕΣΤΊΑ» πρέπει κάπου να κατοικήσουν. Θα υπάρξει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα βοηθήσει τους πρόσφυγες να αναζητήσουν κατοικίες και θα βοηθήσει ιδιοκτήτες κατοικιών να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Στη συνέχεια συνυπογράφεται το συμφωνητικό μεταξύ τους και αυτό θα γίνει σε όλη την Κρήτη. Για να βοηθηθούν στα πρώτα βήματα τους, οι πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δίνει στις οικογένειες για ένα χρονικό διάστημα  6 ως 12 μήνες μια επιχορήγηση ώστε να μπορούν να πληρώνουν τα ενοίκια. Εμείς θα παρακολουθούμε αν πληρώνουν τα ενοίκια, αν όχι θα αποβάλλεται από το σύστημα γιατί παίρνουν μια επιχορήγηση για το λόγο αυτό. Ένα είναι αυτό. Αυτό συνδέεται και με την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Θα επιχειρηθεί να διοχετευτούν σε θέσεις απασχολήσεις. Στο προηγούμενο διάστημα έχουν καταφθάσει αρκετά αιτήματα, σε εμάς κυρίως στον πρωτογενή τομέα που φαίνεται ότι σε πολλά χωριά της Κρήτης υπάρχουν ανάγκες» δήλωσε ο κ. Ζερβός.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, αυτή τη στιγμή πράγματι υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα αλλά όχι μόνο. «Αν εξευρεθούν εργατικά χέρια τα οποία θα παράγουν πλούτο, η απασχόληση αυξάνεται. Δεν είναι παράγοντας ο οποίος αυξάνει την ανεργία, η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα αλλά το αντίθετο ακριβώς. Αυτή είναι η αλήθεια και βλέπετε τι πρόβλημα υπήρχε πριν την περίοδο της ελαιοκομίας. Μεταξύ των μελών μας, συζητούμε το θέμα και υπάρχει ανάγκη να πάνε σε κάποια χωριά, άνθρωποι να εργαστούν. Θα έλεγα ότι είναι ένας ωραίος συνδυασμός ενδεχόμενοι ιδιοκτήτες κατοικιών να μας κάνουν αίτημα ότι διαθέτουν σπίτια και να συνδέεται αυτό με την απασχόληση. Η ποιότητα των κατοικιών δεν ελέγχεται από εμάς, είναι θέμα του πρόσφυγα και του ιδιοκτήτη».

«Όλοι οι πρόσφυγες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα από 16 ως 64 ετών θα κάτσουν στα θρανία για να μπορούν να επικοινωνούν. Πρόκειται για 360 ώρες κατάρτισης και αφού τελειώσουν τα μαθήματα θα δώσουν εξετάσεις για την γλωσσομάθεια. Επίσης θα μάθουν κι άλλες γνώσεις ώστε αν εγκλιματιστούν πλήρως να μπορούν να αυτονομηθούν. Μετά τη λήξη του προγράμματος αυτοί οι άνθρωποι θα επιλέξουν αν μείνουν ή αν φύγουν» κατέληξε ο κ. Ζερβός.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Ζερβού:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook