Φίλιππος Βαλλιανάτος: Ειδικοί να ελέγξουν τα κτίρια στη σεισμογενή περιοχή
Την πεποίθησή πως πρέπει οι ειδικοί να ελέγξουν άμεσα τα κτίρια στη σεισμογενή περιοχή και να δώσουν απαντήσεις στους ιδιοκτήτες που αγωνιούν, εξέφρασε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών, στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ και Καθηγητής Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, Φίλιππος Βαλλιανάτος, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη
Ο κ. Βαλλιανάτος, αναφέρθηκε στην σεισμική ακολουθία και στην εξέλιξη του φαινομένου εκτιμώντας πόσο μπορεί να διαρκέσει η σεισμική δραστηριότητα που εξακολουθεί να υφίσταται ταλαιπωρώντας τους κατοίκους. “Υπήρχε μικρή έξαρση την προηγούμενη εβδομάδα, κι έπειτα επήλθε ύφεση. Όλο αυτό το φαινόμενο όσο προχωράμε σε βάθος διμήνου θα συνεχίζεται, όμως τα μεγέθη της σεισμικής αυτής ακολουθίας θα είναι όλο και μικρότερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε” τονίζει ο Καθηγητής.
Μάλιστα ο κ. Βαλλιανάτος εξήγησε τους λόγους που πρέπει να παρέμβουν άμεσα οι μηχανικοί και να ελέγξουν το τι μέλλει γενέσθαι με τα σπίτια των σεισμογενών περιοχών, ενώ αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα του στο BHMA Science στις 08/08/2021, με θέμα: Καινοτόμες μεθοδολογίες για την ανάλυση σεισμικών γεγονότων. Στο δημοσίευμα του αναφέρει:
Σε μία ευρεία περιοχή γεωφυσικών προβλημάτων, από την πρόβλεψη των σεισμών έως τις δυνάμεις που επιδρούν στην τεκτονική των πλακών, οι μέθοδοι της Επιστήμης της Πολυπλοκότητας συμβάλλουν στην κατανόηση των γεωφυσικών διεργασιών. Με την εφαρμογή εννοιών και μεθόδων Πολυπλοκότητας και μη γραμμικής δυναμικής προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη μετάβαση από πειράματα εργαστηριακής κλίμακας στα μεγάλης γεωδυναμικής κλίμακας σεισμικά γεγονότα και στα δίκτυα ενεργών ρηγμάτων. Ετσι αναπτύσσουμε νέες καινοτόμες μεθοδολογίες, βασισμένες σε σύγχρονες αρχές στατιστικής φυσικής για την ανάλυση σεισμικών γεγονότων. Συγκρίνοντας παρατηρήσεις πεδίου και θεωρητικά δεδομένα, παράγονται αποτελέσματα που συνεισφέρουν στη διερεύνηση της χωρικής και χρονικής εξέλιξης της σεισμικότητας μαζί με φυσικούς μηχανισμούς που θα μπορούσε να είναι υποψήφιοι για την κατανόηση πιθανών πρόδρομων φαινόμενων.
Oι σεισμοί είναι μεταξύ των πιο σχετικών παραδειγμάτων της αποκαλούμενης αυτο-οργανωμένης κρισιμότητας. Στο πλαίσιο των συστημάτων των ρηγμάτων, αυτή αντιπροσωπεύει ένα σύνθετο χωροχρονικό φαινόμενο, που συσχετίζεται με την παραμόρφωση και την ξαφνική διάρρηξη περιοχών του φλοιού της γης. Εχει προταθεί ότι τα κύρια σεισμικά γεγονότα μπορούν να θεωρηθούν ως κρίσιμα σημεία. Σύγχρονες μέθοδοι μελέτης της δυναμικής συμπεριφοράς πολύπλοκων σεισμικών συστημάτων επιτρέπουν να διαπιστωθεί πότε το σύστημα εισέρχεται σε κρίσιμη κατάσταση. Συνεπώς, οι νέες προσεγγίσεις κρίσιμης κατάστασης στα πολύπλοκα λιθοσφαιρικά συστήματα μπορεί να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην εκτίμηση επικείμενων καταστροφικών γεγονότων.
Στην Ελλάδα η έρευνα για τις εφαρμογές της θεωρίας Πολυπλοκότητας και της γενικευμένης Στατιστικής Φυσικής στη μελέτη και στην εκτίμηση της εξέλιξης των σεισμικών διεργασιών διεξάγεται με διεθνή αναγνώριση στις συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες του ΕΚΠΑ και του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Κρήτη).