Φαράγγι Σαμαριάς: Νέα αυτοψία μετά τον θάνατο 35χρονης – Ποιές παρεμβάσεις προτείνονται

Δημοσιεύτηκε στις 20/09/2024 09:26

Φαράγγι Σαμαριάς: Νέα αυτοψία μετά τον θάνατο 35χρονης – Ποιές παρεμβάσεις προτείνονται

Nέα αυτοψία αυτή τη φορά από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά τις κατολισθήσεις που οδήγησαν στο θάνατο 35χρονης τουρίστριας. 

Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών θα ξεκινήσει η συντήρηση του μονοπατιού.

Τα ερωτηματικά παραμένουν για το αν μπορούσαν να είχαν προειδοποιηθεί οι πάνω από 1.000 επισκέπτες για την επερχόμενη καταιγίδα και να είχε κλείσει το φαράγγι.

Λέκκας: Δεν υπήρχε το προμήνυμα για κάποιο φαινόμενο

Χθες πραγματοποίησε αυτοψία ο κ.Λέκκας. Σε σχετικό ερώτημα που του έγινε για το εάν θα έπρεπε να είχε κλείσει με την πρώτη βροχόπτωση το φαράγγι, ο κ. Λέκκας απάντησε μιλώντας στην ΕΡΤ : «Το φαράγγι το έχει κλείσει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον ΟΦΕΠΕΚΑ αρκετές φορές στο παρελθόν όταν υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα. Χθες όμως δεν υπήρχε το προμήνυμα για κάποιο τέτοιο φαινόμενο. Και μάλιστα το φαινόμενο αυτό ήταν αρκετά ισχυρό. Ήταν σχεδόν ακραίο φαινόμενο».

«Αυτό το φαινόμενο ουσιαστικά έγινε πριν 15 περίπου λεπτά νότια του φαραγγιού, μέσα στον θαλάσσιο χώρο όπου αναπτύχθηκαν σίφουνες, αναπτύχθηκαν έντονα φαινόμενα μαζί με την έντονη εξάτμιση που υπήρχε από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας. Ήταν ένα τοπικό φαινόμενο που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προβλεφθεί», σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ρωτήθηκε αν υπάρχουν σκέψεις για οριστικό κλείσιμο του φαραγγιού της Σαμαριάς τουλάχιστον για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, όπως έγινε και στην παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο.«Πολύ δύσκολα κλείνουμε έναν χώρο ο οποίος έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον. Στη Ζάκυνθο, στο Ναυάγιο, είδαμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να μείνουμε αδρανείς και το έχουμε κλείσει. Με βάση τεκμηριωμένες αναλύσεις και μελέτες που κάναμε, είδαμε ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός. Εδώ αν δούμε ότι ο κίνδυνος υπερβαίνει το επίπεδο του αποδεκτού, βεβαίως θα κλείσει», εξήγησε.

Πιθανή διαμόρφωση νέου μονοπατιού

Mλιώντας χθες στους δημοσιογράφους ο κ.Λέκκας επισήμανε πως «όσον αφορά τη σταθερότητα των βράχων αλλά και τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν εντός του εθνικού δρυμού, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, δεδομένου ότι το φαράγγι είναι τεράστιο. Ενδεχόμενα έργα που προτείνονται ώστε να μείωναν τον κίνδυνο δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, ειδικότερα δεδομένου ότι τα έργα ακυρώνουν το φυσικό μνημείο. Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την έκθεσή μας έτσι ώστε να αποφύγουμε τέτοια γεγονότα. Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι να διαμορφώσουμε ίσως σε μερικά σημεία ένα καινούργιο μονοπάτι που να εκθέτει σε μικρότερο βαθμό τον κόσμο σε κινδύνους, χωρίς να τους μηδενίζει, μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις με φυσικά υλικά αλλά σε πολύ μικρές περιοχές, να τοποθετήσουμε πινακίδες κατά μήκος του φαραγγιού που να προειδοποιούν τους επισκέπτες για τους ενδεχόμενους κινδύνους και να διαμορφώσουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε έκτακτες ανάγκες».

(video: flashenws.gr)


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook