Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης για την επέτειο ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ
Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης για 45η επέτειο από την υπογραφή ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ:
Στις 9 Ιουνίου 2024, οι Πολίτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ εκλέγουν τους εκπροσώπους τους για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει βάλει την σφραγίδα του στην εξέλιξη της ενοποιητικής διαδικασίας. Σε αυτόν τον πολιτικό χρόνο, οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης, αναφέρονται στην 45η επέτειο από την υπογραφή ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ, στις 28 Μαίου 1979, μια κορυφαία πράξη πολιτικού οραματισμού η οποία άλλαξε και σφράγισε την ιστορία της χώρας μας, καθορίζοντας την μεταπολιτευτική μας πορεία. Μια επιλογή που ενσωμάτωσε την χώρα στο δημοκρατικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό θεσμικό σύστημα της Ενωμένης Ευρώπης.
Στην εξέλιξη αυτών των 45 ετών, εδραιώθηκε το δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα, εξελίχθηκε ένα δημοκρατικό, πλειοψηφικό περιβάλλον των πολιτικών δυνάμεων, με ομαλές κυβερνητικές εναλλαγές, έχοντας ως κεκτημένο μια κοινή παραδοχή για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα συμμετοχής της χώρας στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και συνεργασίας. Οι πόλεις, τα χωριά και οι Περιφέρειες μας ωφελήθηκαν από τις Πολιτικές Συνοχής και τα Διαρθρωτικά Ταμεία, η Ευρώπη γίνεται μια εθνική αναφορά. Σε αυτό το ενταξιακό περιβάλλον, υπήρξαν και ελλειμματικές πρακτικές και πολιτικές που υπονόμευσαν τα οφέλη της ενταξιακής μας συμμετοχής, αφέθηκαν ευκαιρίες να μην αξιοποιούνται με τελικό κόστος την απομάκρυνση από την πορεία σύγκλισης με την Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης, έχοντας επιτύχει με τις δράσεις τους την συσπείρωση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δημοκρατικών δυνάμεων, υπερασπίζονται την αξία του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας, την σταθερότητα που εκπέμπει ο παγιωμένος ευρωπαϊκός προσανατολισμός, επισημαίνοντας την ελληνική συνεισφορά εντός του περιβάλλοντος της Ενωμένης Ευρώπης. Από την απόφαση ένταξης και την πράξη προσχώρησης, την δημιουργία των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, των διαρθρωτικών πολιτικών συνοχής και περιφερειακής ανάπτυξης, την μετεξέλιξη των Συνθηκών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο Μάαστριχτ, στην Λισαβόνα, στην υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος.
Ενώ η κατεύθυνση της πατρίδος μας βρίσκεται σταθερά εντός του συμπαγούς πυρήνα του ενοποιητικού εγχειρήματος, τα ευρωπαϊκά θέματα δεν έχουν απασχολήσει εις βάθος τον πολιτικό διάλογο εν όψει των ευρωεκλογών, φαινόμενο που δεν είναι αμιγώς ελληνικό. Όμως με τα ευρωπαϊκά διακυβεύματα να συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά την 9η Ιουνίου, στις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, στην αυτοδιοίκηση, στις φιλοευρωπαϊκές κινήσεις, υπάρχει η ευθύνη για την διαμόρφωση και επικράτηση στην ελληνική κοινωνία προτάσεων που ενδυναμώνουν την ευρωπαϊκή προοπτική, αξιοποιώντας την παρουσία της χώρας στους κοινοτικούς θεσμούς, στις αναπτυξιακές τους ευκαιρίες, μειώνοντας χρόνιες παθογένειες, απομακρυνόμενοι από την στασιμότητα και την άρνηση.