Έτοιμο το λογισμικό που καθοδηγεί τυφλούς και βαρήκοους στην Περιφέρεια Κρήτης
Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η τοποθέτηση στα κτίρια των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης ενός συστήματος Ισραηλινής Κατασκευής, το οποίο θα εξυπηρετεί τυφλούς και βαρήκοους στην αναζήτηση των Υπηρεσιών που βρίσκονται στην Περιφέρεια και να κατευθύνονται σε αυτές χωρίς ανθρώπινη βοήθεια, σύμφωνα με τον Διευθυντή Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρο Επιτροπάκη, ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη.
Για το αποτέλεσμα της ημερίδας που οργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης «Προτάσεις για τη Βελτίωση της Ποιότητας της Ζωής των ΑμεΑ» στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι εθνικών, περιφερειακών και τοπικών σωματείων ΑμεΑ, ατόμων με αναπηρίες και γονέων παιδιών ΑμεΑ, έκανε λόγο ο κ. Επιτροπάκης, λέγοντας: “Η συμμετοχή του κόσμου απέδειξε το ενδιαφέρον της ημερίδας, ο στόχος της ήταν να αναδείξει την εφαρμοζόμενη κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης που είναι να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην κοινωνική ζωή και κατά συνέπεια την κοινωνική ένταξη στην κοινωνία. Εμείς νομίζουμε, ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί η αρχή της ισότητας και η άρση των αποκλεισμών της περιθωριοποιήσεις ανθρώπων οι οποίοι έχουν ειδικά προβλήματα αγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε την ημερίδα και παρουσιάσαμε την εφαρμογή πολλαπλών δράσεων που έχουν γίνει για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες. Η Υπηρεσία μας, μετά από διαβουλεύσεις με φορείς και συλλόγους έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρώπων αυτών στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Μέσω του ΙΤΕ και μιας Ισραηλινής Εταιρίας, μελετά την τοποθέτηση ειδικών συσκευών που θα καθοδηγούν τα άτομα με ειδικό λογισμικό σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους στις 4 έδρες των Περιφερειακών Κοινοτήτων. Θα είναι μια εφαρμογή που οι ενδιαφερόμενοι θα «κατεβάζουν» στα κινητά τους τηλέφωνα και μόλις εισέρχονται στο δημόσιο κτίριο, θα συγχρονίζονται και θα τους καθοδηγεί, ανάλογα με την υπηρεσία που επιθυμούν”.
Στην ημερίδα υπήρξαν τοποθετήσεις με εξειδικευμένα θέματα, τα οποία φαίνονται στο πρόγραμμα της ημερίδας σύμφωνα με τον κ. Επιτροπάκη, καθώς επίσης και εισηγήσεις που είχαν να κάνουν με την πρόσβαση των ΑμεΑ στην κοινωνία του Ηρακλείου και στην πόλη του Ηρακλείου. Επίσης παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, παρουσιάστηκαν ειδικές ημερίδες από ειδικούς ψυχολόγους σχετικά με τα προβλήματαπου τυχόν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ΑμεΑ στα σχολεία και τον τρόπο της ειδικής αγωγής που γίνεται. Συνεπώς, υπήρξαν εισηγήσεις που παρουσίασαν όλο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα ΑμεΑ, και διαπιστώθηκε το τι συμβαίνει σε ανοιχτές και κλειστές δομές.
“Η κατάσταση συνεχώς εξελίσσεται και η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, σεβόμενη πάντα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες παρέχει ουσιαστικό βήμα έκφρασης και υποβολής ιδεών και προτάσεων, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση κάποιων προβλημάτων. Τα τελικά συμπεράσματα της ημερίδας θα θέσουν τις βάσεις για για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, και για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας, Αυτοδιοίκησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αξιοποίηση εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης για την άμβλυνση των προβλημάτων της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ΑΜΕΑ” κατέληξε ο κ. Επιτροπάκης ενώ μίλησε και για την υπογραφή των συμβάσεων με τα 4 ΚΤΕΛ της Κρήτης για την μεταφορά – μετακίνηση των απόρων φοιτητών από σπίτια τους προς τα Πανεπιστήμια εντελώς δωρεάν λέγοντας: “Είναι μια πρωτοβουλία που έχουμε αναπτύξει και βοηθά άτομα τα οποία έχουν πληγεί από την κρίση και τα βοηθά να έχουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Επίσης στις 16 του Δεκέμβρη σχεδιάζουμε να ΄κάνουμε διανομή τροφίμων. Θα είναι ποσότητες που θα δοθούν στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ. Θα είναι κρέας, μοσχάρι και χοιρινό καθώς και αυγά.
Ακούμε τον κ. Επιτροπάκη: