Ερώτηση του ΚΚΕ για την λειτουργία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ στους Δήμους

Δημοσιεύτηκε στις 17/07/2020 15:53

Ερώτηση του ΚΚΕ για την λειτουργία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ στους Δήμους

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε το ΚΚΕ Ηρακλείου με θέμα: Για την με ενιαίο πλαίσιο και σε μόνιμη βάση λειτουργία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ στους Δήμους, με κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Μολονότι οι δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στους Δήμους αποτελούν στήριγμα για τις λαϊκές οικογένειες και πολλές φορές τη μοναδική διέξοδο εξωσχολικής παιδαγωγικής, καλλιτεχνικής, αθλητικής, πολιτισμικής, κτλ δραστηριότητας για δεκάδες χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. 

Ειδικότερα, έχουν χαρακτήρα προσωρινότητας, συνδεόμενες με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με ημερομηνία λήξης και αβέβαιη χρηματοδότηση. Πολιτικές ενταγμένες στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για αποσπασματικές «παροχές» και μέτρα. 

Με αυτά τα δεδομένα δένεται και η εργασιακή ανασφάλεια των εργαζόμενων και συγκεκριμένα των 2.200 συμβασιούχων παιδαγωγικών ειδικοτήτων, που απασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων με διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων, φτάνοντας ακόμα και τα 18 έτη αδιάκοπης υπηρεσίας. Πρόκειται για πτυχιούχους επιστήμονες εκπαιδευτικούς διάφορων ειδικοτήτων (Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί, Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, Εικαστικών, Θεάτρου, Χορού, Πληροφορικής κλπ) καθώς και για βοηθητικό προσωπικό στα 422 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και στα 75 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών/ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) των Δήμων. 

Συνάμα, η πολιτική επιλογή διαχρονικά των κυβερνήσεων, ΕΕ να φύγει το κράτος από την υποχρέωση χρηματοδότησης των αναγκών του παιδιού και της οικογένειας έχει ανοίξει το δρόμο της συστηματικής εισχώρησης των ιδιωτών σε αυτές τις κοινωνικές δομές, οι οποίοι ήδη κυριαρχούν σε σχέση με τις δημόσιες -δημοτικές δομές χρηματοδοτούμενοι αφειδώς από δημόσιους πόρους. 

Μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής Ζωής» που τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτείται κύρια από εθνικούς πόρους και τα  voucher,  τα ΚΔΑΠ του ιδιωτικού τομέα έχουν πάρει κεφάλι σε αυτές τις κρίσιμες δομές για το παιδί και την οικογένεια και είναι σύνηθες πια το φαινόμενο οι ιδιωτικές δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ να λυμαίνονται όχι μόνο εθνικούς πόρους, αλλά και τις ίδιες τις δημοτικές εγκαταστάσεις. 

Αντί δηλαδή οι εθνικοί και ευρωενωσιακοί πόροι να πριμοδοτούν την ισχυροποίηση και διεύρυνση των δημοσίων – δημοτικών δομών διασφαλίζοντας συνδυασμένα τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων και τους παιδαγωγικούς ορούς λειτουργίας τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του παιδιού, προικίζουν προκλητικά την είσοδο των ιδιωτών και σε αυτόν τον τομέα κάνοντας μπίζνες με τις ανάγκες του παιδιού και την αγωνία του νοικοκυριού. 

Οι δομές αυτές για το παιδί και τις ανάγκες του δεν μπορεί παρά να λειτουργούν ως δημόσιες δωρεάν δομές με ενιαίο επιστημονικό παιδαγωγικό πλαίσιο και κοινή διοικητική αρχή πανελλαδικά (του Υπουργείου Παιδείας), με διεύρυνσή τους για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών, με κρατική χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να μη μετατρέπεται και αυτή η ανάγκη του παιδιού και της οικογενείας σε πεδίο αγοράς. 

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για: 

  • Τη διασφάλιση του θεσμού των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στους Δήμους όλης της χώρας, τη στήριξη του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους μέσα από τη γενναία χρηματοδότησης τους από το κράτος, η οποία σήμερα σε μεγάλο μέρος και ποικιλοτρόπως  καταλήγει στους ιδιώτες.
  • Τη μονιμοποίηση όλων των  εργαζόμενων στις δομές που πάνω από 15 χρόνια υπόκεινται στην ομηρία της σύμβασης και κάθε χρόνο στην απειλή της απόλυσης με τη συρρίκνωση των αντίστοιχων δομών ήδη στους δήμους. 
  • Την με σχέδιο επέκταση του δικτύου των δημοσίων δόμων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-Αμεα έτσι ώστε να καλυφτούν όλα τα παιδιά.