Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου για τα προβλήματα στην ύδρευση

Δημοσιεύτηκε στις 28/06/2024 18:45

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου για τα προβλήματα στην ύδρευση

Ερώτηση για τα προβλήματα στην ύδρευση κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου Δημήτρης Δουλουφάκης, για να συζητηθεί στην Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής την 1η Ιουλίου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων, η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης, με την «ατομική ευθύνη» για άλλη μια φορά στους πολίτες, αλλά όχι μέτρα για την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση. Οι διαδικασίες αυτές είναι συνέχεια του νομικού πλαισίου που έχει μέχρι τώρα διαμορφωθεί, συνέχεια της πολιτικής ξεπουλήματος του νερού.

Η ένταξη του στη Νέα Ρυθμιστική Αρχή, αποτελεί κοινοτική υποχρέωση, ενσωματώνει πιο βαθιά την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/60 για το νερό, ακρογωνιαίο λίθο της εμπορευματοποίησης του νερού στην ΕΕ και είναι ταυτόχρονα απαίτηση και προαπαιτούμενο του Υπερμνημονίου, του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όμως αυτή η πολιτική δεν ξεκίνησε τώρα. Εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, όπως έκαναν και με τη ΔΕΗ, τα λιμάνια, τους σιδηροδρόμους, τα 14 αεροδρόμια κ.λπ. Στο κάδρο των ευθυνών μπαίνουν με την διαχρονική τους στάση και οι δημοτικές αρχές που έχουν στηρίξει την πολιτική αυτή.

Η κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται τα σημερινά προβλήματα στη διαχείριση του νερού από τις ΔΕΥΑ, κρύβοντας συνειδητά ότι για την κατάσταση δεν φταίει η έλλειψη ρυθμιστικής, δήθεν ανεξάρτητης, αρχής, αλλά η συνειδητή απαξίωση των υπηρεσιών, με την έλλειψη προσωπικού και μέσων, που οδηγεί αντικειμενικά τους «ακριβοπληρωμένους» εργολάβους να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερους τομείς των ΔΕΥΑ.

Δεν φταίει η έλλειψη ορθής τιμολογιακής πολιτικής, αλλά η ίδια η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων που μέσω της ανταποδοτικότητας μεταβιβάζει το αυξημένο κόστος λειτουργίας στα λαϊκά στρώματα μέσω των λογαριασμών.

Το νερό, ως κοινωνικό αγαθό, είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας. Ένα κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να τζογάρεται στο χρηματιστήριο. Να βάζουν υψηλότατα τέλη σύνδεσης ύδρευσης – αποχέτευσης, ενώ κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς νερό. Να κινδυνεύουν οι λαϊκές οικογένειες με διακοπή ύδρευσης αν δεν έχουν να πληρώσουν.

Να υπάρχουν πηγές που ανήκουν σε ιδιώτες και οι πολίτες να αναγκάζονται να δαπανούν τεράστια ποσά για να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό όταν η ποιότητα δεν είναι κατάλληλη και η ποσότητα δεν επαρκεί. Να μπαίνει η ύδρευση – αποχέτευση στη λογική της κερδοφορίας, των μερισμάτων και της ανταποδοτικότητας.

Εκτός από τα παραπάνω, το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει πιο έντονα και μια σειρά ζητήματα σε διάφορες περιοχές της πόλης μας:

Συνεχείς διακοπές υδροδότησης που εντείνονται και φέτος τους καλοκαιρινούς μήνες με Ατσαλένιο, Μεσαμπελιές, Άγιο Ιωάννη, Φορτέτσα να είναι ορισμένες μόνο από αυτές με ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα.

Χαμηλής ποιότητας νερό ιδιαίτερα σε περιοχές που υδροδοτούνται από γεωτρήσεις (πχ Κνωσσός)

Απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική που έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, με ιδιαίτερη ένταση στις Βασιλειές, παρά τις καταγγελίες των κατοίκων των οποίων το αίτημα (ΑΠ32462 με ΗΜ/ΝΙΑ 3-4-2024) ακόμα δεν έχει έρθει προς συζήτηση στο ΔΣ.
Ερωτάται η δημοτική αρχή:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να μην μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς νερό και φέτος το καλοκαίρι; Για την διασφάλιση υψηλής ποιότητας του νερού υδροδότησης στο Δ. Ηρακλείου;

Πώς τοποθετείται στα προβλήματα και τις προτάσεις των κατοίκων στις Βασιλειές για την τιμολογιακή πολιτική και τα υδρόμετρα;»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook