Την άμεση στήριξη των ελαιοπαραγωγών ζητούν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Για την άμεση στήριξη των ελαιοπαραγωγών, τη χρήση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, την υιοθέτηση των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης του πληθυσμού του δάκου, κατέθεσαν ερώτηση 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεγάλο μέρος της παραγωγής πλήττεται από τον δάκο, ενώ και σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, τίποτα δεν κάνει πλέον τους παραγωγούς να είναι πιο αισιόδοξοι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσμενέστερη λόγω των χαμηλών τιμών που επικρατούν στην αγορά του ελαιολάδου, ενώ η πανδημία έχει ολοκληρώσει την οικονομική καταστροφή για τους παραγωγούς, αφού το προϊόν τους δεν απορροφάται στην τουριστική αγορά, όπως συνέβαινε τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια.
Επιπλέον, στη μειωμένη παραγωγή συντέλεσαν τα έκτακτα και ασυνήθιστα για την εποχή καιρικά φαινόμενα του περασμένου Μαΐου, όπως ο πρωτοφανής και άκαιρος καύσωνας και έντονες βροχοπτώσεις, που έπληξαν την Κρήτη, όπως και άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα, προξενώντας δυστυχώς πολύ μεγάλη ζημιά στην καρπόδεση των ελαιόδεντρων.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι απολύτως απαραίτητο οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας να τύχουν της υποστήριξης της πολιτείας με όλα τα μέσα και πόρους που μπορούν να διατεθούν.
Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υιοθετηθεί καμία από τις προτάσεις του Επιτρόπου Phil Hogan που με επιστολή του ήδη από τις 24/7/19, μεταξύ άλλων τρόπων, είχε προτείνει και τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis).
Παραμένει δε χωρίς απάντηση η από τις 20 Μαΐου 2020 Κοινοβουλευτική Ερώτησή μας για το συγκεκριμένο θέμα.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, είχε προτείνει σειρά μέτρων για την στήριξη του τομέα, όπως η ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας λόγω πτώσης ζήτησης και τιμών ύψους 120 εκ. ευρώ, για ένα πρόβλημα που προηγείται της πανδημίας, ενώ μεταξύ άλλων προτάθηκε να λειτουργήσει το Κράτος ως αγοραστής «ύστατης καταφυγής» για την απορρόφηση της παραγωγής.
Η τελευταία πρόταση δε, βρίσκει υποστηρικτές, φορείς και εκπροσώπους των αγροτών, καθώς σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, προτείνουν και εκείνοι την αγορά ελαιολάδου από το Κράτος και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, την διάθεσή του σε Κοινωφελή Ιδρύματα και σε συμπολίτες μας που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.
Έως και σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν ενισχυθεί για την μεγάλη απώλεια του εισοδήματός τους, ενώ ταυτόχρονα βιώνουν επιπλέον και τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, συνθήκες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ελαιοπαραγωγών. Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα στις νέες συνθήκες που επικρατούν, απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται οι παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν στο στάδιο της καρπόδεσης και επιπρόσθετα η πορεία του προγράμματος δακοκτονίας δεν εξελίσσεται ομαλά, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση των πληθυσμών του δάκου, συνεπώς κρίνεται απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δακοκτονίας.
Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για τα:
Αν σκοπεύει ο κ. Υπουργός έστω και σήμερα, να κάνει χρήση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη του ελαιοκομικού τομέα και ποιών;
Αν σκοπεύει να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για να λειτουργήσει το κράτος ως αγοραστής «ύστατης καταφυγής» και να διαθέσει ποσότητες ελαιολάδου σε Κοινωφελή Ιδρύματα και συμπολίτες μας που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία;
Αν υπάρχει σχεδιασμός για το πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αύξησης του πληθυσμού του δάκου;