Ερώτηση Μαρκογιαννάκη, Μανούσακα και Κοπάση για τον δάκο και τις επιπτώσεις του στην φετινή παραγωγή ελαιολάδου

Δημοσιεύτηκε στις 04/11/2019 18:06

Ερώτηση Μαρκογιαννάκη, Μανούσακα και Κοπάση για τον δάκο και τις επιπτώσεις του στην φετινή παραγωγή ελαιολάδου

Επερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη με θέμα τις επιπτώσεις του δάκου στη φετινή παραγωγή του ελαιολάδου, έστειλαν ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο Γιάννης Μανούσακας και ο Λευτέρης Κοπάσης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

κ. Περιφερειάρχη,

Η παραγωγή και η εκμετάλλευση του ελαιολάδου αποτελεί έναν εκ των σπουδαιότερων πυλώνων της Κρητικής οικονομίας.

Η έντονη κακοκαιρία τον χειμώνα του 2019, κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, έπληξε σφόδρα τις καλλιέργειες των παραγωγών.

Στις καταστροφές που υπέστη η αγροτική παραγωγή απ’ την περσινή κακοκαιρία, ήρθε να προστεθεί φέτος το φαινόμενο του δάκου, με ραγδαία μάλιστα επιδείνωση, που ταλαιπωρεί ελαιόδενδρα και παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα των δύο αυτών παραγόντων υπάρχει έντονη η –δικαιολογημένη– ανησυχία ότι επίκειται ανεπανόρθωτη ζημία στην αγροτική οικονομία της Κρήτης.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο ελαιόκαρπος, ο οποίος είναι χτυπημένος απ’ τον δάκο σε ποσοστό κοντά στο 100%, προμηνύει ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής ελαιοκομικής παραγωγής. Τα πρώτα δείγματα ελαιολάδου παρουσιάζουν μεγαλύτερες οξύτητες και λιγότερες ποσότητες ανά κιλό ελαιόκαρπου.

Ως εκ τούτου η τιμή κινείται σε χαμηλά επίπεδα (γύρω στα 2,70€ ανά λίτρο) ενώ και οι προβλεπόμενες ποσότητες παραγωγής ελαιολάδου θα είναι κατά πολύ μειωμένες.

Η αγροτική οικονομία της Κρήτης θα υποστεί λοιπόν έντονο χτύπημα, ανάλογο του οποίου δεν έχει υπάρξει τα τελευταία έτη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχη:

1) Η δακοκτονία, όπου πραγματοποιήθηκε, έγινε στον κατάλληλο χρόνο και με τα κατάλληλα μέσα, ώστε να καταπολεμηθεί σωστά το φαινόμενο;

2) Τι ενέργειες κάνατε ώστε να αποφευχθεί το μέγεθος αυτό της καταστροφής και τι σκοπεύετε να πράξετε από δω και πέρα, ώστε να στηριχθεί ο παραγωγός και ο τομέας της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη;