Με ερώτησή του ο Βουλευτής Ηρακλείου ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε για τις άδειες αιολικών πάρκων στην Κρήτη.
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Λογιάδης:
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Αντίλαλος, δυο επιχειρηματικοί όμιλοι, ο όμιλος Τέρνα και ο όμιλος Κοπελούζου, έλαβαν άδεια για αιολικά πάρκα στην Κρήτη από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το 2011.
Συγκεκριμένα οι άδειες παραχωρούσαν τη δυνατότητα στους ομίλους να δημιουργήσουν αιολικά πάρκα ισχύος 2000 Μεγαβάτ.
Πιο αναλυτικά ο όμιλος Τέρνα αδειοδοτήθηκε για συνολική ισχύ 954 Μεγαβάτ ενώ η εταιρεία ΣΑΡΡΑΣ&ΣΙΑ συμφερόντων Κοπελούζου για 1005Μεγαβάτ.
Κατά την εκπόνηση των αδειών, υπήρχαν συγκεκριμένοι δεσμευτικοί κανόνες και για τους δυο ομίλους.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο κάτοχος της άδειας είναι υπόχρεος να ενημερώνει τη Ρ.Α.Ε. για την πρόοδο υλοποίησης των έργων, με σχετική έκθεση, κάθε έξι μήνες.
Επίσης, στους όρους επισημαίνεται ότι η εταιρεία για την υλοποίηση και λειτουργία του πάρκου πρέπει να δημιουργήσει και μια ανεξάρτητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο. Στην περίπτωση μη υλοποίησης της διασύνδεσης η Ρ.Α.Ε. ανακαλεί την άδεια.
Εννέα χρόνια μετά καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει, κανένας όμιλος δεν τήρησε τους όρους τις συμφωνίας, και η Ρ.Α.Ε. δεν έχει προχωρήσει στην άρση των αδειών.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Γιατί εδώ και 9 χρόνια δεν έχει γίνει ανάκληση των αδειών των δύο αυτών εταιρειών;
- Κατέθεσαν οι εταιρείες σχέδια προόδου εργασιών για τα αιολικά πάρκα;
- Κατατέθηκαν σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική όπως όριζαν οι άδειες τις οποίες είχαν λάβει από τη ΡΑΕ;
- Για τις άδειες που έχει εκδώσει η ΡΑΕ οι δύο αυτές εταιρείες έχουν καταθέσει συμβόλαια ή ενοικιαστήρια των εκτάσεων που πρόκειται να εγκαταστήσουν τα αιολικά πάρκα;
- Αληθεύει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος αντί να ανακαλέσει τις άδειες όπως οφείλει έχει σκοπό να διευκολύνει τις δυο αυτές εταιρείες καταργώντας τη δημιουργία ανεξάρτητης διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα (όπως είναι οι προδιαγραφές δανειοδότησης τους) για να μπούνε και να ενταχτούνε στη διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ;
- Όταν στη Γερμανία και στις άλλες χώρες τις Ε.Ε. και όχι μόνο, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο έδαφος έχει απαγορευθεί και αντιθέτως τα εγκαθιστούν μέσα στη θάλασσα, εμείς ως πολιτεία γιατί συνεχίζουμε να αδειοδοτούμε τέτοια αιολικά πάρκα σε σταθερό έδαφος και μάλιστα σε μια τέτοια περιοχή όπως η Κρήτη, με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, με πολύ υψηλή τουριστική δραστηριότητα και αγροτική παραγωγή;