Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων Πολυτεχνείου Κρήτης: «H τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει μεγαλύτερη επανάσταση στην εργασία και από την εποχή του εξηλεκτρισμού»

Δημοσιεύτηκε στις 08/01/2024 20:30

Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων Πολυτεχνείου Κρήτης: «H τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει μεγαλύτερη επανάσταση στην εργασία και από την εποχή του εξηλεκτρισμού»

Την άποψη πως η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει μεγαλύτερη επανάσταση στην εργασία και από την εποχή του εξηλεκτρισμού εξέφρασε ο οικονομολόγος αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και επικεφαλής του εργαστηρίου ανάλυσης δεδομένων και πρόβλεψης Γιώργος Ατσαλάκης στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

Για τη νέα χρονιά ο κ. Ατσαλάκης εκτιμά πως: «Για τη χώρα μας, ο τίτλος θα είναι θετικός και για το 23 και για το 24, για την παγκόσμια οικονομία όχι όμως. Η χώρα μας, είχε και το προηγούμενο έτος και αυτό προβλέπεται να έχει αρκετά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρώπης αλλά φυσικά υπάρχει το σημαντικό πρόβλημα του πληθωρισμού.  Η ανάπτυξη τόσο σε εμάς όσο και σε σχεδόν σε όλες τις χώρες είναι πολύ χαμηλότερη από τον πληθωρισμό, οπότε ουσιαστικά είναι ένα είδος στασιμοπληθωρισμού και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πραγματική ανάπτυξη. Οι πληθωρισμός, όπως ξέρετε, οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών, οι οποίες έχουν γίνει κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας και κυρίως λόγω των ελλείψεων κάποιων τροφίμων μπορεί η προσφορά των τροφίμων έχει αποκατασταθεί, αλλά απ ότι φαίνεται υπάρχουν κάποια δίκτυα τα οποία επιμένουν να κρατούν τις τιμές ψηλά και αυτό θα πρέπει να το δούν επιμέρους οι κυβερνήσεις, διότι ο θεμιτός ανταγωνισμός με την αύξηση της προσφοράς είναι ο μόνος τρόπος να πέσουν οι τιμές.»

Για το αν υπάρχει ένα ποσοστό ανάπτυξης με θετικό πρόσημο, παρά τον πληθωρισμό:  « Ο πληθωρισμός  για εμάς το 2023 ήτανε περίπου 5% και η ανάπτυξη είναι 2,2%, δηλαδή περίπου τα μισά. Αλλά για να μπορέσει ο κάποιος εργαζόμενος αναπληρώσει το εισόδημα του, χρειάζεται να λαμβάνει αυξήσεις στο μισθό του τόσες που να είναι τουλάχιστον ίσος με τον πληθωρισμό, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο στην πράξη, διότι ήδη έχουμε 3 χρόνια πληθωρισμό και σωρευτικά 20%  αυτή την τριετία.  Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν  ανεβαίνει και κυρίως ανεβαίνει έχοντας κάνει επενδύσεις και όχι παίρνοντας δάνεια και καταναλώνοντας όπως κάναμε τα προηγούμενα 40 χρόνια.  Τα χρήματα και η ανάπτυξη του ΑΕΠ  βγαίνει από επενδύσεις σε πραγματικές επιχειρήσεις και κυρίως προς τους νέους τομείς νέων τεχνολογιών και ελπίζουμε να συνεχίσει να συμβαίνει στη χώρα μας.»

Για την ανάπτυξη την επόμενη τριέτια αλλά και τον πληθωρισμό που θα διατηρηθεί σε υψηλα επίπεδα επίσης, αναφέρει πως: «Υπάρχουν τα καιρικά φαινόμενα τα οποία στο παρελθόν δεν τα λαμβάναμε υπόψιν και τώρα πρέπει να τα σκεφτούμε γιατί, οι απώλειες του ΑΕΠ από τις πλημμύρες θα φανούνε τα επόμενα έτη. Και δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν ξαναπαράγεται και μάλιστα έχει χαθεί και μια σημαντικός εξοπλισμός που ήταν απαραίτητος για να συνεχιστεί η παραγωγή. Εάν έχουμε κι άλλα τέτοιου είδους φαινόμενα, δηλαδή πλημμύρες, πυρκαγιές και τα λοιπά όλα αυτά επηρεάζουν το ΑΕΠ, γιατί όχι μόνο δεν δημιουργούν καινούργια χρήματα, αλλά χρειάζεται και τεράστιες αποζημιώσεις να δοθούν για να μπορέσει να συνεχιστεί αυτή η παραγωγή και να αποκατασταθεί η ζημία.  Οπότε εφόσον τα πράγματα θα βαίνουν καλώς, θα  μπορούμε να ελπίζουμε πως θα επαληθευτεί το 2,3%, τα επόμενα 3 έτη όπως αναφέρει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Στουρνάρας.  Το ανησυχητικό είναι όμως το τι συμβαίνει   παγκοσμίως, διότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία  για όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης για να μην περάσουν σε ύφεση . Το σημαντικό είναι όμως ότι πρέπει να περάσουν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη από το πληθωρισμό κι αυτό δεν το βλέπουμε να συμβαίνει για τα 2-3 επόμενα χρόνια. Μάλιστα,  βλέπω ότι μπορεί να γίνει αναζωπύρωση του πληθωρισμού εξαιτίας της νέας αύξησης του κόστους των προϊόντων, εξαιτίας όσων συμβαίνουν  στην Υεμένη, όπου τα πλοία αναγκάζονται να κάνουν τον κύκλο της Αφρικής για να καταλήξουν στις ευρωπαϊκές αγορές. Κι αυτό ανεβάζει ακόμα περισσότερο το κόστος και διαταράζει τον άμεσο εφοδιασμό με προϊόντα των ευρωπαϊκών αγορών. ΓΙ αυτό και αυτό που έχει σημασία στη χώρα μας είναι να γίνουνε επενδύσεις παραγωγικές και κυρίως προς τις νέες τεχνολογίες, είτε αυτές αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη είτε την τρισδιάστατη εκτύπωση. Θα πρέπει λοιπόν, να γίνουν τεράστιες αλλαγές στις επόμενες δεκαετίες για να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίας που έρχονται να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να ενδυναμωθούν στο διεθνές περιβάλλον εξάγοντας ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό και φέρνοντας μέσα εισροές χρημάτων.»

Για το πόσο αυτές οι νέες τεχνολογίες μπορούν να επηρεάσουν την αγορά εργασίας ο κ. Ατσαλάκης απαντά: «Κοιτάξτε, η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει μια τεράστια επανάσταση, ίσως μεγαλύτερη επανάσταση κι από εκείνη του ηλεκτρισμού. Θα επηρεάσει όλους τους τομείς, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και στις υπάρχοντες θέσεις εργασίας θα αλλάξει η φύση και τα προσόντα που θα πρέπει να έχει κάποιος για να τις εκτελεί. Άρα,  θα πρέπει να ενημερωθούμε για τις διαδικασίες τεχνητής νοημοσύνης, διότι ενδέχεται κάποιοι να χάσουν την εργασία τους, αλλά δεν θα τη χάσουν από την τεχνητή νοημοσύνη αλλά από εκείνους που ξέρουν να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη. Μπαίνουμε σε μια δεκαετία πολύ σημαντικών αλλαγών, οι οποίες έχουν εκθετική μορφή και αυτό έχει σημασία να τονιστεί προς τις επιχειρήσεις. Πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να παραμείνουν στην αγορά και να γίνουν  ανθεκτικοί. Ουσιαστικά το επιχειρείν έχει μπροστά του μια πενταετία να προσαρμοστεί, ώστε στην επόμενη δεκαετία να είναι εγκαίρως τοποθετημένη στη νέα πραγματικότητα.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook