Έρευνα: Αύξηση των ψυχιατρικών και αυτοάνοσων στο νομό Ρεθύμνου
Μια εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα για το προφίλ της αναπηρίας και τα χαρακτηριστικά που αυτό εμφανίζει την τελευταία τετραετία 2015-2018 πραγματοποίησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη, στον politica 89.8 μίλησαν για την έρευνα η διευθύντρια κ. Μαρία Καβάλου και η κοινωνιολόγος Καλλιόπη Μαρκάκη.
Στην σημαντικότητα του προγράμματος αναφέρθηκε η κ. Καβάλου, σημειώνοντας πως “επειδή πρόκειται για ευπαθείς ομάδες, προσπαθούμε να κάνουμε τις έρευνες χωρίς να θίξουμε την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας και σ’ αυτό συνέβαλε το διαδίκτυο, αφού πλέον μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τα χαρτιά για να πάρουν τα φάρμακα τους δωρεάν, να μην τρέχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και να ταλαιπωρούνται. Κάλεσε μάλιστα τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας να πηγαίνουν στις τοπικές μονάδες υγείας, να κάνουν εξετάσεις”.
Η κ. Καλλιόπη Μαρκάκη, ανέφερε πως μέσα από την έρευνα μπορούμε να μιλάμε για κάποια στοιχεία 10ετιας και αφορά ένα μεγάλο δείγμα της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, όπου 1900 άτομα συνολικά και διαπιστώνουμε μια άνοδο στα ψυχιατρικά νοσήματα, ενώ υπάρχει και μία άνοδος στα αυτοάνοσα νοσήματα σε παραγωγικές ηλικίες από 18 έως 47 έτη. Για τον λόγο αυτό είδαμε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων για μια κοινωνική αντίληψη αυτής της αναπηρίας, που στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκαν κάτι που δείχνει ότι η κρίση δεν άγγιξε μόνο την τσέπη μας αλλά και την ψυχή μας.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: Υπό αυτό το πρίσμα και υπό τη σκέψη ότι βρισκόμαστε στο πλαίσιο ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου κόσμου καταγράφονται τα παρακάτω συμπεράσματα:
- Τα ψυχικά & ψυχιατρικά νοσήματα αυξάνονται κατά 4% στην διάρκεια της τετραετίας 2015-2018. Πλήττουν με σειρά βαρύτητας κυρίως τις ηλικίες 26 έως 46 ετών και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 19 έως 25 ετών αντίστοιχα.
- Ακολούθως τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται με συχνότητα 21,4% σε μικρές ηλικίες ήτοι, 19 έως 25 ετών ενώ συνεχίζουν να εμφανίζονται με μικρότερα ποσοστά (81%) στις ηλικίες από 26 έως 46 ετών.
- Είναι άξιο επισήμανσης ότι αυτές οι δυο κατηγορίες νοσημάτων που εμφανίζουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης δεν είναι ασύνδετες μεταξύ τους, καθώς ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της εμφάνισης των αυτοάνοσων είναι το άγχος και η κακή ψυχολογία του ασθενούς. Για τον λόγο αυτό η θεραπεία ενός αυτοάνοσου νοσήματος απαιτεί πέρα των ιατρικών θεραπειών και συμπεριφορικές παρεμβάσεις προκειμένου για τη διαχείριση του άγχους ώστε με αυτό τον τρόπο να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση επί του θέματος.
- Μια συγκριτική ματιά των τωρινών ευρημάτων με εκείνα αντίστοιχης έρευνας για την τετραετία 2010 με 2014, που ολοκληρώθηκε από την υπηρεσία μας και δόθηκε στην δημοσιότητα το 2014, φέρνουν στο προσκήνιο αξιοσημείωτες συγκλίσεις. Αναλυτικότερα, παρατηρούμε ότι και για την προηγούμενη τετραετία μελέτης παρουσιάζεται σταδιακή αύξηση των δικαιούχων καρτών αναπηρίας, αύξηση του αριθμού των ατόμων που ανήκουν στην κλίμακα 80% έως 90% αναπηρία, αυξητική τάση νοσηρότητας στις μικρές ηλικιακές ομάδες αλλά και στην πλέον παραγωγική ομάδα των ατόμων 46-64 ετών. Αυξητική τάση εμφάνιζαν επίσης και τα ψυχικά και νευρολογικά προβλήματα κυρίως στις ηλικίες 46 ετών μέχρι 64. Τα ευρήματα αυτά έρχονται όχι μόνο να επιβεβαιωθούν αλλά να κάνουν εντονότερη την παρουσία τους και την επόμενη τετραετία μελέτης.
Μία τέτοια έρευνα που έγινε στο Ρέθυμνο θα γίνει σταδιακά σε όλους τους Νομούς της Κρήτης και είναι υπό σχεδιασμό και προτείνω να απευθυνθεί ο κόσμος σε δομές δημοσίου για να πληροφορηθεί για τα δικαιώματα του”, είπε κλείνοντας η κ. Μαρκάκη.