Επόμενος στόχος τα καταδυτικά μουσεία στη Κρήτη
Για τα καταδυτικά πάρκα σε Σταλίδα και Μονοναύτη, αλλά και για τις νομικές δυσκολίες που αφορούν στην υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος όπως τα καταδυτικά πάρκα, μίλησε στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο Τεχνικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Γιώργος Καραπιδάκης.
“Η πρόσφατη Συνεδρίαση επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας ενέκρινε την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Σταλίδα, την ίδια στιγμή που οι διαδικασίες υλοποίησης ενός τέτοιου στο Μονοναύτη είναι σε εξέλιξη. Η δημιουργία του καταδυτικού πάρκου στο Μονοναύτη έχει ξεκινήσει από το 2014, κι έχει κατατεθεί ένας πλήρης φάκελος στο Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να χωροθετηθεί”, σύμφωνα με τον κ. Καραπιδάκη
Τα καταδυτικά πάρκα σε Σταλίδα και Μονοναύτη
“Χρειάζονται πόροι για την δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου, καθώς απαιτούνται 9 μελέτες, και χρειάζεται να εξεταστεί ως προς την έγκριση του από 17 διαφορετικές υπηρεσίες. Σαν επιμελητήριο Ηρακλείου έχουμε στοχεύσει στην δημιουργία 2 καταδυτικών πάρκων στη Σταλίδα και στο Μονοναύτη, προσπάθειες γίνονται όμως τόσο στα Χανιά όσο και στο Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο.”
Τι είναι το καταδυτικό πάρκο
Το καταδυτικό πάρκο είναι μία χωροθετημένη περιοχή, στην οποία πραγματοποιούνται καταδύσεις αναψυχής, δεν μπορεί πλοίο να εισέλθει εντός του πάρκου, ή να γίνει στην χωροθετημένη του περιοχή δραστηριότητα αλιείας. “Σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ φτιάχνουμε την τεχνητή όαση, οριστικοποιούμε τα σημεία απόπλου των πλοίων που θα μπαίνουν οι τουρίστες (τα σημεία εισόδου) και μετά θα μπορούμε να δεχθούμε επισκέπτες”
“Ο καταδυτικός τουρισμός δουλεύει σχεδόν όλο το χρόνο”
“Ο καταδυτικός τουρισμός δουλεύει όλο το χρόνο καθώς οι θάλασσες μας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ήρεμες χωρίς φουρτούνες, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να έχει επισκεψιμότητα για 10 μήνες το χρόνο. Ο αυτοδύτης ξοδεύει λεφτά για το πάθος του, για το σπορ που αγαπά, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα στην δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου είναι το Νομικό Πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Καραπιδάκη.
“Νέο Θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την δημιουργία καταδυτικών πάρκων”
“Η βασική δυσκολία στην δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου, υπόκειται στον Νόμου που έχει ψηφιστεί από το 2014, στη χώρα μας, και ορίζει την δημιουργία καταδυτικού πάρκου πέρα από τα 3 ναυτικά μίλια από χώρο ενάλιας αρχαιότητας. Με δεδομένο όμως πως ενάλιος αρχαιολογικός χώρος είναι όλο το παραλιακό μέτωπό του Ηρακλείου, είναι κάτι που καθιστά δύσκολη την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στο Ηράκλειο, ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν υπήρξε στο Μονοναύτη για αυτό και οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη. Με δεδομένο πως ένα καταδυτικό πάρκο θα οδηγήσει σε άνθηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί, αυτό που πιστεύουμε, είναι πως πρέπει να αλλάξει ο Νόμος με τα όρια των 3 ναυτικών μιλιών, καθώς παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού ως προς την δημιουργία τέτοιων πάρκων. Πρέπει να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο ως προς το όριο απαγόρευσης, ενάλιου αρχαιολογικού χώρου. Ευτυχώς στο Μονοναύτη, δεν εντοπίστηκε κάποιος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος, αλλά σε άλλες περιοχές του νησιού που γίνονται τέτοιες έρευνες μπορούν πολλά από τα σχέδια δημιουργίας καταδυτικών πάρκων να καταρρεύσουν βάσει νομικής απαγόρευσης.”
Χρονοβόρα η διαδικασία κατασκευής καταδυτικού πάρκου καθώς απαιτείται γραφειοκρατία
Η κατασκευή ενός καταδυτικού πάρκου χρειάζεται χρόνο, καθώς απαιτείται η έγκριση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος στην οποία συντάσσονται και κάποιες μελέτες, για τις οποίες παρατηρείται μεγάλη χρονοκαθυστέρηση.” Για το καταδυτικό πάρκο στο Μονοναύτη έχουμε καταθέσει εδώ κι έξι μήνες πλήρες φάκελο και δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση”, σύμφωνα με τον κ. Καραπιδάκη, συμπληρώνοντας πως: “Εάν τη σεζόν που έρχεται έχουμε καταφέρει να πάρουμε την απαιτούμενη άδεια από το Υπουργείο κι έχουμε την ανάλογη αδειοδότηση, χρειαζόμαστε γύρω στους 3,5 με 4 μήνες για τη δημιουργία του πάρκου”.
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Τεχνικού Συμβούλου του Επιμελητηρίου Γιώργου Καραπιδάκη στον Politica 89.8: