Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Παρέμβασης Αυτοκτονιών στην Κρήτη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της 10ης Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας μίλησε ο Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής ψυχιατρικής κ. Αλέξανδρος Βγόντζας στον Politica89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη.
“Θύμα” των αυτοκτονιών και η Κρήτη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξητική τάση με την πλειοψηφία των αυτοχείρων να είναι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας 60 έως 64 ετών ενώ ακολουθούν τα άτομα παραγωγικής ηλικίας. Η Κρήτη ανήκει στις Περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία ενώ ακολουθούν η Θεσσαλία και η Αττική. Στο εξωτερικό σύμφωνα με τον κ. Βγόντζα στο πλαίσιο του εορτασμού και της κινητοποίησης της Παγκόσμιας Ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας παρουσιάζονται δράσεις αλλά και ενέργειες από ομάδες πολιτών κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στην χώρα μας. “Η αυτοκτονία μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα συνοδεύεται δυστυχώς από το συναίσθημα της ενοχής. Αρκεί να θυμηθούμε πως λίγα χρόνια πριν στην Κρήτη οι Ιερείς αρνούνταν να τελέσουν εξόδιο ακολουθία στους αυτόχειρες η ακόμα χειρότερα τους έθαβαν εκτός νεκροταφείου”.
Βγόντζας: Η αυτοκτονία είναι νόσος που δεν πρέπει να κατακεραυνώνεται
“Φανταστείτε πόσο οδυνηρό είναι για μια οικογένεια που πρέπει να αντιμετωπίσει την θλίψη και την οδύνη της απώλειας και συνάμα τις ενοχές που δημιουργούνται από το κοινωνικό περιβάλλον που αδυνατεί να καταλάβει πως ένας αυτόχειρας νοσεί ψυχικά. Σε κάθε περίπτωση οφείλω να αναγνωρίσω την πρόοδο που έχει συντελεστεί και στην Κρήτη για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αυτοκτονία. Και προφανώς η οικονομική κρίση η αβεβαιότητα και η ανεργία οδηγεί κόσμο στην απόφαση του να βάλει τέλος στην ζωή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας στην Κρήτη τόσο οι μεγαλύτερες ηλικίες όσο και το ανδρικό φύλο θεωρούνται πιο ευάλωτες στις αυτοκτονίες. Παρατηρούμε επίσης πως οι άνδρες διαλέγουν πιο βίαιους κι αποτελεσματικούς τρόπους αυτοκτονίας από αυτούς των γυναικών. Μία γυναίκα μόνη καταφέρνει να βρει τρόπους επιβίωσης από ένα άνδρα στην αντίστοιχη ηλικία”.
Επιτακτική ανάγκη λειτουργίας του: Κέντρου Παρέμβασης Αυτοκτονιών στην Κρήτη
Με αφορμή την σημερινή μέρα ο καθηγητής ψυχιατρικής κ Βγόντζας, επανέλαβε από την συχνότητα του Politica την πρόταση του για την δημιουργία ενός Κέντρου Παρέμβασης Αυτοκτονιών στην Κρήτη, όπου σύμφωνα με τον ίδιο η πρόταση κατά το παρελθόν είχε εγκριθεί προς υλοποίηση της και για άγνωστους λόγους παραπέμφθηκε στις καλένδες. ” Τα στοιχεία που θέλουν την Κρήτη να είναι ανάμεσα στις 3 Περιφέρειες με υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης της πρότασης μου για την δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου στην Κρήτη και το απευθύνω ως έκκληση και προς τον Νέο Υπουργό Υγείας θεωρώντας πως η ψυχική υγεία πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ηγεσίας του Υπουργείου”.