Επιστολή του Ν. Καλογερή στον Μάκη Βορίδη για τις αποζημιώσεις των αγροτών

Δημοσιεύτηκε στις 23/12/2019 10:54

Επιστολή του Ν. Καλογερή στον Μάκη Βορίδη για τις αποζημιώσεις των αγροτών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής απέστειλε επιστολή  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη σχετικά με την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την αποζημίωση των παραγωγών θερμοκηπιακών μονάδων μετά τις καταστροφές που υπέστησαν από τις θεομηνίες του περασμένου Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα ο κ. Καλογερής αναφέρει: 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

κατά τη σύσκεψη που συγκαλέσατε στο ΥΠ.Α.Α.Τ. στις 22/11/2019 και στην οποία παρευρεθήκαμε όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης, αναφερθήκατε στην ανάγκη αποζημίωσης όσον αφορά στον πάγιο εξοπλισμό των παραγωγών θερμοκηπιακών μονάδων που επλήγησαν από χαλάζι και υδροστρόβιλους τον περασμένο Νοέμβριο. Προκειμένου δε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία των αποζημιώσεων, ζητήσατε από τις ΔΑΟΚ την άμεση καταγραφή των ζημιών. 

Ανταποκρινόμενη η ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προχώρησε άμεσα στην καταγραφή των ζημιών των εκμεταλλεύσεων θερμοκηπιακών καλλιεργειών και απέστειλε με το παραπάνω σχετικό, τις καταστάσεις με τους παραγωγούς και τις εκτάσεις, προσδιορίζοντας κατά προσέγγιση το είδος και την έκταση των ζημιών ανά παραγωγό. Τα στοιχεία αφορούσαν αποκλειστικά καταστροφή πάγιου εξοπλισμού (σκελετός – κάλυψη με νάιλον) και δεν περιελάμβαναν απώλεια φυτικού κεφαλαίου και ηρτημένης παραγωγής. 

Στη συνέχεια, στην ανοικτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5/12/2019 στο Ηράκλειο, ανακοινώσατε ότι το αίτημα αποζημίωσης των παραγωγών θερμοκηπικακών μονάδων που επλήγησαν από τις θεομηνίες τον 11ου/2019 είναι δίκαιο και δηλώσατε ότι κατά πάσα πιθανότητα οι εν λόγω αποζημιώσεις θα καταβληθούν εντός του 2019. 

Δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το ζήτημα αυτό μέχρι σήμερα, θα ήθελα να μεταφέρω την ανησυχία και την αγωνία των παραγωγών θερμοκηπιακών μονάδων τονίζοντας την αναγκαιότητα άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα διάσωσης της παραγωγής εντός της καλλιεργητικής περιόδου και η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητάς τους. 

Ειδικά για μικρούς παραγωγούς, Κύριε Υπουργέ, που υπέστησαν μεγάλες ζημιές, το ζήτημα ανάγεται σε θέμα επιβίωσης.»