Επιστολή στον ΕΟΔΥ απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης

Δημοσιεύτηκε στις 29/04/2020 11:48

Επιστολή στον ΕΟΔΥ απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης

Για το τι ισχύει με τις σχολές οδηγών που θα επαναλειτουργήσουν στις 11 Μαΐου μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη ο Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών οδήγησης Λευτέρης Μιχελάκης.

«Είμαστε ταλαίπωρος κλάδος, δεν μπορούμε ανάσα που λέει ο λόγος, εν πάση περιπτώσει δημόσια υγεία είναι εδώ, προσαρμόζεται σε αυτά που λένε οι επιστήμονες. Μετά την καραντίνα τόσων ημερών χθες ακούσαμε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και του Υφυπουργού Μεταφορών κ. Κεφαλογιάννη ότι 11 του μήνα θα ξεκινήσουμε κι εμείς. Τώρα δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη για το πώς θα ξεκινήσουμε, είπε μεταξύ άλλων ότι θα βγει διευκρινιστική εγκύκλιος η οποία θα λέει πως ακριβώς θα γίνονται όλα τα πράγματα αυτά. Γιατί εμείς έχουμε τρία κομμάτια. Το πρώτο είναι η θεωρητική εκπαίδευση, το δεύτερο η πρακτική και το τρίτο είναι οι εξετάσεις που συμμετέχουμε. Η θεωρητική εκπαίδευση επειδή είναι ένα εκπαιδευτήριο το δικό μας θα ακολουθήσει και κανόνες των εκπαιδευτηρίων. Πόσα άτομα θα χωράει η αίθουσα, εκτός τις μάσκες τα γάντια κλπ. Για την πρακτική οπωσδήποτε μετά θα έχουμε πάλι αποστάσεις ασφαλείας. Μάσκα και γάντια» ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

«Εμείς βέβαια, ως Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης, το βλέπουμε λίγο μακρύτερα και δεν σταματήσαμε εκεί. Κάναμε μια επιστολή προς τον ΕΟΔΥ και ζητάμε αν μπορεί να μας καθορίσει ένα πρωτόκολλο εργασίας. Δηλαδή πως θα εκπαιδεύσουμε, με τι συνθήκες; Θα φοράμε γάντια, μάσκα θα δουλεύουμε 5 ώρες πχ ή 3 ώρες, να υπάρχει δηλαδή ένα πρωτόκολλο υπεύθυνο που θα λέει με αυτόν τον τρόπο θα εκπαιδεύετε. Γιατί εδώ μπαίνει ένα θέμα και υπάρχουν ζητήματα, διότι αν κάποιος υποψήφιος μεταφέρει τον ιό που είχα εγώ ή από εμένα τον πήρε, γιατί δεν είμαστε εμείς μόνο είναι οι οικογένειες μας κλπ. Αν μεταφερθεί ο ιός, ποιος έχει την ευθύνη σε αυτό;» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Για το πόσα άτομα περιμένουν,  να ξεκινήσουν τα μαθήματα ο κ. Μιχελάκης σχολίασε: «Για να είμαστε ειλικρινείς δεν γνωρίζουμε πόσος κόσμος είναι, γιατί δεν είμαστε στα γραφεία μας να δούμε τι κόσμος θα έρθει, αφετέρου εδώ υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Πως θα έρθει ο κόσμος να βγάλει δίπλωμα; Υπάρχουν διάφορα προβλήματα. Πρώτον, είναι κάποιοι υποψήφιοι που πιθανόν, οι ίδιοι να έχουν κάποιο νόσημα, να έχουν κάποιο θέμα υγείας, οπότε μήπως φοβηθούν και δεν έρθουν; Δεύτερον, το οικονομικό. Με ποια λεφτά θα έρθουν; Τα παιδιά, είτε φοιτητές , είτε εργαζόμενοι οι οποίοι τώρα πως θα δουλέψουν; Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι; Που μάλλον δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία κι αν δουλέψουν πολύ λίγα. Τα υπόλοιπα μαγαζιά, θα υπολειτουργήσουν για ένα διάστημα, άρα που θα βρουν τα παιδιά λεφτά να έρθουν;».

Τα παραπάνω σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη είναι προβληματισμοί, δεν είναι γεγονότα.

«Ως κλάδος αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα, γιατί δεν είμαστε στα επαγγέλματα πρώτης γραμμής. Δεν έχουμε τέτοιες υπηρεσίες, είναι μια διαφορετική περίπτωση οπότε δύσκολο να γίνει ανάγκη. Αν σκεφτούμε ότι πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν άρα τα τουριστικά λεωφορεία, δεν θα χρειαστούν πολλούς οδηγούς εκεί έχουμε ένα θέμα.Άλλες χρονιές είχαμε φοβερή πίεση που ήθελαν να βγάλουν δίπλωμα για να δουλέψουν στα λεωφορεία, στα φορτηγά. Μέχρι τώρα είναι ελάχιστες έως καθόλου ενοχλήσεις» επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη η κατάσταση αυτή, έφερε στο φως και διαφορετικές οπτικές. «Ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτοκίνητο, ότι είναι καλύτερες οι πόλεις χωρίς αυτοκίνητα, ότι μπορούμε να περπατήσουμε, να χρησιμοποιήσουμε το ποδήλατο. Σε πόλεις του εξωτερικού, παίρνουν μέτρα όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου».

Aκούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Γραμματέα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών οδήγησης Λευτέρη Μιχελάκη στον Politica 89.8:

Aκούστε τη συνέχεια εδώ: