Επικεφαλής Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας: «Όταν ο ιός είναι στα σπίτια μας δεν μας επιτρέπεται να εφησυχάζουμε ακόμη και με ελάχιστα κρούσματα»

Δημοσιεύτηκε στις 16/12/2020 15:43

Επικεφαλής Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας: «Όταν ο ιός είναι στα σπίτια μας δεν μας επιτρέπεται να εφησυχάζουμε ακόμη και με ελάχιστα κρούσματα»

«Όταν ο ιός είναι στα σπίτια μας δεν μας επιτρέπεται να εφησυχάζουμε ακόμη και με ελάχιστα κρούσματα», τόνισε η επικεφαλής του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, καθηγήτρια μικροβιολογίας και ανθρωποζωονόσων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κι επιστημονικά υπεύθυνη της ομάδας που ελέγχει τα λύματα σε 5 πόλεις του νησιού Άννα Ψαρουλάκη, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα. 

Η καθηγήτρια μικροβιολογίας και ανθρωποζωονόσων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κι επιστημονικά υπεύθυνη της ομάδας που ελέγχει τα λήμματα σε 5 πόλεις του νησιού Άννα Ψαρουλάκη

Η κ. Ψαρουλάκη, αναφέρθηκε στην μελέτη των λυμάτων με τη βοήθεια των ΔΕΥΑ 5 μεγάλων πόλεων της Κρήτης, όπως το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, τον Άγιο Νικόλαο και την Σητεία. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρημάτων της έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί από τότε που η χώρα μας βρέθηκε σε καθεστώς δεύτερου Lockdown, επεσήμανε πως: «Από τις 18 Νοέμβρη που ξεκίνησε το lockdown μετά και την εικόνα των λυμάτων επιβεβαιώνονται οι χαμηλοί επιδημιολογικοί δείκτες. Αυτό όμως δεν πρέπει να σημάνει εφησυχασμό καθώς η όποια εικόνα μπορεί να αλλάξει σε διάστημα μίας εβδομάδας. Άλλωστε όταν ο ιός είναι στα σπίτια μας δεν μας επιτρέπεται να εφησυχάζουμε ακόμη και με ελάχιστα κρούσματα.»

Τόνισε μάλιστα την άριστη συνεργασία  μέσω των ΔΕΥΑ, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του εργαστηρίου της κ. Ψαρουλάκη φροντίζοντας, να μεταφέρουν άμεσα και με ασφάλεια τα δείγματα στα εργαστήρια.

Η κ. Ψαρουλάκη αναφέρθηκε στους λόγους διερεύνησης των λυμάτων και στα ερευνητικά ερωτήματα που απαντώνται μέσω της συγκεκριμένης έρευνας. Μέσα από την έρευνα που πραγματοποιούμε με την παρακολούθηση της διασποράς μέσω των λυμάτων θα έχουμε σαφέστερα αποτελέσματα  για να απαντήσουμε  με βάση και τα αποτελέσματα, το αν ο εμβολιασμένος κατά του κορονοϊού, αν συνεχίζει να απεκκρίνει τον ιό, κι αν εφόσον προστατεύεται ο ίδιος μπορεί να τον μεταδώσει ή όχι.

«Μάλιστα μέσω της συγκεκριμένης μελέτης, μπορείς να προβλέψεις μια εβδομάδα ταχύτερα, το πόσο κι αν αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο μιας περιοχής αλλά και την ανίχνευση  ποιοτικών χαρακτηριστικών για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον ιό σε κλειστές δομές πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο θα έπρεπε να γίνει και σε εθνικό επίπεδο, όπως στην Αυστραλία», σύμφωνα με την κ. Ψαρουλάκη. «Πέραν όμως του κορονοϊού, μέσω των λυμάτων θα μπορούσε κανείς να διερευνήσει κι άλλα πράγματα, όπως την αντοχή στα αντιβιοτικά, τις ναρκωτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε κάθε δήμο», συμπληρώνει η κ. Ψαρουλάκη που επισημαίνει ωστόσο πως για όλα αυτά χρειάζονται τα απαραίτητα ερευνητικά προγράμματα και κονδύλια.

Αναφερόμενη στο κρίσιμο διάστημα των γιορτών η κ. Ψαρουλάκη, τονίζει στέλνοντας το δικό της μήνυμα: «Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα, όταν πεθαίνουν άνθρωποι δεν μπορείς να ασχοληθείς με τους αριθμούς των κρουσμάτων. Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι αυτές οι γιορτές θα είναι διαφορετικές.  Είναι κρίσιμη η συμπεριφορά μας αυτό το διάστημα καθώς και κλιματολογικά ο Γενάρης θα είναι δύσκολος μήνας, υπάρχει έρευνα άλλωστε που δείχνει αύξηση κατά 3-4% των κρουσμάτων κάθε ένα βαθμό που πέφτει η θερμοκρασία. Θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα όχι για να μην μας επιβληθεί πρόστιμο, αλλά κατανοώντας την σημασία του να μείνουμε ασφαλείς και την σημασία της ανθρώπινης ζωής. »

Μεταξύ άλλων μάλιστα, σχολίασε και τα μέτρα που ελήφθησαν πριν το καθολικό lockdown αλλά και σε τυχόν επαναφορά της καθημερινότητας μας με βάση την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάζουν οι Περιφέρειες της χώρας: «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει καθαρά τι πρέπει να κάνει, το κάθε μέτρο παρέμβασης πρέπει να αφομοιώνεται από τον κόσμο για να μπορεί να εφαρμόζεται. Θεωρώ πως δεν λειτούργησε ο επιδημιολογικός χάρτης με τις πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές γι αυτό το λόγο. »


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook