«Επιδιώκουμε να συμπεριλαμβάνεται η θέση και η οπτική μας για το Ηράκλειο»

Δημοσιεύτηκε στις 06/03/2020 13:42

«Επιδιώκουμε να συμπεριλαμβάνεται η θέση και η οπτική μας για το Ηράκλειο»

Για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την πόλη του Ηρακλείου, μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων του ν. Ηρακλείου, Αντώνης Ορφανουδάκης.

«Έχουμε μια συνέπεια ως Σύλλογος τα τελευταία 30 χρόνια»

«Σκοπός είναι πολλές φορές και ότι αφορά φυσικά το αντικείμενο μας να δρα συμβουλευτικά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, έχει θεωρώ μια διαχρονική δράση ως ένας από τους πιο δραστήριους επιστημονικούς συλλόγους της πόλης και ίσως ο πιο ενεργός από του συλλόγους των μηχανικών τα τελευταία χρόνια, και όταν εννοώ τελευταία χρόνια εννοώ τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον αυτό που έχουμε ως πρόσφατο ιστορικό του συλλόγου εμείς. Οπότε θεωρώ ότι το πράγμα αυτό, το έχουμε λάβει ως ιδιαίτερο βάρος και το νεότατο Δ.Σ. αυτή τη στιγμή και το προηγούμενο των προηγούμενων τριών ετών, πρέπει να το συνεχίσουμε οπότε πρέπει να έχουμε μια συνέπεια» ανέφερε ο κ. Ορφανουδάκης.

Για το τι κρατάει από τις πρωτοβουλίες όσον αφορά τον απολογισμό της προηγούμενης τριετίας, ο κ. Ορφανουδάκης απάντησε: «Η προηγούμενη τριετία, το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν ότι ασχοληθήκαμε με τρεις άξονες. Τα θέματα της πόλης και του δημόσιου χώρου, ο δεύτερος το κομμάτι των συναδέλφων, και πως μπορούμε να βοηθήσουμε και μαζικά και τον καθένα ξεχωριστά στο πρόβλημα του, και πολλές φορές το αντιμετωπίσαμε και ατομικά το κάθε ζήτημα και ευτυχώς μπορώ να πω ότι είχαμε αποτελέσματα» ενώ για το γεγονός, ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα το οποίο έχει «χτυπηθεί» αρκετά τα τελευταία χρόνια ο κ. Ορφανουδάκης απάντησε: «Σίγουρα, και γι’ αυτό είχαμε και μια εσωστρέφεια, ενώ διαχρονικά είμαστε ένας πολύ ενεργός Σύλλογος, είδαμε ότι ειδικά το 2012 – 2013, που εγώ μπήκα στο Δ.Σ για πρώτη φορά το ’12, τότε είδαμε μια αποστροφή από τον Σύλλογο μια εσωστρέφεια. Ακόμη και ιστορικά μέλη του που ερχόντουσαν ήταν στις ομάδες που ήταν πάντα στελεχωμένες όπως η Θεατρική ομάδα, που είναι μια πολύ γνωστή ομάδα αυτή ή στην ομάδα της Αθέατης Πόλης κλείστηκαν πιο πολύ στον εαυτό τους, να δουν που βρίσκονται και υπήρχε μια αποστροφή από το Σύλλογο. Ειδικά την τελευταία 3ετία είδαμε και νέους συναδέλφους μόλις πήραν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να έρχονται ξανά στο σύλλογο πράγμα που μας ευχαρίστησε πάρα πολύ, είναι ένας στόχος να το συνεχίσουμε αυτό».

Αναφερόμενος στον τρίτο άξονα, ο κ. Ορφανουδάκης απάντησε: «Ο πολιτιστικός, που και ο Σύλλογος είναι ίσως πιο γνωστός μαζικά για τα πολιτιστικά του δρώμενα φυσικά η Αθέατη Πόλη η οποία ξεκίνησε το 2011, έχουμε κάνει από τότε 5 Φεστιβάλ, το πρώτο στην Αγία Τριάδα. Μέχρι την τελευταία Αθέατη Πόλη του Σεπτεμβρίου, η οποία ήταν κατά μήκους όλου του παραλιακού μετώπου  και του παράκτιου τείχους. Να φύγω από εκεί να πάω στις ενημερωτικές εκδηλώσεις για όλους του νέους νόμους του οικοδομικού κανονισμού, να πω για το θέατρο των αρχιτεκτόνων το οποίο είναι ήδη 15 χρόνια  με 7 πολύ επιτυχημένες παραστάσεις; Ετοιμάζουμε την επόμενη παράσταση το Σεπτέμβρη, ο σκηνοθέτης του Συλλόγου, ο κ. Πετράκης ετοιμάζει τις Τρωάδες του Ευριπίδη όπου για πρώτη φορά θα δοκιμάσουμε τραγωδία, κάτι πολύ δύσκολο αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον και είμαστε πολύ γεμάτοι και ευχαριστημένοι με αυτό. Θα έλεγα ότι εμπεριέχεται ένα κομμάτι ψυχοθεραπείας η κάθε πρόβα».

Για την πόλη του Ηρακλείου, μίλησε ο κ. Ορφανουδάκης, λέγοντας: «Θα ήταν απαισιόδοξο να έβγαινα και να έλεγα, γενικότερα δεν είμαι απαισιόδοξος. Πιστεύω στην εξέλιξη της σκέψης και του μυαλού όπως σιγά – σιγά εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι αλλάζουν και οι γενιές. Δεν έχει το πρόσωπο που έχει πριν από 15 χρόνια ή 20, νομίζω ότι σιγά – σιγά με την ραγδαία ανάπτυξη νομίζω ή την λίγο λιγότερη νομίζω ότι αλλάζει. Σίγουρα η πόλη και το κέντρο του Ηρακλείου δεν έχει την ίδια εικόνα που είχε πριν από 15 χρόνια. Το θέμα είναι να μην γίνονται βήματα μόνο και μόνο για να γίνουν, να γίνονται μελετημένα. Θα ήθελα να υπάρχει ένα σχέδιο, να υπάρχουν άξονες να είναι λίγο πιο δομημένο όλο αυτό το πράγμα. Εμείς προσπαθούμε κι έχουμε μια επικοινωνία με τον Δήμο, πολλές φορές με τις αντιδράσεις μας, με τις διαφωνίες μας και τις συμφωνίες μας. Σκοπός είναι δεν είναι να είσαι μια αντιπολίτευση, σκοπός είναι να προσπαθείς βάση της επίκλησης σου στην επιστήμη να βοηθήσεις να δρομολογηθούν κάποια πράγματα πιο εύκολα».

Μιλώντας για την Πλατεία Ελευθερίας, όπου ήταν η τελευταία σοβαρή παρέμβαση, ο κ. Ορφανουδάκης απάντησε: «Στην κατάσταση που έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή η Πλατεία Ελευθερίας, με μία εργολαβία η οποία ευθύς εξαρχής και λόγω των εκπτώσεων ήταν ελλιπής, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η μελέτη που κέρδισε τον πανευρωπαικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του ’96 , όλους μας πληγώνει. Είχαμε μια πληροφόρηση μέσα στην προηγούμενη τριετία ότι πάει να γίνει μια υποτυπώδης ανάπλαση. Μας παρουσιάστηκε η μελέτη, μελέτη ουσιαστικά που είχε γίνει και μας παρουσιάστηκε ήταν εντός των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, είδαμε ότι πρόκειται για μια μελέτη η οποία στην πραγματικότητα παρουσιάζει έναν μη ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Δηλαδή ουσιαστικά αφορούσε κάποια παγκάκια κάποια παρτέρια κλπ. ειδικά σε σχέση με τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης πλατείας η οποία βρίσκεται μέσα στο κέντρο του Ηρακλείου, το οποίος θεωρείται αρχαιολογικός τόπος,έπρεπε να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Εμείς δράσαμε τότε, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ουσιαστικά. Μετά από λίγο καιρό βγήκε μάλιστα ένα φύλο, από τον Δήμο Ηρακλείου ώστε ο πολίτης να γράψει ότι ήθελε σε αυτή την πλατεία όμως αυτό το χαρτί έλεγε πράγματα που ουσιαστικά κανένας δεν μπορούσε να αμφισβητήσει. Όταν παίρνεις ένα ερωτηματολόγιο στα χέρια σου ως πολίτης και βλέπεις και την κατάσταση της πλατείας και σου λέει σε ενδιαφέρει να έχει νερό η πλατεία; Θα ήθελες περισσότερα παγκάκια; Όλα αυτά τα αποσπασματικά στοιχεία , θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολλές μελέτες. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση με δελτίο τύπου με προσπάθεια με καταγγελία, σταμάτησε θεωρώ όμως ότι όλη αυτή η προσπάθεια της προηγούμενης τριετίας, μας βγήκε σε καλό γιατί και οι τεχνικές υπηρεσίες και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών αυτή τη στιγμή θα προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αυτό θεωρώ ότι είναι προς όφελος όλων μας γιατί μην ξεχνάμε ότι πάντα μια πόλη έχει ανάγκη και από τον δημόσιο χώρο, να είναι σωστά μελετημένος και από σύγχρονα μνημεία πολλές φορές. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρώ ότι η προσπάθεια που έγινε μέσω του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, είχε ένα πολύ μεγάλο κέρδος και για τους δημότες και για τους επισκέπτες της πόλης».

Ακούστε τον κ. Ορφανουδάκη εδώ:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook