Επιχειρήσεις εστίασης: «Δεν βρίσκουν παραβάσεις ηχορύπανσης και ενεργοποιούν το ωράριο κοινής ησυχίας για να κλείνουμε από τις 23:00»
Στις καταγγελίες για ηχορύπανση από τους πολίτες που φαίνεται να ενοχλούνται από τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης που ειδοποιούν την ΕΛ.ΑΣ, που για να επιβάλλει την τάξη, με τη σειρά της, βεβαιώνει παραβάσεις για το ωράριο κοινής ησυχίας, εφόσον δεν διαπιστώνει ηχορύπανση, στους επιχειρηματίες, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης στο Ν. Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη.
Η κ. Αντωνακάκη, έκανε λόγο για στοχοποίηση της εστίασης υποστηρίζοντας πως: «Έχουμε διάφορες καταγγελίες και ανώνυμες και επώνυμες, από διάφορους περίοικους, οι οποίοι λένε για τα μαγαζιά ή κάποια συγκεκριμένα μαγαζιά, τα οποία τα στοχοποιούν κιόλας ότι παραβιάζουν τους κανόνες κοινής ησυχίας μέσω της δυνατής μουσικής που χρησιμοποιούν. Εμείς, σαν σύλλογος, εχουμε μπει στη διαδικασία να έρθουμε σε επαφή με τους καταστηματάρχες. Βλέπουμε όμως ότι σε ελέγχους που τους έχουν γίνει δεν βρίσκεται παραβιάση. Δεν υπάρχει ηχορύπανση ούτε προκαλούν σε αυτό το κομμάτι, άρα λοιπόν, επειδή άτυπα το ωράριο που εφαρμόζουν όλα τα μαγαζιά είναι πάνω από τις 11, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εφόσον δεν μπορούν να τους βεβαιώσουν παράβαση για τα desibell τους βεβαιώνουν για το ωράριο κοινής ησυχίας. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος να γίνεται σε μία περίοδο τουριστική, όπου ο κόσμος θέλει να δουλέψει κι ο επιχειρηματίας πρέπει να δουλέψει και παράλληλα να προσφέρει διασκέδαση ψυχαγωγία, . Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είναι εμμονικοί και προκάλουν πρόβλημα συνεχώς στους επιχειρηματίες. Εννοείται ότι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα τέτοιο κι αν υπάρχει ηχορύπανση, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος με ότι προβλέπεται, αλλά χωρίς λόγο κι εφόσον γίνονται κάποιοι έλεγχοι, κι επειδή, έχουμε έρθει και σε επικοινωνία και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, γιατί πρέπει και εμείς να διαπιστώσουμε αν όντως υπάρχει θέμα διαπιστώνουμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει, καθώς, υπάρχει τρόπος και η μουσική να περιορίζεται και τα ηχεία να μην ακούγονται στους δρόμους, άρα λοιπόν δεν βλέπω το λόγο γιατί θα πρέπει να καταδικάσουμε κάποιους ανθρώπους. Όταν κάποιος πάρει να καταγγείλει, είναι υποχρεωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν τη δουλειά τους και είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το νόμο. Εφόσον δεν θα βρει κάτι, για τα Desibell, αμέσως επόμενος νόμος που μπορεί να βεβαιώσει παράβαση είναι κατά του ωραρίου, γιατί δεν υπάρχει διασκέδαση μετά τις 11, παρά μόνο στα νυχτερινά μάγαζιά. Αν υπάρξει μια ανακοίνωση ή απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων στις 11, αυτό, θα σημαίνει μείωση ωραρίου, μείωση προσωπικού, απόλυση εργαζομένων, επομένως είτε θα πρέπει να υπάρχει μια άτυπη ανοχή, είτε θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση από την πολιτεία, για τη νομοθεσία και το θέμα του ωραρίου. Εμείς δεν λέμε να μην τιμωρείται κάποιος όταν προκαλεί και όταν παρενοχλεί εννοείται, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε και την πλευρά του επιχειρηματία.»