Επερώτηση Συντυχάκη για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή
Επερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή στην Κρήτη, από την πρόσφατη χαλαζόπτωση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή, κατέθεσε ο Βουλευτής με το ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Το χαλάζι και τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή, σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ανθοκαλλιέργειες και σε υπαίθρια οπωροκηπευτικά – κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού- από τον Πλατανιά, τα χωριά του Μυλοποτάμου, τα Μάλια και τη Χερσόνησο μέχρι και τη Σητεία.
Οι καταστροφές στις περισσότερες περιοχές αγγίζουν το 100%, ενώ οι συνέπειες από την κακοκαιρία -που συνεχίζεται- θα φανούν βραχυπρόθεσμα και για άλλες καλλιέργειες στο νησί, με την υποβάθμιση της σοδειάς. Ειδικά σε απόγνωση είναι οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται λίγο πριν τη συγκομιδή. Και ενώ είναι ήδη σε δεινή θέση από καταστροφές στην παραγωγή τους από τον δάκο το 2019 και 2018, βλέπουν ξανά το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.
Η πρόσφατη καταστροφή είναι ένα ακόμη χτύπημα στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών, επιπλέον της καταστροφής που υπέστησαν λόγω κορονοϊού (ιδιαίτερα τα θερμοκηπιακά και κηπευτικά προϊόντα), για την οποία η κυβέρνηση μοίρασε ψίχουλα.
Οι αγρότες της Κρήτης βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και -επιπλέον- δεν διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωσή τους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:
- Για την άμεση καταγραφή των ζημιών.
- Να αποζημιωθούν στο 100% της καταστροφής οι πληγέντες μικρομεσαίοι αγρότες – παραγωγοί της Κρήτης για το σύνολο της κατεστραμμένης παραγωγής και υποδομών (θερμοκήπια κτλ).
- Να καλυφθούν οι απώλειες του εισοδήματος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές με έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Να παγώσουν οι οφειλές τους προς τις τράπεζες – εφορία, δήμους, ΕΦΚΑ – ΕΝΦΙΑ κλπ.
- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να διασφαλιστεί ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του, η κρατική ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο και να αποζημιώνει χωρίς καθυστερήσεις στο 100% όλες τις ζημιές, με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.