Επερώτηση Β. Κεγκέρογλου για τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών στη Κρήτη

Δημοσιεύτηκε στις 16/06/2020 15:56

Επερώτηση Β. Κεγκέρογλου για τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών στη Κρήτη

«Την Παρασκευή και τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή για τις προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων της Περιφέρειας Κρήτης».

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε επίκαιρες ερωτήσεις στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, τις προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων της Περιφέρειας Κρήτης, για στήριξη εργασίας και επιχειρήσεων, όπου την ερχόμενη Παρασκευή 19/06/2020 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής θα απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών,  ενώ την Δευτέρα 22/06/2020 το απόγευμα το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αναλυτικά το κοινό κείμενο των επίκαιρων ερωτήσεων ανά Υπουργείο, έχει ως εξής:

Οι επιχειρηματικοί φορείς της Περιφέρειας Κρήτης σε πρόσφατη σύσκεψη αποτίμησαν την κατάσταση της αγοράς και των επιχειρήσεων, την επίδραση των μέτρων στήριξης και  επισήμαναν την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα.

Τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα, και ειδικότερα ο τρόπος εφαρμογής τους, το εύρος των ωφελούμενων, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος υλοποίησής τους και παρά το πλήθος τους έχουν  καταστεί ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Η καθυστέρηση διοχέτευσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αυξάνει  τον κίνδυνο κλεισίματος των επιχειρήσεων και οριστικής απώλειας θέσεων εργασίας. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων προτείνονται:

Άμεση ενεργοποίηση ενός πακέτου μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης των ΜμΕ σε πληττόμενους κλάδους της οικονομίας.
Ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ, όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου νομικής μορφής και αριθμού εργαζομένων στις 30/3/2020, με παράλληλη διευκρίνηση του επιτοκίου.
Αύξηση του ποσού που διατίθεται μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ και περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών, αφού μέχρι σήμερα έχουν αποκλειστεί οι 9 στις 10 επιχειρήσεις.
Επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των μικροχρηματοδοτήσεων (microfinancing).
Διαφοροποίηση εφαρμογής του προγράμματος SURE με στήριξη της εργασίας και των θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ανεξόφλητων επιταγών με δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου.
Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού ώστε να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο ποσό ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.
Μείωση φόρων και εφαρμογή της ελάχιστης φορολογικής κλίμακας (9%) για ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το έτος 2020 (φορολογικό 2019) με την παράλληλη μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ιδιόκτητα ακίνητα των επιχειρήσεων, σε αναλογία με τη μείωση των ενοικίων.
Επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και εκταμίευσης των χρηματοδοτήσεων για τα ενταγμένα σχέδια στους Αναπτυξιακούς Νόμους και τα άλλα προγράμματα.
Αύξηση του ορίου των (σωρευτικών) ενισχύσεων de minimis 200.000€ για τις επιχειρήσεις για τα  προγράμματα που σχετίζονται με την πανδημία .

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Ποια από τα παραπάνω μέτρα στήριξης προτίθεστε να εφαρμόσετε για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της στήριξης εργασίας και επιχειρήσεων;