Ενημέρωσαν την Περιφέρεια Κρήτης για την πρώτη έρευνα για τους υδρογονάνθρακες
Μια πρώτη ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης πραγματοποιήθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, από εκπροσώπους των μισθωτριών εταιρειών Total – Exxon Mobil – Ελληνικά Πετρέλαια. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων αρμόδιος για τα θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καλογερής, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών παρουσίασαν τις προπαρασκευαστικές τους ενέργειες κατά τη διετία 2019-2020, που κινήθηκαν σε δύο άξονες: στη συμμετοχή της κοινωνίας και των ενδιαφερομένων μερών, καθώς και στις περιβαλλοντικές μελέτες για τη φάση των ερευνών. Πιο συγκεκριμένα, διενεργήθηκε έρευνα μέσω ερωτηματολογίου, στο οποίο οι πολίτες εξέφρασαν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους και τις προσδοκίες τους από το πρόγραμμα.
Ως προς τις περιβαλλοντικές μελέτες, μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπονήθηκε μια Βασική Περιβαλλοντική Αναφορά και ακολούθησε Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης, που έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο και στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Πριν την έναρξη των ερευνών θα έχει εκπονηθεί Διαχειριστικό Σχέδιο Περιβάλλοντος, το οποίο θα αφορά στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, στην παρακολούθηση, στη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων και στους ελέγχους εφαρμογής και απόδοσης των μέτρων.
Η Περιφέρεια ζήτησε να λάβει γνώση του συνόλου των μελετών που ακολούθησαν τη ΣΜΠΕ, καθώς αναμένεται άμεσα η έκδοση της υπουργικής απόφασης δημιουργίας του «Περιφερειακού Παρατηρητηρίου της Κρήτης για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια της Έρευνας και της Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων». Όπως προβλέπεται από τον Νόμο 4602/2019 περί έρευνας, εκμετάλλευσης και διαχείρισης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, το Παρατηρητήριο θα έχει τις αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, της παρακολούθησης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων του προγράμματος, των επιπτώσεών του στην κατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των σχετικών συμβάσεων του Δημοσίου με τις μισθώτριες εταιρείες, της υποστήριξης των αρμόδιων φορέων στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση σχεδιασμού για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας του προγράμματος, καθώς και της ενημέρωσης των φορέων της διοίκησης και των τοπικών κοινοτήτων.
Στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου, η Περιφέρεια θα συνεργαστεί στενά και με τα τοπικά ερευνητικά ιδρύματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και θα έχει στόχο τη σφαιρική και υπεύθυνη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
Η Περιφέρεια Κρήτης είχε εξ αρχής δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική παρακολούθηση της όλης διαδικασίας, με τη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη ΣΜΠΕ.
Οι γεωφυσικές έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης αναμένεται να πραγματοποιηθούν τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2021, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων, που έχει συνυπογράψει η χώρα μας, όπως είναι η συμφωνία για τη διατήρηση των κητοειδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της συνορεύουσας ζώνης του Ατλαντικού (ACCOBAMS), αλλά και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Η χειμερινή περίοδος θεωρείται προτιμότερη για τη διεξαγωγή των ερευνών, διότι επηρεάζονται λιγότερο τα θαλάσσια θηλαστικά, ως προς τις διαδικασίες αναπαραγωγής τους.