Ξεκίνησαν οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών
«Η Κρήτη δημιουργεί θαύματα ανα τους αιώνες κι εμείς συνεχίζοντας μια μεγάλη παράδοση αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας ως γέφυρα ειρήνης, ως δύναμη εξωστρέφειας, ως μήτρα αρετών και παράγοντα κοινωνικής συνοχής», τόνισε πριν λίγο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης.
Στο λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου» είναι επικεντρωμένο το φετινό 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών που ξεκίνησε απόψε στο Ηράκλειο και θα διαρκέσει έως 4 Αυγούστου με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.
Η παγκόσμια προβολή της Κρήτης μέσω του συνεδρίου με την συμμετοχή των αντιπροσώπων Κρητών ομογενών όπου γης, έχει φέτος κεντρικό θέμα τον επικό «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου στο πλαίσιο ανακήρυξης από το Υπουργείο Πολιτισμού του έτους 2019 ως έτος «Ερωτόκριτου» ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.
Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε απόψε με μνημόσυνο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, στο λόφο Μαρτινέγκο, ενώ οι εργασίες που γίνονται στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου μεταξύ 1 και 3 Αυγούστου, ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη.
«Το 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών συμπίπτει με το αφιερωματικό έτος «Ερωτόκριτος», καθώς ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2019 ως έτος αφιερωμένο στον Ερωτόκριτο. Με την ευκαιρία, επομένως, της αποψινής εναρκτήριας συνεδρίας θέλω να τονίσω πως η Κρήτη δημιουργεί στο πέρασμα των αιώνων. Και δημιουργεί θαύματα. Αυτός ο τόπος έχει ισχυρή ταυτότητα που προέρχεται από δύο πηγές: την νέα δημιουργία και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Με αυτό το δεδομένο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον Ερωτόκριτο, αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας ως γέφυρα ειρήνης, ως δύναμη εξωστρέφειας, ως μήτρα αρετών και παράγοντα κοινωνικής συνοχής. Αποδεικνύουμε πως συνενώνουμε την παράδοση με τη νεωτερικότητα», τόνισε ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του.
Αυριο, 2 Αυγούστου πρόκειται να υλοποιηθεί το «Βιωματικό Σεμινάριο Αυτογνωσίας μέσα από τον Ερωτόκριτο» από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Ακριβή Βρέντζου. Έπειτα, θα διεξαχθούν οι ομιλίες, «Ο Ερωτόκριτος και οι Κρητολογικές σπουδές στο ΑΠΘ: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τάσος Α. Καπλάνη, και «Ο Ερωτόκριτος και η σημερινή Κρητική Διάλεκτος» από τον Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. Το ίδιο βράδυ, στην παραλία Καράβολας, θα λάβει χώρα η Πολιτιστική βραδιά «Μαλβαζίας» σε συνεργασία με το «Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης» και τον Λαογραφικό Όμιλο «Λάζαρος & Μανώλης Χνάρης» και τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, προβάλλει οικουμενικά την Κρήτη, και με την πολύχρονη προσφορά του, αποτελεί πια εδραιωμένο θεσμό των αποδήμων συμπατριωτών μας.
Οι Κρητικοί της Διασποράς, με την προκοπή σας, σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων σας, σε χώρες και περιβάλλοντα υψηλών απαιτήσεων, είστε για τους κατοίκους της Κρήτης, παραδείγματα: υπευθυνότητας, αξιοσύνης, και επίμοχθης προσπάθειας.
Το 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που εφέτος πραγματοποιείται στο Ηράκλειο, με σειρά σημαντικών εκδηλώσεων, είναι αφιερωμένο στον Ερωτόκριτο, το αθάνατο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου. το αριστούργημα της Κρητικής Λογοτεχνίας.
Το έργο αυτό που εμπεριέχει όλες τις αξίες που κράτησαν την αυθεντική μας ταυτότητα μέσα στον χρόνο, συνέβαλε ουσιαστικά στην διαμόρφωση του ψυχισμού τού λαού μας, παρηγόρησε γενεές ανθρώπων σε δύσκολες εποχές, και είχε καθοριστική επίδραση σε κορυφαίους Νεοέλληνες ποιητές: τον Σολωμό, τον Σικελιανό, τον Σεφέρη. Ο Ερωτόκριτος, από κοινού με την πλατιά λαϊκή αποδοχή που γνώρισε, είχε την τύχη να παρουσιαστεί σε μια νέα, εμβληματική έκδοση, το 1980, από τον μεγάλο Κρητικό φιλόλογο Στυλιανό Αλεξίου, γεγονός που πολλαπλασίασε την απήχησή του στους χώρους του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού, αλλά και στους ειδικούς. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, οι μεταφράσεις τού έργου, έχουν ανοίξει διεθνώς νέους ορίζοντες για να μελετηθεί το κορυφαίο αυτό δημιούργημα”.
Γραφείο Τύπου