ΕΛΜΕΠΑ: Τρισδιάστατη εκτύπωση βαλβίδων για τους αναπνευστήρες ασθενών
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με την τεχνολογική υποδομή και την τεχνογνωσία που διαθέτει, είναι έτοιμο, όποτε χρειαστεί, να συμβάλει στη δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα μας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ένα από τα βασικά προβλήματα σε χώρες με μεγάλη έξαρση της πανδημίας, είναι η έλλειψη αναλώσιμου ιατρικού υλικού, καθώς η παγκόσμια παραγωγή δεν επαρκεί να καλύψει την πρωτοφανή ζήτηση. Ακόμα και σε αναλώσιμα υλικά, που έχουν παραγγελθεί, είναι πιθανό ο χρόνος επανατροφοδότησης των νοσοκομείων, να αποτελέσει κρίσιμη παράμετρο, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το προσωπικό.
Δύο βασικά ιατρικά εξαρτήματα/αναλώσιμα, για τα οποία παρατηρείται μεγάλη έλλειψη παγκοσμίως αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας, είναι οι βαλβίδες των αναπνευστήρων των διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και οι προστατευτικές μάσκες προσώπου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, υλικά τα οποία απαιτούν αντικατάσταση σε σύντομα χρονικά διαστήματα, για λόγους υγιεινής και ασφάλειας τόσο των ασθενών, όσο και του προσωπικού.
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας την υποδομή και την υπερδεκαετή τεχνογνωσία που έχει, κατάφερε να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και προστατευτικές μάσκες προσώπου με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, δείχνοντας ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, συμπληρώνοντας πιθανή έλλειψη αντίστοιχου ιατρικού υλικού στο άμεσο μέλλον.
Για την κατασκευή των βαλβίδων και των προστατευτικών μασκών προσώπου, το τρισδιάστατο γεωμετρικό μοντέλο από το λογισμικό CAD/CAM, μεταφέρθηκε σε μηχανή τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή των εξαρτημάτων ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμένη διαδικασία παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους παρόμοιους ή αντίστοιχους τύπους ιατρικού υλικού. Δεν μπορεί, ως μέθοδος, να υποστηρίξει μαζική παραγωγή, μπορεί όμως να καλύψει έκτακτες ανάγκες, κενά και ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα του αναλώσιμου ιατρικού υλικού, εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Τόσο οι βαλβίδες των αναπνευστήρων των ασθενών, όσο και οι προστατευτικές μάσκες προσώπου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εκτυπώθηκαν τρισδιάστατα, χρησιμοποιώντας ως υλικό εκτύπωσης το πολυγαλακτικό οξύ (PLA). Πρόκειται για ένα βιοσυμβατό και πιστοποιημένο πολυμερές, το οποίο αποστειρώνεται εύκολα, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική, στη βιοϊατρική και στην εμβιομηχανική. Ειδικά για τις βαλβίδες των αναπνευστήρων των ασθενών, υλοποιήθηκαν διάφορα μεγέθη. Τα πρωτότυπα, όπως και τα αντίτυπα που τυχόν χρειαστούν, είναι πλήρως λειτουργικά.
Η εργασία υλοποιήθηκε στο Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, από επιστημονική ομάδα του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, αποτελούμενη από τον καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου Δρ. Νεκτάριο Βιδάκη, τον επίκουρο καθηγητή Δρ. Μάρκο Πετούση και τον υποψήφιο διδάκτορα Μανόλη Βελιδάκη. Την όλη διαδικασία παρακολούθησαν συμβουλευτικά οι ιατροί Γιώργος Στεφανουδάκης και Μιχάλης Κοντοπόδης, συνεργάτες του Εργαστηρίου σε θέματα εμβιομηχανικής και βιοϊατρικής.
Το Εργαστήριο Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, τίθεται στη διάθεση της Πολιτείας, στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, για να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και προστατευτικές μάσκες προσώπου με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, στηρίζοντας το δημόσιο σύστημα υγείας και το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό που μάχεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.