ΕΛΜΕΠΑ: Ομόφωνο ψήφισμα της συνέλευσης του συλλόγου διδακτικού και του ερευνητικού προσωπικού για τις επικείμενες διαγραφές

Δημοσιεύτηκε στις 16/02/2025 13:22

ΕΛΜΕΠΑ: Ομόφωνο ψήφισμα της συνέλευσης του συλλόγου διδακτικού και του ερευνητικού προσωπικού για τις επικείμενες διαγραφές

«Η δραματική αύξηση των φοιτητών/τριών που καθυστερούν την απόκτηση του πτυχίου τους – αριθμός που το 2024 ανέρχεται σε πάνω από 330.000 και έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2015 – αναδεικνύει  με  σαφήνεια  τις επιπτώσεις της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων»
Ο   Σύλλογος  Διδακτικού   και  Ερευνητικού  Προσωπικού   του  Ελληνικού  Μεσογειακού Πανεπιστημίου εκφράζει την αντίθεσή του στην εφαρμογή του άρθρου 76 του Ν. 4957/2022, το οποίο  περιορίζει  τη   μέγιστη  διάρκεια  προπτυχιακών σπουδών στα προβλεπόμενα  έτη φοίτησης, προσαυξημένα κατά το ήμισύ τους. Σαν αποτέλεσμα, όσοι/όσες υπερβούν αυτό το όριο φοίτησης θα διαγράφονται από το Τμήμα τους, με εφαρμογή από το τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς.

 

Πρόκειται για μια ισοπεδωτική ρύθμιση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει στη διαγραφή του 48% των πανελλαδικά εγγεγραμμένων φοιτητών/τριών, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ όσων έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους και όσων συνεχίζουν να φοιτούν ενεργά. Ακόμη και οι δυνατότητες μερικής φοίτησης ή αναστολής που προβλέπει ο νόμος δεν λαμβάνουν υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς εργασίας  (υποαπασχόληση, αδήλωτη εργασία), οι οποίες καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την αξιοποίηση αυτών των επιλογών.

Στην πραγματικότητα, το μέτρο των διαγραφών δεν επιλύει κανένα από τα συσσωρευμένα προβλήματα  των  Πανεπιστημίων,  όπως  η  υποχρηματοδότηση,  η  υποστελέχωση,  η συντήρηση υποδομών, η ανανέωση εξοπλισμού, καθώς και οι ελλείψεις στη φοιτητική στέγη και  μέριμνα. Επιπλέον, οι φοιτητές/τριες που καθυστερούν την ολοκλήρωση των σπουδών τους  δεν  επιβαρύνουν  την οικονομική και  εκπαιδευτική λειτουργία  των Πανεπιστημίων, καθώς, όπως είναι γνωστό, στερούνται δικαιωμάτων όπως δωρεάν συγγράμματα, στέγαση, σίτιση  και  μειωμένο  εισιτήριο  στις  δημόσιες  συγκοινωνίες,  ενώ  δεν  δεσμεύουν  θέσεις εισακτέων.

Η δραματική αύξηση των φοιτητών/τριών που καθυστερούν την απόκτηση του πτυχίου τους – αριθμός που το 2024 ανέρχεται σε πάνω από 330.000 και έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2015 – αναδεικνύει  με  σαφήνεια  τις επιπτώσεις της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σπουδών ενισχύεται σε πολλές περιπτώσεις και από την αδυναμία των Πανεπιστημίων να προσφέρουν τις αναγκαίες θέσεις συμμετοχής των φοιτητών/τριών  σε  εργαστηριακά   μαθήματα,  στην  πρακτική  άσκηση,  στην  εκπόνηση υποχρεωτικής πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας. Αυτά είναι πραγματικά προβλήματα που οφείλονται στην υποχρηματοδότηση και  την υποστελέχωση  των Πανεπιστημίων, καθώς 1
σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΘΑΑΕ η μέση αναλογία της χώρας βρίσκεται στους 30 ενεργούς προπτυχιακούς φοιτητές για κάθε καθηγητή ενώ η αναλογία αυτή ανεβαίνει στο 46 προς 1 για τους  εγγεγραμμένους προπτυχιακούς φοιτητές, όταν η αντίστοιχη μέση αναλογία για τις χώρες της ΕΕ είναι 13.

Για  τους  παραπάνω  λόγους,  ο  σύλλογος   μελών   ΔΕΠ  του  Ελληνικού  Μεσογειακού Πανεπιστημίου εκφράζει την αντίθεσή του στην αναγγελλόμενη εφαρμογή του άρθρου 76 του νόμου  ν.  4957/2022 σχετικά  με τις διαγραφές φοιτητών και διεκδικεί την κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης διαγραφής των φοιτητών/τριών που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα έτη σπουδών προσαυξημένα κατά το ήμισύ τους.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της καθυστέρησης λήψης πτυχίου ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου προτείνει:

Τη χρηματοδότηση και στελέχωση των Πανεπιστημίων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες:  προσλήψεις   μόνιμων  στελεχών  σε  όλες  τις  κατηγορίες  προσωπικού, συντήρηση   των   υποδομών  και  δημιουργία   νέων  κτηριακών  εγκαταστάσεων, ανανέωση του εξοπλισμού, ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας (εστίες, σίτιση), αύξηση των υποτροφιών, υιοθέτηση ενισχυτικής διδασκαλίας.
Την  άμεση  διενέργεια   μελέτης  από  κάθε πανεπιστήμιο  για παρακολούθηση της πορείας σπουδών των φοιτητών, τον εντοπισμό των παραγόντων που οδηγούν στην καθυστέρηση αποφοίτησης ή εγκατάλειψη των σπουδών  με στόχο τη δημιουργία υποστηρικτικών υπηρεσιών σε φοιτήτριες και φοιτητές.
Τη θεσμοθέτηση της  μερικής φοίτησης μετά από δήλωση του φοιτητή/τριας χωρίς καμία προϋπόθεση.
Τη θεσμοθέτηση της διαγραφής  με τη σύμφωνη γνώμη όσων φοιτητών/τριών δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook