ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Ψεκασμοί με drone στις ελιές και “εξέταση” απο αέρος για ασθένειες των ελαιόδεντρων
Στις νέες τεχνολογίες και τα διάφορα προγράμματα που ερευνά ο ΕΛΓΟ Δήμητρα με στόχο να βελτιώσουν την διαδικασία παραγωγής των αγροτών αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα Γιώργος Κουμπούρης.
Για τις νέες τεχνολογίες του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο κ. Κουμπούρης σημείωσε πως: «Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα, έχει ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι το κόστος παραγωγής, παρότι έχουμε πει υψηλή ποιότητα και τεράστια πλεονεκτήματα. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν ν βοηθήσουν πάρα πολύ. Ωστόσο ο αγρότης επειδή έχει έρθει σε δύσκολη θέση οικονομικά θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει λύσεις. Ότι νέο εφαρμόζεται θα πρέπει να εφαρμόζεται σωστά, με ασφάλεια και για τον αγρότη και για το προϊόν κι εκεί είναι που έχουμε ευθύνη εμείς ως ερευνητικά κέντρα, ώστε να τον ενημερώνουμε για ότι καινούργιο εργαλείο υπάρχει. Πρώτα το δοκιμάζουμε κι έπειτα το δίνουμε στον αγρότη με οδηγίες χρήσεις , ώστε να είναι αποτελεσματικό και να είναι και ασφαλές για όλους στην κοινωνία.»
Για το πόσο εφικτό είναι να έχουμε κάποια στιγμή ψεκασμούς με drone, ο κ. Κουμπούρης ανέφερε: «Όλα είναι θέμα δεδομένων επιστημονικών. Αυτή τη στιγμή η νομοθεσία δεν επιτρέπει ψεκασμούς στην ελιά με drone. Επιτρέπει μόνο κατ εξαίρεση για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Χρειάζεται να συγκεντρωθούν τα επιστημονικά δεδομένα και να υπάρχει τεχνογνωσία ώστε η εφαρμογή να είναι ασφαλής και για το περιβάλλον για τις μέλισσες, για τους ανθρώπους, για όλο το οικοσύστημα. Αφού γίνει αυτό, τότε θα υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να εφαρμοστεί.»
Για την εμβέλεια που ο ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει χρησιμοποιήσει τους ψεκασμούς μέσω drone, ο κ. Κούμπουρης σημειώνει: «Εμείς ξεκινάμε τώρα τις δοκιμές, οι ελαιώνες μας είναι 3000 δένδρα, περίπου 150 στρέμματα που είναι οι πειραματικοί αγροί στα Χανιά και εκεί γίνονται όλες οι έρευνες που κάνουμε τα τελευταία χρόνια συνεχώς και με drone, τα οποία μπορούν μάλιστα να σκανάρουν την ελιά και να δουν τι πρόβλημα υπάρχει, όπως έλλειψη νερού, έλλειψη λιπάσματος. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική τεχνολογία που έχουμε τώρα. Η τεχνολογία αυτή είναι ώριμη και μπορεί να παρέχεται και σαν υπηρεσία. Το επόμενο βήμα είναι ότι αφού βρεις τι πρόβλημα υπάρχει να το διορθώσεις με ακρίβεια και χαμηλού κόστους ενέργειες. Εκεί ξεκινάμε τις δοκιμές με τους ψεκασμούς από drone, όπου μπορείς να κάνεις διορθωτική λίπανση, αλλά και με άλλο σκεύασμα.»
Για την εφαρμογή στο κινητό που αναγνωρίζει τις ελιές από το κουκούτσι τους ο κ. Κουμπούρης επεσήμανε: «Έχουμε μια εφαρμογή για τους χρήστες που είναι αρκετά ώριμη με την οποία από το κινητό τηλέφωνο μπορούν να φωτογραφίσουν τα κουκούτσια της ελιάς κι η εφαρμογή να τους πει ποια ποικιλία είναι ώστε να βοηθήσουμε και το παράγωγο να προλάβει το λάθος αλλά και τους φυτοριούχους ακόμα να ελέγχουν τα φυτά τους πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο μαζικά. Υπάρχει ακόμα μια εφαρμογή με την οποία φωτογραφίζεις το δέντρο και μπορεί να σου πει τι ασθένεια έχει το δέντρο, ώστε να έχει μια καλή πληροφορία για το τι ασθένεια έχει το φυτό και πως να την προλαμβάνει.»
Για τα προγράμματα και τις εφαρμογές και τη χρηματοδότηση τους ο κ. Κουμπούρης σημειώνει πως: «Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ήδη εμείς από ανταγωνιστικά προγράμματα, ώστε να μπορούμε μετά να πούμε στους παραγωγούς και ότι ορίστε αυτό είναι δωρεάν διαθέσιμα για τους παραγωγούς βάζοντας ένα λιθαράκι για να βελτιωθεί η ελαιοκομία της Ελλάδας και της Κρήτης. Φέτος θα γίνουν κι άλλες δράσεις από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για την ελαιοκομία σε όλους τους δήμους της Κρήτης, όπου θα ενημερωθεί ο παραγωγός για όλες τις νέες τεχνολογίες αλλά και τις παλιές που υπάρχουν και να λάβει απαντήσεις για ότι τον απασχολεί και τον προβληματίζει ώστε να βελτιώσει την καλλιέργεια του.»
Για το πως ξεκινά ένα ερευνητικό έργο στον ΕΛΓΟ Δήμητρα ο κ. Κουμπούρης υπογραμμίζει πως: «Βασικό μας μέλημα είναι να κάνουμε συνεχώς συνεργασία με αγροτικούς φορείς, οπότε είμαστε συνεχώς κοντά στον ελαιώνα του παραγωγού και βλέπουμε τα πραγματικά προβλήματα. Δοκιμάζουμε ιδέες που έχουμε, ή δοκιμάζουμε ιδέες που έχει ένας παραγωγός, τις βελτιώνουμε και τις εφαρμόζουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα αν κι εφόσον έχουν αποτέλεσμα. Όλα ξεκινάνε σε συνεργασία με παραγωγούς και μέσα στο χωράφι που πραγματικά καλλιεργεί ο παραγωγός. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε μια συγκεκριμένη μελέτη που την υποβάλουμε είτε σε κάποιο ευρωπαϊκό οργανισμό είτε σε κάποιο ελληνικό πρόγραμμα και χρηματοδοτούνται οι καλύτερες προτάσεις, και γίνονται πράξη και γίνεται πραγματική έρευνα»
Ο κ. Κουμπούρης, έδωσε χρήσιμες απαντήσεις και για ότι αφορά το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.