Ελένη Βατσινά: Υποτίμηση των μαθητών η συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία

Δημοσιεύτηκε στις 03/09/2024 15:21

Ελένη Βατσινά: Υποτίμηση των μαθητών η συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία

Στη Βουλή μεταφέρει η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά τις έντονες αντιδράσεις της σχολικής κοινότητας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία και στον ν.Ηρακλείου.

Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η κ. Βατσινά σημειώνει τον καθοριστικό ρόλο του Σχολείου για τα παιδιά και κατ’επέκταση για το μέλλον, τονίζοντας πως “το Σχολείο είναι η μόνη οδός για να επενδύσουμε στο μέλλον της Νέας Γενιάς”.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην ερώτηση, “η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει πανελλαδικά τα τμήματα των Σχολείων συγχωνευμένα, με τον αριθμό των μαθητών να αυξάνεται ανά τμήμα ακόμα και πλέον των 28 τω αριθμώ και όλα αυτά στο βωμό της μείωσης του κόστους της Δημόσιας Παιδείας”.

Αναφερόμενη στο Ηράκλειο, σημειώνει πως “40 τμήματα συγχωνεύονται, ενώ σε ολόκληρη τη Κρήτη ο αριθμός θα φτάσει τα 82”, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία “παραμετροποίηση για τις ειδικές παιδαγωγικές ανάγκες του εκάστοτε μαθητή, με μόνο κριτήριο τον αριθμό”.

Η Ελένη Βατσινά καυτηριάζει τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη, δηλαδή τις λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών παρά τις αντίθετες εξαγγελίες αλλά και την προσωρινή κάλυψη των αναγκών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, “οι οποίοι λειτουργούν σε ένα καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας για πάρα πολλά χρόνια, χρησιμοποιούμενοι ως «μπαλαντέρ» για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος”.

Στο “παζλ” του πολύπαθου εκπαιδευτικού συστήματος, η Ηρακλειώτισσα βουλευτής προσθέτει και τις γηρασμένες εγκαταστάσεις, αλλά και την κατάσταση στην οποία εξωθούνται οι διευθυντές των σχολείων, αναζητώντας τρόπους να καλύψουν βασικές ανάγκες των σχολείων όπως είναι η θέρμανση και η προσβασιμότητα.

Η Ελένη Βατσινά ρωτά τον Υπουργό αν σκοπεύει να αποσύρει άμεσα κάθε εγκύκλιο που επιτρέπει συγχωνεύσεις τμημάτων, αλλά και αν θα υλοποιηθούν και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος οι προσλήψεις εκπαιδευτικών που έχουν εξαγγελθεί ή αν και πάλι οι ανάγκες θα καλυφθούν με χιλιάδες αναπληρωτές, διαιωνίζοντας και το καθεστώς εργασιακής αιχμαλωσίας.