Μετά τις… «καμπάνες» που ήχησαν στις Κυκλάδες, για τις παρανομίες που διαπιστώθηκαν από αυτοψίες, οι οποίες διενεργήθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι και μετά, «βροχή» πέφτουν τα… ραβασάκια και στην Κρήτη.
Παράβαση στη Χερσόνησο
Η Κτηματική Υπηρεσία του Ηρακλείου συγκεκριμένα, δείχνει να έχει πάρει… «φωτιά», καθώς τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής επιχειρήσεων από καταπατημένες εκτάσεις στον αιγιαλό, δίνουν και παίρνουν.
Για παράδειγμα, ξενοδοχειακή μονάδα στη Χερσόνησο, κατά τον έλεγχο που έγινε στο τέλος του 2023, διαπιστώθηκε ότι είχε καταλάβει παράνομα τον αιγιαλό, για να… επεκτείνει τη δραστηριότητα της. Ειδικότερα, βρέθηκαν ξύλινη πέργκολα και δύο σκάλες (μια ξύλινη και μια τσιμεντένια) συνολικού εμβαδού 85 τ.μ., που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην άδεια παραχώρησης. Ανάλογο πρωτόκολλο αποβολής εκδόθηκε και για άλλη μονάδα, πάλι στη Χερσόνησο, που θεώρησε σκόπιμο να καταπατήσει τον αιγιαλό στήνοντας ξύλινες εξέδρες, δάπεδα και αποθήκη (!) για τραπεζοκαθίσματα.
Αποβολή και «λουκέτο» στις ταμειακές
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι επειδή έγινε πιο αυστηρό το πλαίσιο των παραχωρήσεων και των ποινών, θα σταματήσουν οι παράνομες καταπατήσεις στις παραλίες. Πριν ξεκινήσουν, λοιπόν, οι φετινές δημοπρασίες με τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενεργοποιήθηκε με ειδική εγκύκλιο το φρέσκο ποινολόγιο.
Κατ’ αρχάς, βασική αλλαγή είναι ότι την κύρια αρμοδιότητα έχουν, πλέον, οι Κτηματικές Υπηρεσίες. Ελεγκτική και διαπιστωτική αρμοδιότητα έχουν και οι οικείοι δήμοι, οι οποίοι, όμως, θα πρέπει να διαβιβάζουν αμελλητί τα πορίσματα και τις εκθέσεις τους στην Κτηματική Υπηρεσία.
Επιπροσθέτως, έχουν αρμοδιότητα οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον έλεγχο συναφών φορολογικών παραβάσεων καθώς και οι εισαγγελικές Αρχές για τον έλεγχο συναφών ποινικών παραβάσεων. Η Ελληνική Αστυνομία ασκεί τις αρμοδιότητές της και επικουρεί, όπου είναι απαραίτητο, όλους τους προηγούμενους.
Πάμε τώρα στις “καμπάνες”. Σε περίπτωση οικονομικής δραστηριότητας σε αιγιαλό ή παραλία που έχει καταληφθεί χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, η Κτηματική Υπηρεσία ή ο οικείος δήμος, μαζί με την πράξη άμεσης απομάκρυνσης, εκδίδει και διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί.
Με την κοινοποίηση της διαταγής σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης απαγορεύεται οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στον χώρο που έχει καταληφθεί και διακόπτεται από την ΑΑΔΕ η λειτουργία ταμειακής μηχανής που βρίσκεται εντός αυτού. Εντός 24 ωρών από την κοινοποίηση της διαταγής σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης, ο χώρος που έχει καταληφθεί, σφραγίζεται με ταινία και τοποθετείται πινακίδα που αναφέρει τη σφράγιση και τον λόγο αυτής, καθώς και την απαγόρευση εισόδου στον σφραγισμένο χώρο, τουλάχιστον στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Τα νέα πρόστιμα
Οι ποινές δεν σταματούν, όμως, εδώ. Η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία επιβάλλει πρόστιμα στις εξής περιπτώσεις:
Αυθαίρετης κατασκευής έργου ή διαμόρφωσης σε αιγιαλό ή παραλία, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος παραχώρησης, το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών, και μέχρι πέντε έτη, από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση, και αποκλεισμό του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Το πρόστιμο επιβάλλεται πέραν των πολεοδομικών προστίμων που επιβάλλουν οι αρμόδιες Αρχές
Αυθαίρετης κατάληψης αιγιαλού ή παραλίας χωρίς σύμβαση παραχώρησης, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα αντιστοιχούσε στην καταληφθείσα έκταση και αποκλεισμό του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 5 έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργούσα όμορη επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται επί 10 ημέρες, η ταμειακή της μηχανή σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης.
Κατάληψης αιγιαλού ή παραλίας καθ’ υπέρβαση της σύμβασης παραχώρησης, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, για την έκταση που δεν καλύπτεται από έγκυρη σύμβαση παραχώρησης. Αν η υπέρβαση ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της παραχωρηθείσας έκτασης, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης επιβάλλεται αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 5 έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση τρίτης υπέρβασης ποσοστού μεγαλύτερου του 30%, ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης, η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται επί 10 ημέρες και η ταμειακή μηχανή της επιχείρησης σφραγίζεται
Μερικής ή ολικής μεταβίβασης του παραχωρηθέντος τμήματος αιγιαλού και παραλίας σε τρίτο πρόσωπο, όταν αυτή δεν προβλέπεται στον νόμο ή στη σύμβαση παραχώρησης, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, για το σύνολο της παραχωρηθείσας έκτασης
Παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ
Παρεμπόδισης του ελεγκτικού έργου οποιουδήποτε φορέα, πρόστιμο 10.000 ευρώ
Παράλειψης ανάρτησης της πινακίδας με τις πληροφορίες για τη σύμβαση παραχώρησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να… κρυφτεί κανείς για να αποφύγει την «καμπάνα”» Αντίγραφο του πορίσματος-έκθεσης αυτοψίας επιδίδεται στον ευρισκόμενο στον χώρο της αυτοψίας παραβάτη και αν αυτός είναι άγνωστος ή δεν ανευρίσκεται, αναρτάται ή επικολλάται στις εγκαταστάσεις ή στα κινητά στοιχεία της καταλαμβανόμενης έκτασης και διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ. Όσο για τα πρόστιμα, βεβαιώνονται αμέσως στην ΑΑΔΕ και εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος ως γνωστόν προβλέπει και τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
(φωτογραφία αρχείου)