Ελαιοπαραγωγοί Χανίων διεκδικούν αποζημιώσεις για τη ζημιά από τον δάκο

Δημοσιεύτηκε στις 16/11/2019 20:15

Ελαιοπαραγωγοί Χανίων διεκδικούν αποζημιώσεις για τη ζημιά από τον δάκο

Αποζημιώσεις και σύσταση τμημάτων ελαιοκομίας σε όλες τις ελαιοκομικές περιφέρειες της χώρας διεκδικούν οι παραγωγοί ελαιολάδου, μέλη της υπό σύστασης ομοσπονδίας αγροτικών συνεταιρισμών και ελαιοκομικών φορέων του νομού Χανίων.

Mε ανοιχτή επιστολή τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κρήτης και τους βουλευτές του νομού Χανίων επισημαίνουν ότι ο κλάδος στην περιοχή οδεύει προς μια «καταστροφική χρονιά», εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για την όψιμη επέλαση του δάκου που αναμένεται να υποβαθμίσει την παραγωγή τους τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Οι Χανιώτες ελαιοπαραγωγοί επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό μια συνάντηση με φορείς του υπουργείου και της περιφέρειας για να εκθέσουν τους προβληματισμούς και τις διεκδικήσεις τους. Παράλληλα προτείνουν να παγώσουν όλες οι εισφορές των αγροτών σε ΕΦΚΑ και ΔΟΥ για ένα χρόνο καθώς και τα καλλιεργητικά δάνεια.

Αναλυτικά η επιστολή:

“«Οδεύουμε σε μια καταστροφική χρονιά για την ελαιοκαλλιέργεια του Νομού και καθόσον γνωρίζουμε για ολόκληρη την Κρήτη. Η όψιμη καταστροφική επέλαση του δάκου και οι δευτερογενείς μυκητολογικές μολύνσεις έχουν υποβαθμίσει τραγικά την ελαιοπαραγωγή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Όντας πρωτοπόροι συνεταιρισμοί και ελαιοκομικοί φορείς, που έχουν επενδύσει σημαντικά σε εκσυγχρονισμούς για τα ελαιουργία μας και σε τεχνογνωσία για τους παραγωγούς μας, προσπαθήσαμε με μεγάλο αγώνα όλα αυτά τα χρόνια να αναδείξουμε το ελαιόλαδο σε ένα από τα κορυφαία προϊόντα της χώρας μας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε.  Είναι θλιβερό όμως  να βλέπουμε   τις προσπάθειες μας να χαραμίζονται και τα εισοδήματα των παραγωγών μας να εξανεμίζονται.

Εκπροσωπώντας μια μεγάλη μερίδα του αγροτικού πληθυσμού θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, να ζητήσουμε μέτρα  στήριξης των παραγωγών μας  σε αυτή τη δύσκολη φάση καθώς και αξιόπιστες λύσεις  για να μην ξαναζήσουμε παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Δεν είναι ώρα να ρίξουμε ευθύνες για την αποτυχία του προγράμματος δακοκτονίας αλλά είναι βέβαιο ότι έχει σημαντικές  αδυναμίες που αξίζει να διερευνηθούν σε βάθος και με ψυχραιμία  από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ζητάμε

  1. Να αποζημιωθεί ο κάθε παραγωγός για την απώλεια του εισοδήματος του (ποσοτική και ποιοτική) εντάσσοντας τις αποζημιώσεις στις φυσικές καταστροφές. Την αποζημίωση την ζητάμε ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να επενδύσουν καλλιεργητικά στην επόμενη χρόνια και να μην έχουμε εικόνες εγκατάλειψης στους ελαιώνες μας. Να σημειωθεί ότι το κόστος συγκομιδής όπως έχει εξελίχθη η χρονιά υπερβαίνει το κέρδος από το συγκομισμένο προϊόν. Επίσης να παγώσουν όλες οι εισφορές των αγροτών σε ΕΦΚΑ και ΔΟΥ για ένα χρόνο καθώς και τα καλλιεργητικά δάνεια.

Προτείνουμε

  1. Να δημιουργηθεί ανεξάρτητο τμήμα ελαιοκομίας σε κάθε Περιφέρεια με στοχευόμενη δράση στη φυτοπροστασία της ελιάς. Το τμήμα αυτό να προσαρμόσει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η δακοκτονία στις σύγχρονες ανάγκες και την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής . Να εφαρμόσει επιτέλους τις νέες τεχνολογίες ( ηλεκτρονικές παγίδες-drones) και να έχει τον πλήρη έλεγχο των φαρμάκων και των προσελκυστικών  τα οποία θα χρησιμοποιούνται.
  2. Η παρακολούθηση των παγίδων πρέπει να γίνεται όλο το χρόνο από εξειδικευμένο προσωπικό, που στην περιφέρεια μας δύναται να είναι το Ινστιτούτο Ελιας και Υποτροπικών Χανιων. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται εγκαίρως –προτού οι πληθυσμοί γινουν ανεξέλεγκτοι- και οι πιστώσεις για τις εργασίες να κατανέμονται νωρίς (από το προηγούμενο έτος εάν είναι δυνατόν και όχι μετα που θα λήξει το πρόγαμμα). Οι ψεκασμοί να είναι όσοι χρειάζονται για να πέσουν κάτω από το επίπεδο οικονομικής ζημιάς οι πληθυσμοί και όχι να προαποφασίζονται ανάλογα με την οικονομική ευχέρεια του υπουργείου. Είναι μεγάλης σημασίας ανά περιοχή να γίνεται ο ψεκασμός όταν ο δάκος έχει έξαρση πληθυσμού και όχι ο ψεκασμός να ξεκινάει όποτε ο μέσος όρος τις παραλιακής ή της ορεινής ζώνης το επιτρέπει.
  3. Ως μέλη ελαιοκομικών φορέων εφαρμόζουμε συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης που στόχο έχουν  το λάδι μας να είναι ασφαλές για τον καταναλωτή ενώ παράλληλα να προστατεύεται το περιβάλλον η ασφάλεια και υγεία των παραγωγών μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί όταν αυτοί εφαρμόζονται με άρτιο και επιστημονικό τρόπο μπορεί να  ελέγξουν σε μεγάλο βαθμό το δάκο και να  διασφαλίσουν την καθαρότητα του προϊόντος από επικίνδυνα φυτοπροστατευτικα. Δεν επιθυμούμε την απαξίωση της δακοκτονίας καθώς κάτι τέτοιο θα ωθούσε τους παραγωγούς μας σε ανεξέλεγκτους ψεκασμούς καλύψεως και θα  έθετε σε σίγουρο  κίνδυνο τις προσπάθειες μας για να παράγουμε ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα.

Επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό συνάντηση με φορείς του υπουργείου και της περιφέρειας για να εκθέσουμε τους παραπάνω προβληματισμούς και διεκδικήσεις μας.

Με εκτίμηση

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΡΟΥΜΑΤΩΝ

ΑΓΡΟ.ΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΚΛΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓ.ΠΑΝΤΩΝ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΥΜΒΡΑΓΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΡΟΔΟΒΑΝΙΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΟΥΤΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΚΟΔΙΚΙΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΨΗΛΟΝΕΡΟΥ»”