Εκτάκτως συνεδριάζει η Περιφέρεια Κρήτης για τα ζητήματα των αμπελουργών

Δημοσιεύτηκε στις 26/08/2019 20:17

Εκτάκτως συνεδριάζει η Περιφέρεια Κρήτης για τα ζητήματα των αμπελουργών

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται  στην Περιφέρεια από την oμάδα Αμπελουργών Κρήτης για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο τους.

Πιο συγκεκριμένα τα θέματα που τίθενται επί τάπητος αφορούν τα οινάμπελα , τα επιτραπέζια σταφύλια και την σταφίδα.

Παρόντες στην σύσκεψη είναι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σταύρος Τζεδάκης, οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης και Γιώργος Λογιάδης και εκπρόσωποι βουλευτών Ηρακλείου. Συγκεκριμένα εκπρόσωποι τόσο του Λευτέρη Αυγενάκη όσο και του Χάρη Μαμουλάκη από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος των Αμπελουργών Μύρων Χιλετζάκης έκανε λόγο για μείωση της παραγωγής στα οινάμπελα, ενώ σχολίασε και την κατρακύλα στις τιμές των σταφυλιών και στην χρόνο με τον χρόνο μείωση των εξαγωγών που αφορούν το προϊόν του σταφυλιού. Μάλιστα ανέφερε πως ο ίδιος και οι παραγωγοί σταφυλιών έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο κράτος καθώς “τα σταφύλια μας είναι στα αζήτητα, με πολύ χαμηλές τιμές και οι παραγωγοί έχουν φτάσει σε ένα οικονομικό τέλμα, με τους ιθύνοντες να αδιαφορούν ωστόσο για την αμπελουργία”.

Ο Διυθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης κ. Νίκος Δασκαλάκης πως πρέπει να συζητηθούν τα προβλήματα του αμπελουργικού τομέα και ζητήματα που αφορούν την σχέση των παραγωγών με τον ΕΛΓΑ ώστε να βρεθεί μία χρυσή τομή και μία λύση. Πρέπει να γίνει κάτι με πρωτοστατες τους ίδιους τους αγρότες ούτως ώστε να δημιουργηθούν σχήματα και να προωθούνται τα προϊόντα τους σε τιμές ικανοποιητικες που να πληρώνεται ο κόπος και τα έξοδα τα οποία κάνουν για την παραγωγή των προϊόντων τους” ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης χαρακτηριστικά.

Τέλος  ο πρόεδρος παραδοσιακών αποσταγματοποιών νομού Ηρακλείου Αναστάσιος Βρεντζος έκανε λόγο για την απουσία ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού που θα αφορά το σταφύλι και την σταφίδα. Ακόμη ο κ. Βρέντζος πρόσθεσε πως οι αμπελουργοί πρέπει να βρουν έναν διαφορετικό τρόπο για να μην στηρίζεται το προϊόν τους μόνο στις εξαγωγές του σταφυλιού. “Στο παρελθόν υπήρχε η σταφίδα που υποστήριζε τους παραγωγούς ως ένα βαθμό μαζί με τις εξαγωγές του σταφυλιού πλέον όμως όλοι έχουμε επέλθει σε ένα οικονομικό αδιέξοδο. Ας καταφέρουμε τουλάχιστον να καλύψουμε την τοπική αγορά που θέλει 5.000 τόνους και δεν βγάζουμε ούτε χίλιους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.