ΕΚΗ: “Να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος”

Δημοσιεύτηκε στις 06/05/2020 14:28

ΕΚΗ: “Να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος”

Οι προτάσεις του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το ΕΚΗ:

Για άλλη μία φορά η χώρα μας, μπαίνει σε μία περίοδο αβεβαιότητας για το αύριο, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας ανασφάλεια στο χώρο της απασχόλησης, λόγω των συνεπειών της Πανδημίας του Covid-19.

Μπορεί αυτή η οικονομική κρίση να είναι παγκόσμια και να μην αφορά μόνο την Χώρα μας ωστόσο, πληρώνουμε ακόμη και σήμερα τα λάθη του παρελθόντος ενώ πολλά από αυτά ήδη αρχίζουν να επαναλαμβάνονται.

Οι πολιτικές λιτότητας εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών κ.τ.λ., δημιούργησαν στρατιές ανέργων, έπληξαν κλάδους όπως το εμπόριο, την μεταποίηση κ.τ.λ., οδηγώντας σε απόγνωση εκατομμύρια ¨Έλληνες. 

Στην οικονομία, δεν υπήρξε διασπορά, περιμένοντας τα πάντα από τον «εύθραυστο» κλάδο του Τουρισμού,  σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας όπως ο Πρωτογενής Τομέας, η μεταποίηση, η ενέργεια, οι εξαγωγές και γενικά η εγχώρια παραγωγή, έμειναν αναξιοποίητοι λόγω των εσφαλμένων μνημονικών πολιτικών, τόσο των Κυβερνήσεων όσο και της ΕΕ.

Μια ΕΕ που για άλλη μία φορά ακολουθεί τις συντηρητικές πολιτικές της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οδηγώντας ξανά την Ευρώπη σε βαθιά κρίση.

Σε μία περίοδο που δεν χρειάζεται «στείρος» συνδικαλισμός, οφείλουμε να κάνουμε προτάσεις, όπως οφείλει και η Κυβέρνηση να μας ακούσει.

 

  • Θα πρέπει καταρχας η Κρήτη να αντιμετωπιστεί με λιγότερα περιοριστικά μέτρα, λόγω των ελάχιστων κρουσμάτων του Κορωνιού και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ίδια με άλλες περιφέρεις της χώρας, που παρουσιάστηκαν χιλιάδες κρούσματα. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο την απασχόληση και την οικονομία της Κρήτης αλλά και την Εθνική Οικονομία αφού η Κρήτη αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας.

 

 

 

  • Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα πρωτόκολλο ασφάλειας και στήριξης του Τουρισμού, το οποίο να ξεκινήσει με διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες που έχουμε την μαζική προσέλευση τουριστών ( με εξετάσεις στις χώρες τους τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση – ελέγχους στα αεροδρόμια- εκπαίδευση προσωπικού) και θα καταλήγει μέχρι τα Ξενοδοχεία, και να προβλέπει και τις ενέργειες σε τυχόν κρούσμα. Θα πρέπει να υπάρξουν όλες αυτές οι προσπάθειες να περισώσουμε ότι μπορούμε από την φετινή τουριστική περίοδο έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την επόμενη. Θα πρέπει να μπει στόχος   σε μία τουριστική περίοδο τουλάχιστον από Ιούνιο έως και Νοέμβρη και να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι η Κρήτη, η Μάλτα και η Ρόδος, αποτελούν τους ασφαλέστερους προορισμούς παγκοσμίως λόγω των ελάχιστων κρουσμάτων του covid-19. Στο πλαίσιο αυτό όμως θα χρειαστεί και μία σειρά ουσιωδών μέτρον, στήριξης των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων (μειώσεις ΦΠΑ, φοροαπαλλαγές, ενίσχυση της ρευστότητας κ.τ.λ.).

 

 

 

  • Αλλαγή των πολιτικών του ΟΑΕΔ, με στήριξη της απασχόλησης και όχι της Ανεργίας. Να απελευθερωθούν εδώ και τώρα τα «δικά μας» χρήματα                        (Εργαζομένων & Εργοδοτών), για στήριξη θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με αξιοπρεπή μισθούς, σε όλους τους κλάδους, με σκοπό όχι μόνο της στήριξη των εργαζομένων αλλά και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό αξιοποίησής των Εθνικών Αποθεματικών «Μαξιλαράκι». 

 

Καλούμε την Κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, εφαρμόζοντας πολιτικές για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, αλλιώς σε άλλη περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπη όχι μόνο με τους εργαζόμενους αλλά με ολόκληρη την Κοινωνία”.