ΕΚΑΒ Κρήτης: Μάχη με τον χρόνο και τις… ελλείψεις

Δημοσιεύτηκε στις 14/08/2019 17:53

ΕΚΑΒ Κρήτης: Μάχη με τον χρόνο και τις… ελλείψεις

Μια ειδικότητα πρώτης γραμμής στην υγεία, φιλοξένησε σήμερα ο Politica 89.8 και ο Χρήστος Κώνστας. Την πιο μάχιμη ειδικότητα εκτός νοσοκομειακού χώρου, ο λόγος για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ. Ο κ. Νίκος Καλογιαννάκης, πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας Κρήτης, βρέθηκε στο στούντιο και μίλησε για όλα αυτά που απασχολούν το νησί μας.

 

Το καλοκαίρι στην Κρήτη τα πράγματα, παίρνουν μια παράξενη τροπή. Πέρα από τα τροχαία δυστυχήματα τα οποία τον τελευταίο καιρό, κινητοποιούν συνεχώς το ΕΚΑΒ, αλλά η αλλά η αλήθεια είναι πως τους θερινούς μήνες και πιο συγκεκριμένα Ιούλιο και Αύγουστο, συμβαίνει κάτι και πολλαπλασιάζονται διάφορα περιστατικά βίας και των ατυχημάτων. Ίσως γιατί και ο πληθυσμός της Κρήτης αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Την απάντηση σε αυτό έδωσε ο κ. Καλογιαννάκης, λέγοντας πως γι’ αυτό ευθύνεται η χαλάρωση του κόσμου, η πίεση που αισθάνεται και πολλές φορές ξεφεύγει με τρόπους οι οποίοι φυσικά δεν είναι και σωστοί. Σίγουρα, μεγάλη σημασία σε αυτό παίζει το αλκοόλ αλλά πολλές φορές και ο καιρός ειδικά σε παραλιακές περιοχές όπου υπάρχει περισσότερος κόσμος.

Τέλη καλοκαιριού και οι τουρίστες πληθαίνουν. Μαζί τους και τα διάφορα περιστατικά τα οποία πάνε πακέτο με… τους παραπάνω τρόπους χαλάρωσης. Ο κ. Καλογιαννάκης ανέφερε πως «το ΕΚΑΒ είναι μια μηχανή καλοδουλεμένη, όσο φόρτο εργασίας κι αν έχει αποδίδει το ίδιο. Απλώς πιέζονται οι χρόνοι, έχουμε περισσότερο τρέξιμο και άγχος. Δεν έχουμε ενίσχυση από άλλους τομείς, προσπαθούμε κάποιες φορές σε περιοχές όπως τα Χανιά, επειδή εκεί είναι μεγάλος ο φόρτος εργασίας μήπως κάποιοι συνάδελφοι μπορούν να συνδράμουν αλλά μέχρι εκεί».

Όσον αφορά τις ανάγκες και το διαθέσιμο προσωπικό ο κ. Καλογιαννάκης έκανε λόγο για 170 πληρώματα τα οποία δουλεύουν στο δρόμο σε όλη την Κρήτη, τα οποία απαρτίζονται από 2 μέλη το καθένα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα υπάρχει στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Το Λασίθι αντίστοιχα, είναι σε καλύτερη κατάσταση από προηγούμενες χρονιές ενώ γενικά υστερούμε στην Νότια Κρήτη.

Σε περίοδο κρίσης, τα πράγματα στο ΕΚΑΒ δεν ήταν τόσο ρόδινα, όπως ήδη είναι γνωστό. Ο κ. Καλογιαννάκης μάλιστα ανέφερε πως εκείνος που έζησε όλη την κρίση, οι καιροί ήταν δύσκολοι. Καθημερινοί αγώνες και μεγάλες ελλείψεις στον στόλο του ΕΚΑΒ, καθώς και μεγάλες μειώσεις στον προϋπολογισμό μέχρι και το 1/3. Βρήκαν όμως οδούς ώστε τα κενά να αναπληρωθούν, και αυτές δεν ήταν άλλες από την Περιφέρεια Κρήτης και τους ιδιώτες. Υπάρχουν γύρω στα 45 ασθενοφόρα όμως αυτά που θέλουν αντικατάσταση είναι ελάχιστα.

«Θα έλεγα πως περισσότερο ανάγκη έχουμε κάποια οχήματα άμεσης επέμβασης, μικρού κυβισμού και μικρού όγκου, για τις πόλεις και ιδιαίτερα για το εσωτερικό τους. Εδώ στο Ηράκλειο, κινούνται 2 τέτοια οχήματα τα οποία είναι πολύ παλιά, το ίδιο ισχύει επίσης και για το Ρέθυμνο και για τα Χανιά. Και αν θα μπορούσε να γίνει, κάτι άλλο που θα χρειαζόμασταν είναι ένα όχημα «βαρέων βαρών» για μεγάλους ασθενείς» τόνισε ο κ. Καλογιαννάκης.

 

Σαν χάρτης υγείας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καλογιαννάκη, υστερούμε και αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε δύο παρόχους υγείας, το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας, που κάνουν την ίδια δουλειά. Πρώτο μέλημα είναι η Νομική Περιφέρεια και τα ασθενοφόρα, να ενταχθούν όλα στο ΕΚΑΒ. Όλο το προσωπικό να μαζευτεί σε έναν φορέα όπου αυτός με τη σειρά του να φτιάξει ένα χάρτη ανάλογο στο τοπίο.

Δεύτερο μέλημα, να διαπιστώσουν που μαζεύεται περισσότερος κόσμος, ποια είναι τα μεγάλα κέντρα και που χρειάζεται ενίσχυση το ΕΚΑΒ. Περισσότερη δουλειά χρειάζεται στις υποδομές, σε υλικοτεχνικές υποδομές καθώς χρειάζεται να γίνει και μια προσπάθεια συντόνησης των πραγμάτων από ένα όργανο.

Συζήτηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεν έχει γίνει ακόμη. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μετά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

 

Όπως ήταν λογικό, λόγος έγινε και για τα ληγμένα φάρμακα, ένα θέμα που πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο. Η απάντηση του κ. Καλογιαννάκη ήταν ξεκάθαρη.

«Έχουμε αποδείξει πολλές φορές τι προσφέρουμε στους ασθενείς, πολλές φορές έχουμε βάλει τη σωματική μας ακεραιότητα μπροστά για να σώσουμε τον ασθενή. Είναι άλλο να βρεθεί ένα ληγμένο υλικό και άλλο να χορηγήσεις ένα ληγμένο υλικό».

Το θέμα είναι τα πρωτόκολλα να τηρούνται σωστά και όπως σημείωσε ο κ. Καλογιαννάκης αν κάποιος υπάλληλος έχει βρει κάτι αυτό θα το δείξει η εισαγγελική έρευνα.

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις του κ. Καλογιαννάκη: