Είστε θύμα απάτης με mail ; Αλλάξτε κωδικό !!!
Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η περιήγηση στο διαδίκτυο αλλά και την νέα απάτη που ακούει στο όνομα«Sextortion scam», μίλησε στην συχνότητα του Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κατερίνα Ψαρουδάκη.
Η κ. Ψαρουδάκη έκανε λόγο για την αύξηση της γνωστής απάτης διεθνώς, μέσω σεξουαλικής εκβίασης «sextortion scam», που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους. Άγνωστοι, με τη χρήση “ψεύτικων” λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.
Το ανάλογο ισχύει και για μηνύματα σχετικά με τα bitcoins. Οι δράστες γνωστοποιούν σε χρήστες του διαδικτύου ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins
Με βάση τα παραπάνω, η κ. Ψαρουδάκη επεσήμανε πως αν λάβουμε τέτοια μηνύματα οφείλουμε να τα αγνοήσουμε και να τα διαγράψουμε, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρινόμαστε σε ότι αναφέρουν και σε καμία περίπτωση δεν προχωρούμε σε κατάθεση χρηματικών ποσών. Μάλιστα μας συμβουλεύει πως είναι καλό αν αντιληφθούμε πως κάτι δεν πάει καλά με το mail η το λογαριασμό μας, να αλλάξουμε τον κωδικό πρόσβασης μας, συμπληρώνοντας πως πρέπει για την καλύτερη δυνατή προστασίας μας από κακόβουλα λογισμικά να διαθέτουμε antivirus, το οποίο όμως πρέπει και να ανανεώνουμε προβαίνοντας σε update.
Στην συνέχεια η κ. Ψαρουδάκη, αναφέρθηκε στα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης που αποτελούν πλέον μέρος της ζωής και της καθημερινότητας μας, προειδοποιώντας τους χρήστες πως: “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι αναρτούμε στο διαδίκτυο γιατί δεν ξέρουμε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ειδικά εφόσον το ψηφιακό μας αρχείο διαμορφώνεται από την στιγμή που γεννιόμαστε. Πρέπει να γνωρίζουμε πως το διαδίκτυο, αποτελεί μία μεγάλη εφημερίδα, στο οποίο πρέπει να προσέχουμε το τι αναρτούμε και τι μηνύματα στέλνουμε με αυτό που αναρτούμε, καθώς πολλές φορές ακόμα και άθελα μας, μπορούμε να αποκαλύψουμε κάποιο προσωπικό δεδομένο, το οποίο δεν ξέρουμε από ποιον μπορεί να χρησιμοποιηθεί. “
Ένα από τα στοιχεία της ταυτότητας που επιλέγουν οι χάκερ είναι η ημερομηνία γέννησης και γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί συμβουλεύουν να την διαγράψουν οι χρήστες από τα προφίλ τους. Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων και η κ. Ψαρουδάκη επισημαίνοντας πως, ένα πρόσφορο έδαφος για τους κλέφτες στοιχείων ταυτότητας είναι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αναφέροντας το εξής παράδειγμα: “Δεν είναι τυχαίο, πως οι φωτογραφίες σε διάφορα πορνογραφικά σάιτ αποτελούν φωτογραφίες που ανάρτησαν στο διαδίκτυο γονείς, τις οποίες υπέκλεψαν χάκερς και τις επεξεργάστηκαν και τις ανέβασαν στα εν λόγω σάιτ”.
Συμβουλές ασφαλείας για περιήγηση στο διαδίκτυο:
- Βεβαιώσου ότι ξέρεις να χρησιμοποιείς τις ρυθμίσεις ασφαλείας και έχεις καταστήσει το προφίλ σου προσβάσιμο μόνο από τους φίλους σου.
- Διαφύλαξε τους κωδικούς πρόσβασης.
- Πρόσεξε πολύ τι ανεβάζεις στο προφίλ σου. Μέσα από φωτογραφίες μπορεί άθελά σου να δώσεις προσωπικές πληροφορίες όπως το σχολείο σου ή τα μέρη που συχνάζεις και να γίνει εύκολος ο εντοπισμός σου στο φυσικό κόσμο.
- Να θυμάσαι ότι, ακόμα και όταν διαγράψεις το προφίλ σου, πολλές πληροφορίες θα παραμείνουν στο διαδίκτυο. Οπότε σκέψου σοβαρά πριν ανεβάσεις.
- Μη συναντήσεις ΠΟΤΕ κάποιον που γνώρισες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να μην είναι αυτός που υποστηρίζει ότι είναι και οι προθέσεις του να μην είναι καθόλου αγνές.
- Αν κάτι ή κάποιος σε κάνει να νιώσεις άβολα, κάνε χρήση των ρυθμίσεων ασφαλείας που υπάρχουν και μπλόκαρε τον ή ανέφερε τον.
- Αν δεχτείς οποιοδήποτε είδος εκβιασμού ή εκφοβισμού σταμάτα αμέσως την επικοινωνία και ενημέρωσε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι.