Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Δημοσιεύτηκε στις 05/08/2019 13:36

Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Για τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Σιβηρία αλλά και το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής μίλησε στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο Περιβαλοντολόγος και συνεργάτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μιχάλης Προμπονάς. 

Ο Περιβαλλοντολόγος και συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μιχάλης Προμπονάς

“Ο κίνδυνος από τις συγκεκριμένες πυρκαγιές δεν είναι απλά ορατός καθώς μιλάμε για μία έκταση 28εκ στρεμμάτων”, δήλωσε ο κ. Προμπονάς, είναι η επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων μας πως απαιτείται η υιοθέτηση μέτρων για την κλιματική αλλαγή άμεσα. “Ακραία καιρικά φαινόμενα , θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά, αλλαγές θα συμβαίνουν  τις επόμενες δεκαετίες, και μάλιστα σε πιο γρήγορους χρόνους απ όσο υπολογίζαμε η καν φανταζόμαστε γι αυτό και πρέπει να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πρέπει να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, να βρεθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, πρέπει να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα”.

“Προκειμένου να αποφύγουμε καταστροφικές συνέπειες στο κλίμα θα πρέπει όχι μόνον να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου από όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά συνάμα να αποτρέψουμε και την έκλυση των υπαρχουσών εναποθέσεων του” σύμφωνα με τον κ. Προμπονά

Μετά από ένα καλοκαίρι με θερμοκρασίες ρεκόρ, οι επιστήμονες λένε ότι η Γροιλανδία έχασε σε μια μέρα 11 δισεκατομμύρια τόνους πάγουαπό την επιφάνειά της, ποσότητα που είναι ήδη με 4,4 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων!

Δεν είναι πρωτόγνωρο οι πάγοι στη Γροιλανδία να λιώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συνήθως όμως, το λιώσιμο των πάγων ξεκινά στο τέλος του Μαΐου. Φέτος, ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου.

Μόνο τον Ιούλιο, η Γροιλανδία έχασε 197 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, όσο δηλαδή 80 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με την Μόταμ. Ο μέσος όρος που περίμεναν οι επιστήμονες ήταν 60 με 70 δισεκατομμύρια τόνοι, να έχουν λιώσει αυτή την εποχή του χρόνου!

Ο καύσωνας που έπληξε την περασμένη εβδομάδα την Ευρώπη έφτασε στην Αρκτική και οι επιστήμονες φοβούνται πως μπορεί να πυροδοτήσει το μεγαλύτερο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία από το 1950!

Οι επιστήμονες κατέγραψαν θερμοκρασίες 2,7 βαθμών Κελσίου στα 3.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα την Πέμπτη. Αν η μέτρηση επιβεβαιωθεί, θα είναι νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Και αυτό ενώ σύμφωνα με τους ίδιους, παγκοσμίως, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός μήνας στην Ιστορία!

Ο μέσος όρος θερμοκρασίας για τον φετινό Ιούλιο ίσως να είναι και υψηλότερες από τον Ιούλιο του 2016 (όταν είχε σημειωθεί το προηγούμενο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών) σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το σύστημα «Κοπέρνικος» για την Κλιματική Αλλαγή. Τα οριστικά στοιχεία του προγράμματος που αναλύει τα δεδομένα των θερμοκρασιών παγκοσμίως θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, μόνο φέτος, έχει προκαλέσει άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά μισό χιλιοστό.

Σημειώνεται πως εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, φέτος η Αρκτική βιώνει πρωτοφανείς πυρκαγιές, τις οποίες οι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή! Από την αρχή του Ιουνίου έχουν καταγραφεί περισσότερες 100 φωτιές στον Αρκτικό κύκλο.

Πηγή newsit.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook