«EastMed και TurkStream θα καλύψουν μόνο το 10% των αναγκών της Ευρώπης ενώ η Κρήτη θα καλύψει το 40%»

Δημοσιεύτηκε στις 09/01/2020 17:10

«EastMed και TurkStream θα καλύψουν μόνο το 10% των αναγκών της Ευρώπης ενώ η Κρήτη θα καλύψει το 40%»

Με αφορμή ένα άρθρο του που αφορά την υπόθεση του EastMed, σε σχέση με τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος της Γεωλογικής Εταιρείας – Ινστιτούτο του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος.

Για το πόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων ο κ. Φώσκολος απάντησε: «Εμείς με την υπογραφή του EastMed αναπτύξαμε την εθνική μας κυριαρχία. Η Ευρώπη έχει μια επιπλέον ανάγκη 240 δις μέτρων φυσικού αερίου, τόσο ο αγωγός όσο και ο ρωσικός αγωγός στο άθροισμα τους θα μεταφέρουν το πολύ το 10% των αναγκών της Ευρώπης, των μελλοντικών αναγκών της Ευρώπης. Για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της Κρήτης, να μην κοιτάζουμε τι μεταφέρει ο κάθε αγωγός, πρέπει να τα κοιτάζουμε σε σύγκριση με το ποιες είναι οι ανάγκες της Ευρώπης. Δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν από την Ρωσία, σταματήστε να φωνάζετε για τη Ρωσία. Η Ρωσία έχει τελειώσει ως προμηθευτής των επιπλέων αναγκών της Ευρώπης. Διότι εδώ πέρα οι εφημερίδες «ερεθίζονται» όταν ακούν «Ο Πούτιν είπε αυτό» κλπ. Δεν είναι έτσι τα βάζεις κάτω και βλέπεις ποιες είναι οι ανάγκες και τις ικανοποιείς».

«Ο αγωγός EastMed μεταφέρει 15 δις κυβικά προς την Ευρώπη που είναι το 6% των αναγκών της Ευρώπης. Ο αγωγός της Ρωσίας μεταφέρει το 5%, δεν θα καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης. Είναι 240 δις οι ανάγκες! Αυτά που μεταφέρουν ο ένας και ο άλλος αγωγός είναι ψίχουλα, πρέπει να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της Κρήτης. Από τα κοιτάσματα μπορεί να δοθεί το 50% των αναγκών!» τόνισε ο κ. Φώσκολος ενώ συμπλήρωσε: «Είναι δουλειά της ΔΕΠΑ να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της Κρήτης. Μπορούμε να φτιάξουμε έναν άλλο αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει το αέριο από την Κρήτη στην Ευρώπη και σταθμούς υδροποίησης, για να μεταφέρουμε φυσικό αέριο με πλοία, που θα είναι προς όφελος των Ελλήνων εφοπλιστών. Θα δημοσιευτεί ένα ολόκληρο άρθρο, έκανα και μια ανάλυση, βάζοντας τα νούμερα. Η Ρωσία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης».

Για την αποκάλυψη που έκανε  η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου στον Politica 89.8, ότι «τα κοιτάσματα της Κρήτης σχεδιάζεται να συνδεθούν με τον EastMed», ο κ. Φώσκολος σχολίασε: «Τα κοιτάσματα της Κρήτης, δεν είναι μικροποσότητες, έχουν την εντύπωση ότι μιλάμε για 5 με 10 δις. Είναι γιγαντιαία τα αποθέματα της Κρήτης, όταν μπορώ να κάνω ένα αγωγό να πάρει 50 δις δεν θα κοιτάξω τα 5 δις. Η κ. Σδούκου μιλούσε για συμπληρωματικά. Τα 15 που θα έρχονται από το Ισραήλ και την Κύπρο να γίνουν 20, αυτό είναι πολύ λίγο. Μέσα στο Υπουργείο λείπουν οι άνθρωποι που θα δουν ποιες είναι οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες. Δεν το ξέρουν παρότι η ΔΕΠΑ είπε ποιες είναι οι ανάγκες. Είναι 240 δις και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με τον EastMed. Χρειαζόμαστε αγωγούς κατευθείαν από την Κρήτη. Είναι τελείως διαφορετικές οι προοπτικές όπως τις βλέπω εγώ απ’ ότι τις βλέπει το Υπουργείο».

Για το πώς βλέπει να εξελίσσεται η υπόθεση των ερευνών και της εξόρυξης των υδρογονανθράκων και για το αν θα οδηγηθούμε σε συνεκμετάλλευση, ο κ. Φώσκολος ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι θα γίνει συνεκμετάλλευση. Τι συνεκμετάλλευση; Θα έχουμε τρεις εταιρίες να πάρουν μερίδιο; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, δεν υπάρχει συνεκμετάλλευση και να μην φοβάστε την Τουρκία. Η Τουρκία 20 χρόνια τώρα φωνάζει και μας απειλεί. Έχουν υπερβάλλει πάρα πολύ. Όλα θα πάνε καλά!».

Για το αν θεωρεί ότι η προκλητικότητα σχετίζεται με το γεγονός, ότι δεν θέλει η Τουρκία να κάνουμε το επόμενο βήμα, ο κ. Φώσκολος απάντησε: «Δεν θα γίνει συνεκμετάλλευση, η Τουρκία μας απειλεί 20 χρόνια τώρα. Μην φοβόμαστε για να συνεκμετάλλευση, όλα θα πάνε κατ’ ευχήν, η Ελλάδα είναι δύναμη σήμερα. Δεν είναι η Ελλάδα του Σημίτη, ούτε του Γιώργου Παπανδρέου, αυτό ήταν για μένα μια έκπληξη, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι σήμερα είναι πιο ισχυρή, έχει καταλάβει τη δύναμη της Ελλάδας» ενώ για το αν θεωρεί ότι θα έχουμε έρευνες μες το 2020, ο κ. Φώσκολος συμπλήρωσε: «Στο 2020 αποκλείεται. Έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει η εκμετάλλευση στον Πατραϊκό, ελπίζω να έχουμε το 2021 – 2022 στο Ιόνιο, και στην Κρήτη θα είναι γύρω στο 2024  – 2025 για εξόρυξη».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook