Ε.Χριστοφιλοπούλου: «O Mητσοτάκης είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για την χώρα – Δεν υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές»
Την άποψη πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για την χώρα εξέφρασε η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία Εύη Χριστοφιλοπούλου, στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, σημειώνοντας ακόμα πως οι εναλλακτικές της αντιπολίτευσης δεν είναι αξιόπιστες.
Για την αποχώρηση της από το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική μεταβολή της στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Από το Μάϊο του 2023 είχα τοποθετηθεί σε άρθρο μου υπέρ της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους. Από το 2020 κι μετά απείχα από όλα τα όργανα του προηγούμενου κόμματος στο οποίο ανήκα του ΠΑΣΟΚ και είχα ιδιωτεύσει, κάνοντας τη δουλειά μου, δηλαδή διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο. Αποχωρώντας από την ενεργό πολιτική είχα την νηφαλιότητα και τη δυνατότητα να δω τα πράγματα πιο καθαρά. Η σχέση με τον πρωθυπουργό και η συνεργασία ήταν εξαιρετική στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η ώσμωση μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς ήταν πολύ μεγάλη και παραμένει μεγάλη και στα Ευρωπαϊκά πράγματα. Άρα το Μάιο του 23 τοποθετήθηκα, καθαρά διότι πίστευα και πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και το επιβεβαίωσε κι ο λαός αυτό στις εκλογές, είναι μια κυβέρνηση, που και την αμυντική θωράκιση της χώρας έχει πετύχει και τις πολλές μεταρρυθμίσεις και ξέρουμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που μάχεται στα ανοιχτά μέτωπα, όπως αυτό της ακρίβειας. Εγώ πίστεψα και πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Μητσοτάκη είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για την χώρα. Δεν πιστεύω, δυστυχώς, ότι υπάρχει ένα αντίπαλο δέος μια αντίθετη φωνή, και λέω δυστυχώς γιατί, κι όντας πλήρως ενταγμένη στη νέα Δημοκρατία, γιατί θα ήταν καλό και για τη Νέα Δημοκρατία να έχει μια αξιόπιστη αντιπολίτευση. Παρόλα αυτά έχουμε να δώσουμε μια μάχη καθαρά πολιτική στις Ευρωεκλογές. Όπως ξέρετε άλλωστε το 75% της Ελληνικής Νομοθεσίας περνάει κι από το Ευρωκοινοβούλιο.»
Για την χαλαρή ψήφο και τους λόγους που η Νέα Δημοκρατία εγγυάται την σταθερότητα, η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρει: «Παραδοσιακά και διαχρονικά η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι χαλαρή. Δεν έχουμε καταφέρει σε καμία χώρα της Ευρώπης, να υπάρξει ενδιαφέρον των πολιτών ίσο με το ενδιαφέρον που δείχνουν στις Εθνικές εκλογές. Επομένως, ορθώς θα συγκρίνεις το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας με το ποσοστό που είχε η Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές του 2019. Τώρα, ότι θα πρέπει να δούμε πιο σοβαρά το ζήτημα για την χαλαρή ψήφο είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει την Ευρώπη. Στις 9 Ιουνίου δεν χρειάζεται να κάνουμε την διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης ισχνή , καθώς διεκδικούμε την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και μια νέα ΚΑΠ. Η ψήφος στις Ευρωεκλογές είναι σημαντική και οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν πως ψηφίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ψηφίζουν σκληρή διαπραγμάτευση με τους άλλους συναδέλφους Ευρωβουλευτές με τις άλλες χώρες. Είναι σημαντική δουλειά, πρέπει να διαλέξουμε τους καλύτερους, που είναι το Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Δε χρειάζεται να δώσουμε πάτημα στην αντιπολίτευση και τον ΣΥΡΙΖΑ που το μόνο που επιδιώκει είναι το να πέσει ο Μητσοτάκης. Για εμάς έχει σημασία να ψηφιστεί η Νέα Δημοκρατία για να υπάρχει σταθερότητα. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της, ακόμα κι αν δεν καταφέρει να πάρει το ποσοστό που ζητά, όμως δεν χρειάζεται να αποσταθεροποιήσουμε τη χώρα. Δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική αυτή την περίοδο. Σας καλώ να σκεφτείτε, ποιος θα μπορούσε να είναι δίπλα στους ηγέτες, τους Ευρωπαίους αυτή τη στιγμή ; Ο μόνος που μπορεί να το κάνει είναι ο κ. Μητσοτάκης, έχει όλη τη δύναμη και την προσωπικότητα που απαιτείται. Δεν χρειάζεται να αποσταθεροποιήσουμε το προφίλ της χώρας στην Ευρώπη.»
Σε ότι αφορά τα βασικότερα διακυβέυματα γι αυτή την αναμέτρηση στην Ε.Ε. για την Ελλάδα η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρει πως: «Η Ευρώπη έχει πετύχει πολλά, τα τελευταία χρόνια. Έχει όμως και πολλά προβλήματα Υπάρχει το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της σε σχέση με ανταγωνιστικές απειλές οικονομικού τύπου, από αναδυόμενες οικονομίες όπως της Ινδίας, της Κίνας και των ΗΠΑ. Η Ευρώπη με πόρους και επενδύσεις δικούς της, πρέπει να στηρίξει την αγροτική της παραγωγή και τη βιομηχανική της παραγωγή, ταυτόχρονα, πηγαίνοντας προς την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή την μετεξέλιξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλλά και της ευρωπαϊκής ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής, σε μια πράσινη οικονομία με πράσινες υπηρεσίες, προϊόντα και παραγωγές. Χρειάζεται ένα νέο ταμείο Ανάκαμψης. Δεύτερον, η άμυνα και η ασφάλεια των συνόρων και εξωτερική πολιτική λόγω της ρευστότητας που υπάρχει διεθνώς, είναι σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Αυτή λοιπόν η γεωπολιτική αστάθεια σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να θωρακιστεί αμυντικά και έχουν αρχίσει και το καταλαβαίνουν πάρα πολλές χώρες αυτό, με την Ελλάδα να είναι μπροστάρης. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί και ένα ευρωομόλογο για τις αμυντικές δαπάνες και να θωρακιστεί καλύτερα . Το δημογραφικό ζήτημα είναι ένα επίσης σημαντικό ζήτημα για όλη την Ευρώπη και για τη χώρα μας, καθώς είμαστε ανάμεσα στις χώρες που έχουμε έντονο δημογραφικό πρόβλημα, με την κυβέρνηση να κάνει πολλές πολιτικές και να λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη της μητρότητας των νέων. Το ζήτημα του δημογραφικού είναι πολύ μεγάλο, πρέπει να καταστεί Ευρωπαϊκό και να αφορά ζητήματα όπως η στέγη και διάφορα μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών έως επιδόματα ή και πολιτικές που έχουν σχέση με την απασχόληση και τη σύνδεση απασχόλησης εισοδήματος, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν τα νέα ζευγάρια για να κάνουν περισσότερα παιδιά. Επίσης χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο βεβαίως στη χώρα μας είναι πολύ περισσότερο διαχειρίσιμο από ότι ήταν ποτέ στο παρελθόν. Έχουμε ως χώρα, σταματήσει τους διακινητές σε μεγάλο βαθμό και χρειάζονται πιο ουσιαστικά εργαλεία και πόροι, γοα να σταματήσουμε τη λαθρομετανάστευση και να δούμε ως Ευρώπη πώς θα χαράξουμε πολιτική, ούτως ώστε να έχουμε τους μετανάστες που θέλουμε για τις οικονομίες μας νόμιμα με ασφάλεια σε συγκεκριμένο χρόνο.»
Για την σημασία της Ε.Ε. και τις εκλογές η κ. Χριστοφιλοπούλου σημειώνει: «Θα πρέπει να δυναμώσουμε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό, και τη Νέα Δημοκρατία για να είμαστε πιο ασφαλής και Χριστοφιλοπούλου. Έχουμε Εθνική συνείδηση και πατριωτική συνείδηση, δεν θέλουμε λιγότερη Ευρώπη. Είναι προς το συμφέρον μας, να μείνουμε στην Ευρώπη και να εργαστούμε για να την βελτιώσουμε τα όποια ζητήματα υπάρχουν. Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των μεγάλων χωρών να αποφασίζουν και να λαμβάνονται περισσότερες πολιτικές εκτός Ευρώπης.»
Για τη συμφωνία των Πρεσπών η κ. Χριστοφιλοπούλου τονίζει πως: «Όλα τα κόμματα που είχαν καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών σήμερα δικαιώνονται. Υπήρχαν αδυναμίες που ήρθαν και τις βλέπαμε και τότε, καθώς γνωρίζαμε πως θα υπάρξει έξαρση του Εθνικισμού στο γειτονικό κράτος. Επίσης πολύ ορθώς δεν έχουμε κυρώσει ακόμα τα μνημόνια για την Συμφωνία καθώς αυτό θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα είχε κυρώσει και τα Σκόπια δεν θα είχαν κάνει σχεδόν τίποτα από όσα έπρεπε να κάνουν για την εφαρμογή της κοινωνίας σήμερα. Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας κι αυτό που λέμε καθαρά στη νέα δημοκρατία είναι ότι εάν συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα, πέρα από τη δική της στάση, θα ενεργοποιήσει κάθε μηχανισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είδατε και την άμεση αντίδραση και της Von Der Leyen και του κ. Μισέλ αμέσως μόλις ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε την πρώτη δήλωση δυσαρέσκειας για τις δηλώσεις της κ. Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Εμείς θέλουμε καλή γειτονία, θέλουμε καλές σχέσεις, θα θέλαμε ιδεατά να επιλυθεί και το ζήτημα, όμως έχουμε μια κακή συμφωνία και έχουμε και έναν γείτονα τώρα, ο οποίος έχει πάρει μια πολύ έντονη εθνικιστική στροφή. Και για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πολύ επιφυλακτικοί και όπως είπε ο υπουργός να ξέρουν ότι εμείς θα χρησιμοποιήσουμε κάθε όπλο και κάθε δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»