Η επικεφαλής του Συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει», κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη, μετά την συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, δήλωσε τα εξής:
«Η σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και η εκλογή νέου Προεδρείου έχει αυξημένες ευθύνες απέναντι στους πολίτες του Ηρακλείου και επιβάλλεται να λειτουργεί συλλογικά και συνθετικά. Όλες οι παρατάξεις πρέπει να συμπλεύσουν για τη χάραξη μια νέας αναπτυξιακής πολιτικής με συγκεκριμένες δράσεις. Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια που θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε το δικό μας στίγμα στην υλοποίηση συγκεκριμένων προτάσεων για να πάμε το Ηράκλειο εκεί που του αξίζει.
Για το λόγο αυτό σήμερα στην εκλογική διαδικασία, στηρίξαμε το νέο προεδρείο και συγκεκριμμένα: Τον Πρόεδρο Γρηγόρη Πασπάτη από την παράταξη του κ. Λαμπρινού, την Αντιπρόεδρο Μαρία Ξυλούρη-Ξημέρη από την παράταξη του κ. Κουράκη και τον Γραμματέα Γιώργο Μανδαλάκη από την παράταξη του κ. Λυγερού.
Ο συνδυασμός «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει», θα λειτουργεί με γνώμονα το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει κατά τη προεκλογική περίοδο. Η καθημερινότητα των πολιτών, η στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων και των νέων αυτού του του τόπου, αποτελούν για εμάς βασικές προτεραιότητες. Στόχος μας αποτελεί για τα επόμενα 4 χρόνια να μη χαθεί η ευκαιρία της ανάπτυξης και της βελτίωσης του βιοτικού επίπεδου των κατοίκων του Ηρακλείου.
Στις συνάντησεις που είχαμε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινό, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Πολιτικής Αλλαγής με σύγχρονη αντίληψη και λαϊκή απήχηση.»
Με γνώμονα τη διαφάνεια και την ενημέρωση των πολιτών, ακολουθεί το κείμενο των προτάσεων που καταθέσαμε, ως παράταξη «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει», στα πλαίσια του διαλόγου με τον Δήμαρχο.
Προς: Δύναμη Πολιτών Υπ’ όψιν: κ. Β. Λαμπρινό
Ο συνδυασμός «ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ Αξίζει» προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Πολιτικής Αλλαγής με σύγχρονη αντίληψη και λαϊκή απήχηση.
Ο Δήμος Ηρακλείου θα πρέπει να προχωρήσει στη λειτουργία αποκεντρωμένων διοικητικών δομών στις δημοτικές ενότητες. Θα εξυπηρετεί τους δημότες και δεν θα εξυπηρετείται από τους Δημότες.
Τα τοπικά συμβούλια θα πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση της πολιτικής που θα συμφωνηθεί. Ο Δήμος Ηρακλείου θα πρέπει να συμπεριλάβει ίση κατανομή πόρων με βάση τις ανάγκες τους για να υλοποιεί και να είναι κοντά στους πολίτες.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου θα πρέπει να περνάει σε δημόσια διαβούλευση για να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες πού και πως αξιοποιούνται τα κονδύλια. Στην ειδική επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Δήμου, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων και εκπρόσωποι φορέων για να εξασφαλιστεί διαφάνεια στην υλοποίησή του.
Πρόταση μας, αποτελεί να διεξάγεται έλεγχος των οικονομικών στοιχείων από εταιρεία Ορκωτών Λογιστών και να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ηρακλείου. Είναι υποχρέωσή όλων των παρατάξεων να γνωρίζουν και να ενημερώνουν του πολίτες.
Τα έργα ένταξης θα περνούν από διαβούλευση πριν την τελική έγκριση και την υλοποίησή τους. Η πρόταση των έργων θα γίνεται με τη συμμετοχή των πολιτών, τα τοπικά συμβούλια και τους φορείς. Ο Δήμος θα πρέπει να λειτουργεί με δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες.
Εισήγηση μας είναι η άμεση ίδρυση 3 νέων Αυτοδιοικητικών Αντιδημαρχιών. Συγκεκριμένα:
Αντιδημαρχία Εμπορίου, Ανάπτυξης & Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων, με βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη δράσεων για την τόνωση της εμπορικής κίνησης, με συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπορικών συλλόγων και φορέων, στα πρότυπα επιτυχημένων δράσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ευρωπαϊκές πόλεις.
Δημιουργία εξειδικευμένης Αντιδημαρχίας για τον Πρωτογενή Τομέα που θα έχει την ευθύνη για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό. Προτεραιότητα σε έργα που χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές νερού (ανακυκλωμένα ύδατα) με στόχο:
Τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων δικτύων άρδευσης, καθώς και των σχετικών υποστηρικτικών τους υποδομών.
Την ανακαίνιση και αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Τη χρήση ανακυκλωμένων υδάτων.
Κατασκευές νέων έργων, μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, για ταμίευση νερού και συνοδών αρδευτικών δικτύων.
Την ευθύνη για το ψηφιακό αποτύπωμα του Δήμου Ηρακλείου θα έχει αποκλειστικά ο Αντιδήμαρχος Καινοτομίας & Τεχνολογίας, που θα αναλάβει την εποπτεία και την ευθύνη της λειτουργίας του Τμήματος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Επιχειρηματικότητας, Οργάνωσης και Πληροφορικής. Η θέση Αντιδημάρχου θα λειτουργεί με αρμοδιότητα την εξεύρεση – κατάλληλη προώθηση και αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών ευκαιριών (προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την EE, προγράμματα της EE, εθνικά προγράμματα, έργα ΣΔΙΤ, έργα αυτοχρηματοδοτούμενα κ.λπ.).
Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να δεσμευτεί άμεσα για τη λήψη στρατηγικής που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών του. Στόχος θα πρέπει να είναι η υλοποίηση συγκριμένων μέτρων στους πρώτους 12 μήνες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα:
1. Λακκούβες – Κακό οδόστρωμα
Ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον δεν νοείται χωρίς σύγχρονους δρόμους. Η κατάσταση των δρόμων στο Ηράκλειο είναι απογοητευτική. Η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών θα μειώσουν το κόστος κατασκευής οδικών αρτηριών δραματικά και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.
2. Σκουπίδια – Το θέμα της καθαριότητας στην πόλη
Το Ηράκλειο αξίζει να αποκτήσει στρατηγικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Η πολιτικές της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης θα πρέπει να αποτελούν βασικές προτεραιότητες.
3. Χωροταξικός – Συγκοινωνιακός Σχεδιασμός/Προγραμματισμός
Η τωρινή κακή διαχείριση της κυκλοφορίας (παράνομη στάθμευση, απαράδεκτη σήμανση, λανθασμένη διάταξη οδικού δικτύου, διαμόρφωση κόμβων) καθιστά επιτακτική την ανάγκη για επικαιροποιημένο και συντονισμένο Χωροταξικό – Συγκοινωνιακό Σχεδιασμό/Προγραμματισμό. Η δημιουργία θέσεων αποκλειστικά για μόνιμους κατοίκους και για επισκέπτες καθώς και η κατασκευή νέων σταθμών αυτοκινήτων με μερική ή ολική αυτοχρηματοδότηση θα πρέπει αποτελούν βασικούς άξονες του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.
4. Ολοκληρωμένο δικτύο αστικού και περιαστικού πρασίνου
Το Ηράκλειο αξίζει να έχει πράσινες ζώνες. Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αστικού και περιαστικού πρασίνου είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και για την οχύρωση της πόλης από φυσικές καταστροφές. Οφείλουμε όλες και όλοι να προστατεύσουμε την πόλη μας γιατί η κλιματική αλλαγή έχει διαμορφώσει νέες συνθήκες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
5. Προστασία του αστικού τοπίου
Ο Δήμος Ηρακλείου έχει υποχρέωση να δώσει άμεσα οριστική λύση και όχι να τοποθετεί ταμπέλες που να ενημερώνουν τον κόσμο ότι το κτίσμα είναι ετοιμόρροπο. Η προστασία του αστικού τοπίου, ο σεβασμός της ιστορίας του τόπου αλλά και η ασφάλεια των κατοίκων/επισκεπτών αυτής της πόλης τηρούνται μόνο με αποφασιστικότητα και δράση. Ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να ενισχύσει το θεσμικό του πλαίσιο για να αποφύγουμε ατυχήματα στην καρδιά της πόλης.
6. Αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος
Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα για λήψη μέτρων έτσι ώστε να επιστρέψει η κανονικότητα στις αστικές μετακινήσεις και να εξασφαλίσει τη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης, για όλους τους εργαζομένους στο κέντρο του Ηρακλείου, τη βελτίωση της προστασίας και της ασφάλειας, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την ενίσχυση της ποιότητας του αστικού́ περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, τη μείωση του κόστους μετακίνησης και την ενισχυμένη παροχή́ αποτελεσματικών σχεδίων για την αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης, με φιλικό και ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό.
7. Αναβάθμιση παραλιακής
Η αναβάθμιση του μετώπου της παραλιακής πρέπει να μετατρέψει την πόλη σε έναν υπερτοπικό πόλο ανάπτυξης, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής.
8. Αδέσποτα
Η ενίσχυση του Δημοτικού Κυνοκομείου για την εύρυθμη λειτουργία του, η καταγραφή των αδέσποτων σε ειδική ηλεκτρονική βάση του Δήμου και η επιβολή διοικητικών προστίμων για τις παραβάσεις του ν.4039/2012 αναφορικά με τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών και την κακοποίηση ζώων (μη ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας ζώου, κακοποίηση ζώου, μη τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης κ.ά), θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.
9. Έλλειψη φωτισμού στους δρόμους
Το Ηράκλειο πρέπει να αποκτήσει ένα σύγχρονο δίκτυο φωτισμού, φιλικό προς το περιβάλλον. Η εγκατάσταση νέων LED λαμπτήρων με ευρυζωνική διαχείριση για τη σωστή απόδοση του φωτισμού, ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Το Ηράκλειο πρέπει να βελτιώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα και οι κάτοικοι να νιώθουν ασφαλείς στην πόλη τους.
10. Κοινωνική Πολιτική
Στόχος του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να είναι η δημιουργία συνθηκών για έναν σύγχρονο και ανθρώπινο Δήμο όπου θα συμφωνήσουμε όλοι μαζί να γίνει ένας καλύτερος Δήμος για όλους τους πολίτες του Ηρακλείου. Για την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα και για ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μας.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε άμεσα τη λήψη δράσεων για:
Ίδρυση παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στα δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα.
Βελτίωση της ποιότητας ζωής και της εξυπηρέτησης των ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Ανάγκη για πρωτοβουλίες από την πλευρά του Δήμου στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Αξιοποίηση του Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας.
Ολοκλήρωση-επέκταση του Αστικού Προγράμματος ανάπτυξης της παλιάς πόλης.
Διαχείριση και λειτουργία αθλητικών υποδομών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Αξιοποίηση του θεσμού των Συμβουλίων Νεολαίας.
Στήριξη στις γυναίκες, στα παιδιά και στην Τρίτη ηλικία του Δήμου Ηρακλείου.