Ε. Μαυρουδή: Δώρο ζωής τα βλαστοκύτταρα – Πως το ομφαλικό αίμα θεραπεύει πληγές
Θαυματουργό δώρο ζωής αποτελούν τα βλαστοκύτταρα σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι στη διάρκεια της εβδομάδα ενημέρωσης από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου για τα βλαστοκύτταρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος, οργανώνουν δράσεις ενημέρωσης και στην Κρήτη.
Όπως σημείωσε η υπεύθυνη του εργαστηρίου επεξεργασίας ομφαλικών μοσχευμάτων και υπεύθυνη ποιότητας στη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης Ειρήνη Μαυρουδή, οι γονείς μπορούν να προχωρούν σε δωρεά ομφαλικού αίματος μετά τον τοκετό.
Το ομφαλικό αίμα στη θεραπεία πληγών
Μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη η κ.Μαρουδή εξήγησε πως “ για την δική μας τράπεζα εδώ και ένα χρόνο πλέον μπορούμε από το πλάσμα και τα αιμοπετάλια του ομφαλικού αίματος να δημιουργούμε μια γέλη αιμοπεταλίων που χρησιμοποιείται σε ασθενείς που έχουν έλκη (πληγές) που δεν μπορούν να κλείσουν, σε συνεργασία πάντα με την Αγγειοχειρουργική“.
Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόοδο που γίνεται στην ιατρική με τη βοήθεια των βλαστοκυττάρων , τις μελλοντικές εξελίξεις που έρχονται αλλά και τις όλο και πιο εξατομικευμένες μεθόδους που ήδη εφαμρόζονται στην Κρήτη.
Θεραπείες με ζωντανό βιολογικό υλικό
Όπως ανέφερε η κ.Μαρουδή “πέρα από τις χημειοθεραπείες υπάρχουν θεραπείες με ζωντανό φάρμακο, κύτταρα δηλαδή που μπορούμε να εκπαιδεύσουμε για να αντιμετωπίσουν κακοήθειες. Πάμε σε εξατομικευμένη μέθοδο όπου ο κάθε ασθενής θα έχει το δικό του φάρμακο που θα τον γιατρεύει. Στην Αιματολιγκή κάνουμε αυτές τις θεραπείες, μπορούμε να παρουμε βιολογικό υλικό από τον ίδιο τον ασθενή και τα επαναπρογραμματίζουμε σε εργαστήριο στο εξωτερικό, ώστε να αναγνωρίσουμε τα παθολογικά κύτταρα “. Στη συνέχεια γίνεται έγχυση στον ασθενή.
Eνθαρρυντικά είναι τα νέα καθώς η φαρέτρα των επιστημόνων εμπλουτίζεται διαρκώς.
Για αναλυτική ενημέρωση για τη δωρεά του Ομφαλικού Αίματος (ΟπΑ) πατήστε (ΕΔΩ)