Ε. Κουκιαδάκης «Όσες φορές συμβιβάστηκα “τα έκανα θάλασσα”, όσες φορές συγκρούστηκα έφερα αποτέλεσμα»
Ολοκληρώνοντας σήμερα 9 χρόνια θητείας στο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.
Ολοκληρώθηκε σήμερα η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης υπό την παρούσα σύνθεση, πριν επανασυγκληθεί με την νέα σύνθεση μετά τις εκλογές του Μαΐου. Ολοκληρώνεται ένας μεγάλος αυτοδιοικητικός κύκλος της δευτεροβάθμιας διοίκησης όπως είναι η περιφέρεια Κρήτης με την σημερινή της μορφή.
Για την πορεία του, που ξεκίνησε από την Νομαρχία Ηρακλείου, ο κ. Κουκιαδάκης ανέφερε: «Τις πρώτες δύο τετραετίες ήμουν Νομαρχιακός Σύμβουλος εκλεγμένος με την πλειοψηφία, το 1994-1998. Εκείνη την περίοδο ήμουν και μέλος στην Διοίκηση της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Θεωρώ ότι ήταν η πιο σημαντική δουλειά που έχω κάνει στη ζωή μου αυτή. Το 2002 ήμουν ξανά Νομαρχιακός Σύμβουλος αλλά αντιπολίτευσης, με 20% στο νομό Ηρακλείου κόντρα σε όλα τα κόμματα».
Εκείνη την εποχή σύμφωνα με τον κ. Κουκιαδάκη έγιναν σημαντικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση με τη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και έναν γενικό γραμματέα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος.
Ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο, ο κ. Κουκιαδάκης σημείωσε πως είναι δύσκολο κανείς να είναι διαφορετικός, ακόμη και το φυσιολογικό είναι διαφορετικό.
«Στις τελευταίες εκλογές μίλησα πολύ για την επανάσταση του απλού και του αυτονόητου, δείτε τώρα την ταλαιπωρία που υφιστάμεθα γιατί δεν καταλαβαίνουμε τι είναι η απλή λογική. Ποια είναι η απλή λογική; Αντί να περιμένουμε το μάνα εξ’ ουρανού να συνεννοηθούμε εμείς, πολύ σύνθετο πρόβλημα» ήταν τα λόγια του κ. Ευριπίδη για να συνεχίσει «Λέγαμε στον Σκουρλέτη κάποιοι πιο ψύχραιμοι, ότι είμαστε οπαδοί της αναλογικής αλλά καταργείς την λογική διότι όταν δεν προβλέψεις διαδικασίες συνεννόησης και συνεργασίας, τότε φτιάχνεις μια τερατογέννεση. Δε το κατάλαβε ή δεν ήθελε να το καταλάβει. Τώρα εισπράττει το λογαριασμό αλλά μαζί του το κάνει και η κοινωνία».
Το μεγάλο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης πέρα από τους πόρους και τις αρμοδιότητες, είναι η εσωτερική της δομή, οργάνωση και λειτουργία. Η μεγάλη δύναμη που δίνει η αποκέντρωση, στη συγκέντρωση όλης της δύναμης σε ένα πρόσωπο. Δεν μπορεί να έχει στα χέρια του συγκεντρωμένη τόση δύναμη ένα πρόσωπο, το ένα πρόσωπο αποκτά περισσότερη δύναμη με την νέα νομοθεσία που θα αλλάξει αυτές τις ημέρες. Τότε τι χρειάζονται οι πολλοί και οι συζητήσεις αφού ένας μόνο μπορεί κάνει τη δουλειά;
«Γι’ αυτό καταδικάσαμε τον Κλεισθένη, γι’ αυτό λέγαμε ότι είναι πολύ να έχει κάποιος το 60% ανεξάρτητα από το όποιο ποσοστό πάρει την πρώτη Κυριακή. Είναι αντιδημοκρατικό ακραίο και συνταγματικά ακραίο» δήλωσε ο κ. Κουκιαδάκης «δεν μπορείς να παίρνεις το 25% των ψηφοφόρων και το 60% των Συμβούλων. Ο πολίτης μας θέλει συνεργαζόμενους, δεν μας θέλει να κάνουμε τις μαγκιές μας, αλλά όποιος έχει την ευθύνη πρέπει να τη σεβαστεί».
Στο ερώτημα που αφορά τις αλλαγές του Κλεισθένη ο κ. Κουκιαδάκης απάντησε: «το πρόβλημα των περιφερειών είναι, η πολύ μεγάλη συγκέντρωση δύναμης και πριν και τώρα και μετά, στα χέρια του ενός. Υπήρχε ένα αντίβαρο που έδωσαν μάχη να το καταργήσουν. Το αντίβαρο ήταν η άμεση εκλογή των αντιπεριφερειακών των χωρικών, γιατί είναι πολύ δύσκολο να διοικηθεί ένας νομός αν αλλάζει κάθε χρόνο ο Περιφερειάρχης που θα έχει και την ευθύνη της διοίκησης. Η διοίκηση και η αγορά εξαρτάται από το πώς θα λειτουργήσει η Περιφέρεια. Αυτό που μετράει είναι το πώς θα ανταποκριθούμε έγκαιρα και με ασφάλεια στα αιτήματα των πολιτών».
Τα τελευταία 9 χρόνια της θητείας του, ο κ. Κουκιαδάκης θεωρεί πως καμία από τις συγκρούσεις του δεν ήταν άκυρη γιατί είχε αποκτήσει πια εμπειρία και όλες είχαν αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «7 χρόνια συγκρουόμουν για να έρθει το ελικόπτερο ERICKSON. Έχω κάνει και πιο σοβαρές συγκρούσεις που δεν έχουν φανεί. Μια τελευταία ήταν η συμμετοχή μου στις εκλογές, μια σύγκρουση με τον εαυτό μου αλλά για λόγους περηφάνιας. Θεωρώ ότι αυτές που φαίνονται πολλές φορές χαμένες μάχες είναι οι πιο κερδισμένες για μένα γιατί είναι καθαρές με αρχές και κανόνες» συνεχίζοντας «Όσες φορές συμβιβάστηκα τα έκανα μούσκεμα, όσο ήμουν ο εαυτός μου φαινόταν πως έχανα μάχες αλλά στην πραγματικότητα τις κέρδιζα. Για τα λάθη μου δεν μετανιώνω αλλά για τους συμβιβασμούς το κάνω, και είναι πολλοί».
Για τη δυσκολότερη στιγμή του, στα 9 χρόνια της θητείας του, έκανε λόγο ο κ. Κουκιαδάκης λέγοντας : «Δεν ήταν το περιστατικό με την ιρλανδική διάβαση. Αυτό ήταν ιστορία που κάποιοι πρέπει να ντρέπονται είτε γιατί σιώπησαν είτε γιατί το δημιούργησαν. Δεν υπήρχε ούτε σκιά, ούτε υποψία ότι υπήρχε ίχνος ευθύνης. Διότι όταν παίρνω την πρωτοβουλία και κινητοποιώ την Πολιτική Προστασία της ενότητας Ηρακλείου ενώ δε χρειαζόταν. Πρώτον δεν χρειαζόταν γιατί δεν είχαμε μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, τυπικά δεν χρειαζόταν. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε σοφή η λύση αυτή. Η Πολιτική Προστασία δεν μας είχε στείλει μήνυμα για τις πλημμύρες του χειμώνα. Εγώ το μήνυμα το έλαβα από τον Μανώλη Λέκκα, και μου είπε πως γύρω από την πόλη του Ηρακλείου θα έχουμε πλημμύρες που έχουμε πολλά χρόνια να δούμε και κινητοποιήσαμε το σύνολο του νομού και τον νότο που δεν είχε πρόβλημα. Κάποιοι δεν έκλεισαν την Ιρλανδική γέφυρα ως όφελος».
Ωστόσο η πιο δύσκολη στιγμή για τον κ. Κουκιαδάκη ήταν στον Άι Γιάννη, που μπορούσε να καεί το Ηράκλειο είχε εισήγηση ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας να εκκενώσει το Βενιζέλειο. Κάποιος έπρεπε να πει ναι ή όχι στην εκκένωση και δυστυχώς αυτός ήταν ο κ. Κουκιαδάκης. Αυτή ήταν η δυσκολότερη μέρα στη ζωή του.
Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Κουκιαδάκη: