Ε. Κωστάκη: “Έτσι θα διατηρήσουμε την ψυχολογία μας σε καλά επίπεδα”
Προτάσεις για να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να αποφορτιστούμε από την σκληρή πραγματικότητα του κορονοϊού, μετέφερε στους ακροατές κι ακροάτριες του Politica 89.8 και της Αντιγόνης Ανδρεάκη, η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ειρήνη Κωστάκη.
“Είναι λογικό αυτή την περίοδο, ο κόσμος να ανησυχεί, να προβληματίζεται, να φοβάται, να εκνευρίζεται πιο εύκολα και να αισθάνεται πολλά αρνητικά συναισθήματα. Άλλωστε τα συναισθήματα μας είναι καθρέπτης του τι νιώθουμε, πως συμπεριφερόμαστε”, δήλωσε η κ. Κωστάκη, συμπληρώνοντας πως “στην διάρκεια της μέρας όμως δεν χρειάζεται να καταιγιζόμαστε από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Χρειάζεται να τα διαχειριστούμε και να νιώθουμε όπως και στην περίοδο πριν τον κορονοϊό, χρειάζεται να είμαστε χαρούμενοι, αισιόδοξοι και να έχουμε τη διάθεση να κάνουμε δημιουργικές δραστηριότητες με τις οποίες μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα. “
Μερικές από τις συμβουλές της κ. Κωστάκη:
- Δεν χρειάζεται να αλλάζουμε τα ωράρια του ύπνου μας, καθώς οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου, μεταβάλλουν και την διάθεση μας.
- Καλό είναι να κάνουμε δραστηρίοτητες με τα παιδιά μας, αποφεύγουμε την συνεχή περιήγηση στο διαδίκτυο. Παρακολουθούμε την επικαιρότητα κι εκφράζουμε τις ανησυχίες μας με δικούς μας ανθρώπους, δεν χρειάζεται να αναζητούμε συνεχώς πληροφορίες.
- Μπορούμε να διαβάσουμε βιβλίο, να κάνουμε γυμναστική, να μαγειρέψουμε μία συνταγή που ενδεχομένως έχουμε να φτιάξουμε καιρό.
- Δε χρειάζεται να ασχολούμαστε συνεχώς με τα παιδιά, καθώς όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πρέπει κι αυτά να κάνουν μόνα τους τις επιλογές τους, και να καταλάβουν πιο εύκολα πως όλη αυτή η περίοδος τελείωσε. Δεν πρέπει να ασχολούμαστε μαζί τους συνεχώς ώστε κι αυτά μετά να μην “κρέμονται από πάνω μας”, όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα
Χρειάζεται να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό;
Σύμφωνα με την κ. Κωστάκη: “καλό είναι να μιλάμε για την συγκεκριμένη περίοδο στα παιδιά μας, να τους εξηγήσουμε τι είναι ο κορονοϊός και γιατί καλούμαστε να παραμείνουμε σπίτι. Γι αυτό το λόγο μάλιστα, χρειάζεται να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν, είτε με τη ζωγραφική, είτε με άλλες δραστηριότητες για το τι έχουν αντιληφθεί σχετικά με τον ιό. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν χρειάζεται να τα βομβαρδίζουμε με πολλές πληροφορίες, απλά να τους εξηγήσουμε το τι ακριβώς συμβαίνει. “
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη της Συμβούλου Ψυχικής Υγείας Ειρήνης Κωστάκη στον Politica 89.8: